-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant Irako kurdų nepriklausomybės referendumui Kirkuke kilo susirėmimų

Etniškai mišriame ir ginčijamame Irako šiauriniame Kirkuko mieste pirmadienį vakare kilus kurdų ir turkmėnų susirėmimams, naktį buvo įvesta komendanto valanda, pranešė vietos turkmėnų pareigūnas.
Sugriauta šventykla Irake
Irakas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Kurdai Irakas

Susirėmimai kilo ruošiantis prieštaringai vertinamam nepriklausomybės referendumui, kurį Irako kurdai rugsėjo 25 dieną planuoja surengti savo autonominiame regione ir ginčijamuose, kurdų pajėgų kontroliuojamuose rajonuose. Tarp šių ginčijamų rajonų yra naftos turtinga Kirkuko provincija.

Bagdado centrinė vyriausybė, Turkija, Iranas ir tarptautinė bendrija atmeta referendumą ir ragina kurdus jį atšaukti, kad būtų išvengta didesnio regiono destabilizavimo.

Pirmadienį, netrukus po saulėlydžio, motociklais važiavę užpuolikai pradėjo šaudyti į vieną Irako turkmėnų fronto biurų, naujienų agentūrai AP telefonu sakė už Fronto biurus atsakingas Mohammedas Samaanas Kanaanas. Sargybiniai atsakė ugnimi, nukovė vieną užpuoliką ir dar du sužeidė, pridūrė M.S.Kanaanas.

Po kelių valandų policijos patrulis, kuriame buvo nušauto užpuoliko brolis, užpuolė kitą biurą, kilo susirėmimas. Jis baigėsi atvykus didelėms, etniškai mišrioms pajėgoms, sakė M.S.Kanaanas. Per antrą incidentą niekas nenukentėjo.

Vietos kurdų pareigūnai ir pareigūnai Bagdade susirėmimų ir komendanto valandos kol kas nekomentavo.

Kirkuke gyvena arabai, kurdai, turkmėnai ir krikščionys. Kurdų pajėgos šios provincijos ir kitų ginčijamų rajonų kontrolę perėmė 2014 metų vasarą, kai „Islamo valstybė“ (IS) užėmė dideles teritorijas Irako šiaurėje ir centrinėje dalyje, o Irako ginkluotosios pajėgos žlugo.

Pirmadienį Irako aukščiausios instancijos teismas laikinai sustabdė šiaurinio kurdų regiono referendumą dėl nepriklausomybės, kol bus „išspręstos bylos dėl minėto sprendimo konstitucingumo“.

Tai dar vienas Irako centrinės vyriausybės bandymas sustabdyti balsavimą. Rugsėjo 12 dieną Irako parlamentas atmetė referendumą, o rugsėjo 14 dieną balsavo už tai, kad būtų atleistas etniškai mišrios Kirkuko provincijos gubernatorius kurdas, kuris remia referendumą.

Nors Bagdadas, regiono šalių lyderiai ir Vašingtonas, kuris yra svarbus Irako kurdų sąjungininkas, šiems užmojams nepritaria, kurdų pareigūnai ir toliau žada balsavimą surengti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius