Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Artimųjų Rytų ir Europos vadovai Jordanijoje aptarė Irako saugumo ir stabilumo klausimą

Jordanijoje Artimųjų Rytų ir Europos lyderiai antradienį susirinko į konferenciją, skirtą Irako saugumo ir stabilumo stiprinimui.
Susitikimas Jordanijoje
Susitikimas Jordanijoje / „Sipa Press“/„Scanpix“ nuotr.

Susitikime dalyvavo Saudo Arabijos ir Irano aukšto rango pareigūnai, taip pat Prancūzijos, Irako, Turkijos, Egipto, Kuveito, Bahreino, Omano ir Europos Sąjungos vadovai.

Šiuo susitikimu šalys išsikėlė tikslą parodyti „paramą Irakui, jo suverenitetui, saugumui ir stabilumui, taip pat jo politiniam procesui, ekonominei ir vystymosi pažangai bei pastangoms atsistatyti“.

Irako stabilumą ir saugumą dešimtmečius drebina vidaus ir išorės konfliktai.

2003 metais JAV vadovaujama invazija sukėlė ilgus metus trukusį smurtinį konfliktą, įskaitant ekstremistinės „Islamo valstybės“ (IS) grupuotės susikūrimą ir Irano remiamų politinių organizacijų ir sukarintų pajėgų iškilimą.

Šiuo metu šalis yra įstrigusi politinėje aklavietėje, o pagrindinė skiriamoji linija driekiasi tarp Irano sąjungininkų ir priešininkų.

Pastaruoju metu Bagdadas bandė imtis tarpininko vaidmens tarp Irano ir Saudo Arabijos, bet šalių tarpusavio derybos nutrūko, nes Teheranas, kaip teigiama, apkaltino karalystę kurstant protestus Irane.

Antradienį įvykęs susitikimas buvo surengtas po pernai Irako drauge su Prancūzija surengtos bendradarbiavimo ir partnerystės konferencijos.

Pastaraisiais metais Paryžius vis aktyviau veikia regione, o Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas deda visas pastangas, kad būtų išspręsta politinė krizė Libane.

Antradienį surengtoje konferencijoje E.Macronas teigė, kad Prancūzija yra susirūpinusi dėl regiono, kuris, pasak jo, išgyvena „aklavietę, susiskaldymą, užsienio kišimąsi ir saugumo problemas“, ir kad stabilumas yra svarbus taikos ir saugumo skatinimo tikslas.

„Atsižvelgiant į pastaruosius dešimtmečius, Irakas tikriausiai yra viena pagrindinių regiono destabilizacijos aukų“, – teigė E.Macronas.

„Turime sugebėti...įveikti dabartinį susiskaldymą“, – pridūrė prancūzų lyderis.

Jordanijos karalius Abdullah II įžanginėje kalboje sakė, kad susitikimas „vyksta tuo metu, kai regionas susiduria su saugumo ir politinėmis krizėmis“, taip pat su grėsmėmis maisto, vandens, sveikatos ir energetikos saugumui bei klimato kaitos poveikiu.

Pastaruoju metu Jordanija irgi susiduria su problemomis: sunkvežimių vairuotojai pradėjo protestuoti prieš aukštas degalų kainas, o praeitą savaitę per susirėmimus su protestuotojais žuvo policijos pareigūnas.

Vėliau šalies pietuose per reidą, susijusį su nužudymu, įsiplieskus susišaudymui, žuvo trys pareigūnai ir įtariamasis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius