Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Artėjant karo Ukrainoje metinėms J.Bidenas ir V.Putinas išdėstys skirtingas vizijas

Joe Bidenas ir Vladimiras Putinas antradienį pasakys svarbias kalbas, tikriausiai pateikdami visiškai skirtingus Rusijos karo Ukrainoje vertinimus.
V.Putinas, J.Bidenas
V.Putinas, J.Bidenas / „Scanpix“/ZUMAPRESS/„Reuters“ nuotr.

Pirmadienį, kelios dienos prieš Rusijos invazijos į provakarietišką Ukrainą metines, J.Bidenas netikėtai apsilankė Kyjive, kur susitiko su ukrainiečių prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir pažadėjo naują ginklų paketą bei tvirtą Amerikos paramą.

„Po metų Kyjivas stovi, – Ukrainos prezidentūroje sakė J.Bidenas. – Ukraina stovi. Demokratija stovi. Amerikiečiai yra su jumis ir pasaulis yra su jumis.“

Antradienį iš istorinės Varšuvos karalių pilies jis „aiškiai pasakys, kad Jungtinės Valstijos toliau palaikys Ukrainą... tiek, kiek reikės“, praeitą savaitę žurnalistams sakė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

J.Bidenas, kuris savo vizitu siekia sutelkti Vašingtono sąjungininkes Europos rytuose, antradienį taip pat susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda.

Be to, JAV prezidentas telefonu pasikalbės su Britanijos, Prancūzijos ir Italijos lyderiais, pranešė Baltieji rūmai. Vokietijos kancleris Olafas Scholzas kovo 3 dieną lankysis Vašingtone.

„Prezidento kalboje išgirsite signalų, tikrai artimų Amerikos žmonėms, tikrai artimų mūsų sąjungininkams ir partneriams, neabejotinai artimų lenkams“, – apie būsimą J.Bideno kalbą Varšuvoje sakė J.Kirby.

„Manyčiau, kad išgirsite jį kalbant ir p. Putinui, rusams“, – pridūrė atstovas.

Keliomis valandomis anksčiau Maskvoje kalbą pasakys V.Putinas, paskelbė Kremlius. Metinis Rusijos lyderio pranešimas didele dalimi bus skirtas karui Ukrainoje.

Savo ankstesnėse kalbose jis piktindavosi NATO esą keliama grėsme Rusijai ir pasitelkdamas savo šalies istoriją teisindavo invaziją.

Kai šis karas, Maskvos vadinamas „specialiąja karine operacija“, buvo pradėtas, tikėtasi, kad tai bus greitas užkariavimas, kad Ukraina kapituliuos ir Kyjive bus suformuotas prorusiškas režimas.

„Putinas galvojo, kad Ukraina silpna, o Vakarai susiskaldę, – pirmadienį sakė J.Bidenas. – Jis tiesiog visiškai klydo.“

Antradienį Kinija pareiškė, kad yra „labai susirūpinusi“ dėl karo Ukrainoje – „intensyvėjančio ir net tampančio nevaldomu“.

Užsienio reikalų ministras Qin Gangas – antras pagal rangą Kinijos diplomatas – sakė, jog Pekinas „dirbs su tarptautine bendrija, kad skatintų dialogą ir konsultacijas, atsižvelgtų į visų šalių susirūpinimą ir siektų bendro saugumo“.

„Tuo pačiu metu raginame suinteresuotas šalis kuo greičiau liautis kursčius ugnį, nebeperkelti kaltės Kinijai“, – sakė Qin Gangas. JAV anksčiau pareiškė, kad Pekinas gali galvoti apie ginklų siuntimą Maskvai, nors Kinija tai neigia.

Pagal naujausius Norvegijos vertinimus, per Rusijos karą Ukrainoje jau žuvo ar buvo sužeista 180 tūkst. rusų karių ir 100 tūkst. ukrainiečių karių.

Kiti šaltiniai Vakaruose nurodo, kad Ukrainos ir Rusijos nuostoliai yra po 150 tūkst. žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius