Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atogrąžų audrai Katia užgriuvus Airiją ir Didžiąją Britaniją, žuvo vienas žmogus

Atogrąžų audra Katia pirmadienį trikdė susisiekimą, gadino elektros linijas ir nusinešė vieno žmogaus gyvybę Airijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kuriose siautė smarkiausi per pastaruosius 15 metų vėjai.
Uraganas Katia
Uraganas Katia / AFP PHOTO / NOAA nuotr.
Temos: 2 Vėtra Uraganas

Abiejų šalių meteorologai nurodė, kad pirmadienį vėjo gūsių greitis siekė 125 kilometrus per valandą. Dėl audros, kuri slinkdama per Atlanto vandenyną buvo sustiprėjusi iki uragano, Airijoje, Škotijoje ir šiaurės Anglijoje tapo pavojinga važiuoti automobiliu, plaukti laivu ir net eiti pėsčiomis.

Anglijos šiaurės rytinėje Daramo grafystėje vienas vairuotojas žuvo, kai plente ant jo automobilio užvirto medis, pranešė policija. Pareigūnai vėliau perspėjo visus vairuotojus būti atsargius važiuojant per smarkų vėją.

Elektros tinklų bendrovė „CE Electric UK“, aptarnaujanti Anglijos šiaurės rytų regionus, nurodė, kad jos remontininkai darbuojasi, mėgindami atnaujinti elektros tiekimą maždaug 10 tūkst. namų ūkių.

Dauguma keltų reisų tarp Airijos ir Didžiosios Britanijos buvo atšaukti, o žvejų laivams, plaukiojantiems Atlanto vandenyne prie Airijos ir Škotijos krantų, nurodyta grįžti į uostus.

Britanijos vyriausybės meteorologijos biuras paragino gyventojus pasiruošti smarkiausiems vėjams nuo 1996 metų spalio, kai per šalį slenkant uragano Lili pakraščiui žuvo penki britai, taip pat buvo padaryta žalos už maždaug 150 mln. svarų.

Pasak britų sinoptikų, Katios vidutinis vėjo greitis – 88 kilometrai per valandą, o viena šiaurės Velso kalnuose esanti meteorologijos stotis užfiksavo gūsius iki 128 kilometrų per valandą. Šiaurės Airijos pasienio mieste Kaslderge vėjas buvo sustiprėjęs iki 118 kilometrų per valandą.

Norvegijos, Švedijos ir Danijos meteorologai prognozuoja, kad į jų šalis audra atslinks vėliau antradienį.

Airiją ir Didžiąją Britaniją neretai kliudo virš Atlanto vandenyno susiformavę uraganai, slenkantys į šiaurės rytus palei Golfo srovę, tačiau jie paprastai jau būna išsikvėpę ir virtę atogrąžų audromis.

Katia yra antra didelė šių metų Atlanto vandenyno uraganų sezono audra, susiformavusi prieš dvi savaites prie Žaliojo Kyšulio salų vakarų Afrikoje. Katia slinko „C“ raidės pavidalo trajektorija link Karibų jūros ir JAV Rytinės pakrantės, tačiau sausumos nepasiekė ir pasuko į Europą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius