Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijoje – didžiuliai mitingai, kuriuose prezidente vadinama S.Cichanouskaja

Sekmadienis Baltarusijoje prasidėjo protestais – tai jau aštunta diena, kai nusivylę šalies piliečiai išėjo į gatves reikšti priekaištų Aliaksandrui Lukašenkai.

Prezidento rinkimai Baltarusijoje įvyko rugpjūčio 9 dieną.

Remiantis oficialiais rezultatais, dabartinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka, einantis pareigas nuo 1994 metų, laimėjo rinkimus triuškinama persvara prieš kitus kandidatus.

Penktadienį Baltarusijos vyriausioji rinkimų komisija surengė posėdį, kuriame buvo apibendrinti respublikos prezidento rinkimų rezultatai. Pagal patvirtintus rezultatus, 80,1 proc. rinkėjų balsavo už A.Lukašenką, o 10,12 proc. – už Sviatlaną Cichanouskają.

Paskelbti rinkimų rezultatai sukėlė masinius protestus, kurie tęsiasi iki šiol. Buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių. Nuo ketvirtadienio įvairiose Baltarusijos pramonės įmonėse taip pat prasidėjo taikūs protestai.

VIDEO: Pamatykite, kas vyksta Baltarusijoje: gatvėse – šimtai tūkstančių žmonių, skanduojama „Gyvuok, Baltarusija“
Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Baltarusijos opozicija: laikino sulaikymo įstaigose tebėra 4 tūkst. protestuotojų

23:31

Kandidatės į Baltarusijos prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos sąjungininkė ir buvusio kandidato į prezidentus Viktaro Babarykos rinkų štabo vadovė Marija Kolesnikova pareiškė, jog laikino sulaikymo įstaigose tebėra apie 4 tūkst. nesutinkančiųjų su abejotinais šalies prezidento rinkimų rezultatais.

Ji pabrėžė, jog Aliaksandro Lukašenkos režimas, sulaikymų, įskaitant stipriausių jo varžovų, taktikos ėmęsis gerokai anksčiau iki rinkimų, raginamas nedelsiant visus dėl to sulaikytuosius paleisti.

„Paskutiniais mano turimais duomenimis, laikino sulaikymo įstaigose tebėra maždaug 4 tūkst. žmonių. Mes reikalaujame, kad visi būtų paleisti, įskaitant politinius kalinius, kurie buvo sulaikyti dar iki rinkimų“, – Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS cituoja M.Kolesnikovą.

Minske sulaikomi taikios protesto akcijos dalyviai

21:26

Baltarusijos opozicinė žiniasklaida praneša apie sekmadienio taikios protesto akcijos šalies sostinėje dalyvių pirmuosius sulaikymus.

„Pirmieji areštai. Netoli GUM (Valstybinės universalinės parduotuvės, – red. past.) iš baltos spalvos mikroautobuso iššokę teisėsaugos pareigūnai sugriebė kelis žmones ir nutempė juos į mikroautobusą. Minia pasipiktino“, – praneša „Laisvės radijo“ Baltarusijos skyrius.

Protestuotojai vis dar skirstosi

20:50

Protestuotojų po eisenos Minske vis mažėja. TUT.by skelbia, kad traukdamiesi iš protesto vietų jie palieka tvarkingą erdvę – susirenka šiukšles, žvalgosi, kad nepaliktų ant žemės plastikinių butelių nuo vandens.

Kai kur matosi riaušių pareigūnai – jie sėdi savo automobiliuose.

Aplink skamba muzika. Ją atlieka gyvos muzikos grupės.

„Laisvės radijui“ liudininkai tvirtino, kad akcijos dalyvių skaičius viršijo 400 tūkstančių.

Protestuotojai pamažu skirstosi

19:14

Minske po Laisvės eisenos žmonės pasiekė Nepriklausomybės aikštę ir būriuojasi joje. Tik labai pamažu jie pradeda skirstytis.

Vis dėlto, pagal planą, čia protesto akcija turi pasibaigti. Tolimesnių planų kol kas nėra. Pirmadienį valstybinėse įmonėse bus tęsiami streikai.  

AFP/„Scanpix“ nuotr./Laisvės eisena Minske
AFP/„Scanpix“ nuotr./Laisvės eisena Minske

 

Breste valdžios atstovai nušvilpti

19:11

Breste vykusiame proteste pasirodė valdžios atstovai – meras, prokuroras, tačiau jie buvo sutikti šūkiais „Žudikai“, „Neatleisime“, „Paleiskite“. 

Meras aiškino, kad visi streikavusių darbuotojų reikalavimai jau įgyvendinti. Vienas iš jų – ir reikalavimas susitikti miesto erdvėse. 

„Mes jus išgirdome“, – kalbėjo meras ir tikino, kad miestas gyvena įprastą gyvenimą, situacija rami ir demokratiška. Žmonės ėmė švilpti.

„Aš girdžiu jūsų lozungus. Viskas, kas mano rankose – bus išspręsta. Suprantu, kad mes visi norime permainų. Permainų į gera. Tikiu, kad mūsų miestas judės į priekį ramiai ir demokratiškai“, – kalbėjo meras.

M.Kolesnikova: A.Lukašenkai nepavyks ignoruoti tautos valios

18:50

Sviatlanos Cichanouskajos atstovė Marija Kolesnikova televizijai „Dožd“ sekmadienio vakarą sakė, kad A.Lukašenka, nors ir bando iki galo išlaikyti valdžią, negalės ignoruoti tautos valios. 

Ji tikino, kad A.Lukašenka turės pamatyti skirtumą tarp „šimtų tūkstančių žmonių, kurie pėsčiomis susirinko į eiseną Baltarusijos sostinės Minsko centre, ir žmonių, kurie į palaikymo akciją buvo atvežti autobusais“. 

„Reikia gerbti tautos valią ir jos pasirinkimą“, – sakė ji.

Pasak jos, artimiausiu metu teks kalbėtis su Baltarusijos partneriais „Rytuose ir Vakaruose“, o valstybinių įmonių darbuotojams perorganizuoti savo darbą. 

M.Kolesnikova tikino nė nenorinti vertinti sekmadienio A.Lukašenkos pareiškimo, nes jis buvo žeminantis ir įžeidžiantis. 

A.Lukašenka: protesto akcijos Baltarusijoje tęsis

18:45

Baltarusijos prezidentas A.Lukašenka pareiškė, kad masiniai protestai šalyje bus ilgalaikiai, nes yra teritorinių pretenzijų, o oponentai „lenda iš savo urvų kaip žiurkės“,

„Aš – realistas. Klausykite manęs: jie neduos mums ramiai gyventi. Net jei dabar nurims, po kurio laiko išlįs kaip žiurkės iš savo urvų. Juos kontroliuoja svetimi, lėlininkai“, – per savo sekėjų mitingą sekmadienį kalbėjo A.Lukašenka.

Jis pareiškė, jog oponentų tikslas – teritorinės pretenzijos.

„Jie mato Baltarusijos vakarines sienas čia, netoli Minsko, kaip 1939 metais, o ne netoli Bresto“, – teigė A.Lukašenka.

„To nebus. Visi tapsime Bresto tvirtove – neišduosime šalies!“ – pabrėžė jis.

Žmonės nesiskirsto jau trečią valandą

16:36 Atnaujinta 17:30

Mitingas Minske vyksta jau trečią valandą, tačiau žmonės nesiskirsto. Dainuojamos baltarusiškos dainos, skanduojama „Gyvuok Baltarusija“, renkami parašai po įvairiais prašymais. 

TUT.by skaičiuoja, kad Minske susirinko 200 tūkst. žmonių. Vėliau paskaičiuota, kad žmonių dar daugiau – iki 300 tūkst. 

Minia po 17 val. pasuko link Nepriklausomybės aikštės, kur anksčiau sekmadienį vyko A.Lukašenkos paramos akcija.

Laisvės eisenoje – Sviatlanos Cichanouskajos atstovė

15:44 Atnaujinta 17:30

„Laisvės eisena“ pavadintame mitinge Minske dalyvauja ir Sviatlanos Cichanouskajos atstovė Marija Kolesnikova. 

Ji teigė, kad A.Lukašenka tapo grėsme Balstarusijai, todėl privalo trauktis. Kalbą palydėjo susirinkusių šūkiai „Žudikas“.

Taip pat ji paskelbė, kad rinkimus laimėjo S.Cichanouskaja, o minia skandavo Svetos vardą. Apie naujus rinkimus M.Kolesnikova nekalbėjo.

Pasak M.Kolesnikovos, visiems nukentėjusiems nuo pareigūnų smurto turi būti išmokamos kompensacijos, o smurtautojai stoti prieš tribunolą.

Taip pat buvo reikalaujama paleisti visus politinius kalinius ir vis dar sulaikytus protestuotojus.  

„Baltarusiai, jūs neįtikėtini, aš jus myliu!“ – kalbą baigė ji. 

TASS nuotr./Veronika Cepkalo, Svetlana Tichanovskaja, Marija Kolesnikova
TASS nuotr./Veronika Cepkalo, Svetlana Tichanovskaja, Marija Kolesnikova

Į mitingą šią savaitę sulaikyti ir pareigūnų mušti žmonės atėjo be marškinėlių, kad visi pamatytų mėlynes ant jų kūnų. 

Žmonių – keliasdešimt tūkstančių, tačiau pareigūnų – milicininkų ir omoninkų nematyti, nors vidaus reikalų ministras Juras Karajevas sekmadienį šią akciją vadino „nesankcionuotu masiniu susibūrimu“.

Jis tikino, kad jam labai gaila per protestus žuvusio asmens, visų nukentėjusių, tačiau dar labiau gaila „nukentėjusių 129 pareigūnų“. 

„Gyvuok Baltarusija“ šaukia tūkstančiai žmonių

14:49

Sankryžoje prie Stelos jau susirinkę tūkstančiai žmonių ir būriai jų vis dar renkasi. Ten skamba šūkiai „Išeik“ ir „Gyvuok Baltarusija“. 

VIDEO: Laisvės eisenai pasirengę žmonės Minske

Šie protestuotojai ketina žygiuoti link Nepriklausomybės aikštės, kur dar būriuojasi A.Lukašenkos rėmėjai. 

Protestuotojai renkasi ne tik Minske, bet ir kituose miestuose. 

BNS teigimu, skaičiuojama, kad Babruisko mieste susirinko per 10 tūkst. protesto dalyvių. Žmonės gatvėse vėliavomis mosuoja Baranovičiuose, Breste, Novapolacke, Gardine, Salihorske ir kitur.

A.Lukašenka savo kalboje rėmėjų mitinge pažymėjo, kad palaikančių žmonių aikštėje – 50 tūkst., valstybinės Baltarusijos naujienų agentūra „Belta“ pranešė esą žmonių buvo 70 tūkst. žmonių, tačiau televizijai „Dožd“ ekspertai skaičiavo, kad žmonių buvo apie dešimt kartų mažiau.  

Atvyko A.Lukašenka

14:03

Į savo palaikymo mitingą 14 val. atvyko A.Lukašenka.

Jis buvo sutiktas plojimais, skandavo „Už batką“. 

Scenoje A.Lukašenka dėkojo žmonėms, kad atėjo. Marškinius vilkintis Baltarusijos vadovas padėkojo, kad žmonės jau ketvirtį amžiaus palaiko jį – žmogų iš provincijos – ir tikino, kad ginti jo nereikia. 

Jis kalbėjo, kad prieš ketvirtį amžiaus girdėdavo kalbas, kad tautą reikia pamaitinti, ir ėmėsi atsakomybės, o dabar esą „ne jo kaltė, kad žmones reikia kviesti į pagalbą, į mitingus“. 

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aliaksandras Lukašenka

Pasak jo, klaida buvo padaryta, kai „buvo sugriauta imperija“, o žmonės reikalavo duonos, 20 dolerių uždarbio ir ištraukti šalį iš dugno. 

„Mes tai padarėme“, – rėkė A.Lukašenka. 

Jis klausė, ko žmonės nori dabar. „Norite permainų? Reformų? Kokių? Susitarkime. Norite helikopterio pinigų? Juk žinote, kad tokių nebūna. Reikia dirbti ir užsidirbti“, – kalbėjo jis. 

A.Lukašenka aiškino, kad naujus rinkimus šaliai liepia rengti kaimyninės šalys – Lenkija, Lietuva, Ukraina, tačiau tuomet esą Baltarusija mirtų kaip valstybė ir tauta.

Todėl esą pareigūnai laikomi gatvėse, kad būtų sustabdyti tie, kurie ateina iš Vilniaus ir Kijevo. NATO kariai esą jau yra prie Baltarusijos sienos.

„Jei kas nors to nori, tai be manęs. Niekada neprisidėsiu prie Baltarusijos sunaikinimo – to nebus“, – sakė jis. 

Niekada neprisidėsiu prie Baltarusijos sunaikinimo – to nebus.

A.Lukašenka teigė, kad gal ir yra žmonių, kuriems nepatinka jo valdžia, tačiau ji esą teisėta. Jis piktinosi, kad jis kaltinamas nesuvaldęs koronaviruso, nors mitinguotojai patys nesilaikė atstumų. Jis piktinosi, kad jaunimas, kuris išeina į gatves, nemoka šalies istorijos ir jos pamokų. 

„Nelieskite medikų ir mokytojų. Nelieskite žurnalistų. Neduok Dieve, kas nors atsitiks, visiškai atsakysite. Neatiduokite šalies. <...> Kažkas nori, kad klauptumėmės ant kelių, nesiklaupsime!“ – teigė jis. 

A.Lukašenka tikino, kad visa tai gali pasakyti protestuotojams, jei jie būtų aikštėje, o ne atslinktų „kaip žiurkės“. 

Jis kalbėjo, kad susirinkusieji parodė, kas šalyje yra šeimininkas. A.Lukašenka sakė, kad jis neįsikibęs valdžios – šaliai atidavė visą gyvenimą, esą normalu, kad prezidentai keičiasi, tačiau dabar tai esą būtų valstybės žudymas savo rankomis. 

„Aš esu gyvas ir būsiu gyvas“, – teigė A.Lukašenka.

Jis sakė į aikštę žmones pakvietęs, kad jie apgintų savo šalį.

A.Lukašenka kalbėjo pusvalandį ir baigė pasirodymą iki aikštę pasiekė žmonės, reikalaujantys jo pasitraukimo. Už prezidento nugaros stovėjo jo sūnus Nikolajus.

Eisenai ruošiasi A.Lukašenką trauktis raginantys žmonės

13:51

14 val. prie Stelos turi prasidėti prieš A.Lukašenką ir nedemokratinius rinkimus bei pareigūnų smurtą pasisakančių žmonių eisena. 

Žmonės būriais iš miegamųjų rajonų traukia centro link. 

Tuo tarpu Nepriklausomybės aikštėje vidaus reikalų ministras pareiškė, kad prieš valdžią pasisakantys žmonės yra finansuojami iš užsienio. 

Vienas pasisakęs žmogus pareiškė, kad šiame mitinge turėtų pasisakyti pats OMON vadovas, nes protestuojantis jaunimas – taip pat Baltarusijos žmonės, kurių negalima skriausti. 

BNS skelbia, kad 55 metų prancūzų kalbos mokytoja Sviatlana Hordijenko naujienų agentūrai AFP sakė, kad ji dalyvavo mitinge „todėl, kad Baltarusija buvo stabili pastaruosius 26 metus“.

„Negyvenome taip blogai, iškėlėme šalį iš griuvėsių, viską atkūrėme, – tvirtino ji. – Viskas veikia, tiesiog eik į darbą.“

Žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad darbuotojai buvo verčiami dalyvauti demonstracijoje, antraip rizikavo prarasti darbą, dalis šio mitingo dalyvių autobusais ar traukiniais buvo vežami iš kitų miestų. AFP žurnalistas netoli aikštės suskaičiavo 20 autobusų iš Bresto srities.

Šią akciją surengusios valdžiai palankios visuomeninės organizacijos „Belaja Rus“ pirmininkas Henadzis Davydzka kreipėsi į aikštėje esančius žmones ir kvietė išlaikyti taiką ir ramybę šalyje.

„Mes gerbiame tų, kurie galvoja kitaip, pasirinkimą ir reikalaujame, kad būtų gerbiamas ir mūsų pasirinkimas“, – sakė H.Davydzka, jį cituoja valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Įdomu tai, kad valstybinė Baltarusijos televizija tiesiogiai A.Lukašenkos palaikymo akcijos netransliuoja.

Žmonių – jau tūkstančiai

13:01

Po 13 val. Nepriklausybės aikštėje jau buvo susirinkę tūkstančiai žmonių. Televizijos „Esamasis laikas“ kalbinti žmonės teisino pareigūnų prieš protestuotojus naudotą jėgą. Jie aiškino, kad prieš omonininkus taip pat buvo smurtaujama. 

Žmonės laiko plakatus, kuriuose reikalaujama gerbti žmonių pasirinkimą rinkimuose. 

Mitinge pasisakė darbininkai iš įvairių Baltarusijos miestų, tačiau dalis jų nė nepasisakė už Lukašenką, o kalbėjo, kad nereikia susiskaldymo, nors darbininkai esą ištvers viską. Viena moteris pasisakė, kad jos svajonė yra pamatyti jūrą. 

Valdžios atstovai savo ruoštu kalbėjo apie tai, kad valstybės likimas negali būti sprendžiamas gatvėje, o protestuotojus paveikusios JAV.

Kol kas neaišku, ar mitinge pasirodys A.Lukašenka. Į aikštę atvyko keli Baltarusijos ministrai, kiti valdžios atstovai. 

TUT.by praneša, kad, jų žiniomis, čia pasirodyti turėtų ir 12 omonininkų, kurie esą nukentėjo per jau savaitę vykstančius protestus. 

Palaikymo akcija vėluoja

12:26

Nors sekmadienį palaikymo akcija A.Lukašenkai buvo planuota 12 val., kol kas Nepriklausomybės aikštėje Minske būriuojasi keli šimtai žmonių, jie skanduoja „Ne fašizmui“, „Už slavus“, netoliese stovi sunkvežimiai, traktoriai, milicijos pareigūnų nedaug. 

VIDEO: A.Lukašenkos palaikymo mitingas

Televizijai „Esamasis laikas“ susirinkusieji sakė, kad taiki palaikymo akcija prasidės šiek tiek vėliau. Tačiau jau 14 val. toje pačioje vietoje renkasi A.Lukašenkos trauktis reikalaujantys piliečiai. 

Socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašų, kad į Minską žmonės iš regionų vežami autobusais. 

Į A.Lukašenkos palaikymo akciją žmones vežę autobusai
Į A.Lukašenkos palaikymo akciją žmones vežę autobusai

 

Baltarusijos ambasadorius išreiškė paramą protestuotojams

11:47

Baltarusijos ambasadorius Slovakijoje Iharis Liaščenia sekmadienį išreiškė paramą taikiems protestuotojams savo šalyje.

„Kaip ir visus baltarusius, mane pribloškė pasakojimai apie mano šalies piliečių kankinimus ir sumušimus. Vienoje iš mėlynių ir sumušimų jovalo nuotraukų [portale] tut.by atpažinome mano dukters bendraklasį, kuris tikrai niekada nebuvo rūpesčių kėlėjas“, – kalbėjo ambasadorius vaizdo įraše, kurį gavo leidinio „Naša Niva“ redakcija.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Paskutinis atnaujinimas 2020-08-16 11:47

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius