Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Artėjant parlamento balsavimui dėl Makedonijos iš posto traukiasi graikų gynybos ministras

Graikijos gynybos ministras, vadovaujantis pagrindinei premjero Alexis Tsipras valdančiosios koalicijos partnerei, sekmadienį pareiškė atsistatydinantis. Tokį pareiškimą jis paskelbė artėjant Graikijos parlamento balsavimui dėl susitarimo, kad Makedonija būtų pervadinta Šiaurės Makedonija ir taip būtų užbaigtas dešimtmečius trukęs abiejų šalių ginčas.
Gyvenimas Makedonijoje
Gyvenimas Makedonijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Makedonijos klausimas neleidžia man nepaaukoti savo posto“, – po susitikimo su A.Tsipru pareiškė Panas Kamenas.

„Padėkojau premjerui už bendradarbiavimą ir paaiškinau jam, kad dėl šios nacionalinės problemos toliau tęsti (darbo) nebegalime“, – teigė jis ir pridūrė, kad jo Nepriklausomų graikų partija (ANEL) „traukiasi iš vyriausybės“.

Nacionalistų ANEL A.Cipro administraciją remia savo septyniais parlamentarais ir vyriausybėje turi šešis ministrų ir jaunesniųjų ministrų postus.

P.Kamenas iš vyriausybės dėl balsavimo Makedonijos pavadinimo klausimu pasitraukti grasindavo nuo pat tos akimirkos, kai A.Tsipras birželio mėnesį pasirašė šį susitarimą su Makedonijos premjeru Zoranu Zajevu. Tačiau kai kurie ANEL parlamentarai šiuo klausimu lieka neapsisprendę.

Penktadienį vakare Makedonijos įstatymų leidėjai jau nubalsavo už sprendimą pervadinti šalį Šiaurės Makedonijos Respublika, išsprendžiantį dešimtmečius trukusį ginčą su Graikija ir atveriantį kelią įstoti į NATO ir Europos Sąjungą.

Kad susitarimas įsigaliotų, reikalingas Graikijos parlamento pritarimas.

Graikams pavadinimas „Makedonija“ reiškia turtingą istoriją turinčią jų šiaurinę provinciją, kuri buvo senovinės Aleksandro Makedoniečio imperijos lopšys.

„Per dešimt dienų – bet kokiu atveju, kai tik mums bus pranešti (Makedonijos parlamento balsavimo) rezultatai – ir jeigu įsitikinsime, kad viskas gerai, mes balsuosime už Prespo susitarimo (patvirtinimą)", – anksčiau šią savaitę televizijai „Open TV“ sakė A.Tsipras, turėdamas omenyje susitarimą dėl Makedonijos pavadinimo.

Graikijos premjeras mano, kad susitarimas gali būti ratifikuotas pritarus 145 jo kairiojo sparno partijos „Syriza“ parlamentarams ir, taip pat, nedidelei proeuropietiškai partijai „To Potami“ bei kai kuriems ANEL deputatams, kurie nesutinka su P.Kameno pozicija.

Pagrindinė opozicinė partija „Naujoji demokratija“ kategoriškai nepritaria susitarimui, kuris buvo pasirašytas pasienio regione Prespe, po ištisus mėnesius trukusių derybų su Skopje.

A.Tsipraspridūrė, kad atskiras balsavimas dėl protokolo, sudarančio sąlygas Makedonijai įstoti į NATO, bus surengtas „netrukus po to“.

Graikija savo kaimynės stojimą į NATO ir ES blokuodavo nuo pat 1991 metų, kai Makedonija atsiskyrė nuo buvusios Jugoslavijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius