Tiesiogiai

Tiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentaraiTiesiogiai po gaisro Paneriuose: ugniagesių vado ir oro užterštumo tyrėjų komentarai

2018 05 01 /13:14

Armėnijos protestų lyderis perspėja dėl „politinio cunamio“

Armėnijos populiarusis protestų judėjimo lyderis Nikolas Pašinianas perspėjo įstatymų leidėjus dėl galimų didelių neramumų, jeigu antradienį vyksiančiame parlamento specialiajame posėdyje jis nebus išrinktas vyriausybės vadovu.
Nikolas Pašinianas
Nikolas Pašinianas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Armėnija Jerevanas

„Gauta informacijos, kad garsusis tandemas – (buvę prezidentai) Seržas Sargsianas ir Robertas Kočarianas – vėl planuoja susigrąžinti valdžią“, – sakė N. Pašinianas įtemptame parlamento posėdyje Jerevane.

„Noriu juos perspėti: ponai, neteisingas tautos atlaidumo kaip silpnybės interpretavimas gali sukelti tikrą politinį cunamį“, – sakė jis.

„Raginu visus eiti į gatves, nes jie ir vėl nori pavogti tautos pergalę“, – pridūrė N. Pašinianas.

42 metų N. Pašinianas vadovavo demonstracijoms, praeitą savaitę privertusioms atsistatydinti veteraną lyderį Seržą Sargsianą. Pastarasis dešimtmetį dirbo prezidento poste ir buvo ką tik išrinktas premjeru, turinčiu naujus, didesnius įgaliojimus.

N. Pašinianas, vadovaujantis liberaliajam opoziciniam Išeities aljansui (YELQ), pirmadienį praleido derybose su visomis politinėmis jėgomis, įskaitant valdančiąją Respublikonų partiją. Pastarosios palaikymas yra itin svarbus jo užmojui tapti premjeru.

YELQ iškeltas N. Pašinianas yra vienintelis kandidatas į vyriausybės vadovo postą. Jis tvirtina esąs vienintelis, galintis išvaduoti Armėniją nuo korupcijos ir skurdo, taip pat organizuoti laisvus ir sąžiningus rinkimus.

Tačiau N. Pašinianui vis dar stinga šešių balsų iki 53, kad būtų išrinktas 105 vietų parlamento, kuriame daugumą turi Respublikonų partija.

Pirmadienį duodamas interviu naujienų agentūrai AFP N. Pašinianas sakė, kad armėnai nori patys spręsti savo šalies ateitį ir kad susikaupusios įtampos atomazga tėra laiko klausimas.

„Žmonėms turi būti suteikta tikrų galimybių daryti poveikį politinei padėčiai ir politiniams sprendimams“, – pabrėžė jis.

N. Pašiniano protestų judėjimas kaltino S. Sargsianą užgrobus valdžią ir tvirtino, kad jis nesugebėjo spręsti virtinės šalies problemų, tokių kaip korupcija, skurdas ir oligarchų įtaka.

S. Sargsiano Respublikonų partija dar nėra paskelbusi savo oficialios pozicijos, kaip balsuos dėl naujo premjero, nors įtakingas įstatymų leidėjas Vachramas Bagdasarianas sakė, kad ji neblokuos N. Pašiniano kandidatavimo.

Nemato kliūčių tapti premjeru

Daugelis politikos apžvalgininkų sako, kad labai tikėtina, jog didžiulį populiarumą pelnęs protestų lyderis bus išrinktas premjeru, nors dar prieš kelias savaites tokia padėtis 2,9 mln. gyventojų turinčioje Pietų Kaukazo valstybėje būtų atrodžiusi neįsivaizduojama.

„Neįžvelgiu praktiškai jokių kliūčių Pašinianui tapti premjeru, – AFP sakė politikos analitikas Chakobas Badalianas. – Tarp respublikonų yra politinis sutarimas, kad išspręsti šią krizę tokiu būdu atitiktų šalies interesus.“

Apžvalgininkai ir tarptautinė bendruomenė nuogąstavo, kad šie neramumai gali destabilizuoti glaudžius ryšius su Maskva palaikančią Armėniją, jau dešimtmečius įsitraukusia į teritorinį ginčą su Azerbaidžanu.

Rusija pasisako už kompromisą, o Jungtinės Valstijos ragino rasti „sprendinį, atspindintį visų armėnų interesus“.

„Mūsų tikslas – nubrėžti (neperžengiamą) liniją priešiškumui ir kurti solidarumo atmosferą“, – pirmadienį parlamentui sakė N. Pašinianas.

Sekmadienį kalbėdamas dešimtims tūkstančių savo šalininkų, susirinkusių į mitingą sostinėje Jerevane, buvęs laikraščio redaktorius paskelbė: „Žvelgdamas jums į akis galiu pasakyti – taip, esu pasiruošę labai atsakingai priimti ministro pirmininko pareigas.“

Savaitgalį jis užsitikrino dviejų didelių partijų – „Klestinti Armėnija“ ir Armėnijos revoliucinės federacijos (ARF) – palaikymą ir dabar turi 47 balsus.

Tačiau kol kas neaišku, ar N. Pašinianas laimės kelis paskutinius reikalingus valdančiųjų respublikonų balsus.

Kad ir kokia būtų baigtis, apžvalgininkai sako, jog S. Sargsiano atsistatydinimas tikriausiai tapo mirties nuosprendžiu atrodžiusiam nepajudinamam Respublikonų partijos valdymui. Ši partija dominavo Armėnijos politikoje ilgiau kaip dešimtmetį, o silpna ir susiskaldžiusi opozicija atrodė nekelianti jai didelio pavojaus.

VIDEO: Po ministro pirmininko atsistatydinimo džiūgavę armėnai pradeda naują protestų bangą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius