Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 01 13 /10:42

Atšauktas JAV ambasadorės prie JT vizitas į Taivaną

JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Kelly Craft atšaukė trečiadienį turėjusį prasidėti vizitą Taivane, pranešė vienas JAV pareigūnas.
JAV vėliava
JAV vėliava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Vizitas neįvyks Valstybės departamentui atšaukiant pareigūnų užsienio keliones prieš išrinktojo prezidento Joe Bideno inauguraciją sausio 20 dieną.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo taip pat atšaukė paskutinį oficialų vizitą į Europą. Oficialia priežastimi nurodomas M.Pompeo noras likti Vašingtone, kad būtų užtikrintas „sklandus ir tvarkingas“ valdžios perdavimas naujai administracijai.

Kinija praėjusią savaitę pareiškė griežtą nepritarimą K.Craft vizitui į Taivaną.

Demokratinis autonominis Taivanas nuolat gyvena autoritarinės Kinijos potencialios invazijos grėsmės sąlygomis. Pekinas laiko salą Kinijos dalimi ir žada kada nors ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pastaraisiais metais Pekinas smarkiai suintensyvino žvanginimą ginklais. Pernai kinų reaktyviniai lėktuvai įvykdė rekordiškai daug – 380 – įsiveržimų į Taivano gynybos zoną, Kinijai reiškiant pyktį dėl Donaldo Trumpo prezidentavimo metu suklestėjusių Vašingtono ir Taibėjaus santykių.

Kinijos įspėjimai

Ant kortos pastatyta daug. Klaidingas žingsnis Taivano sąsiauryje gali išprovokuoti konfliktą tarp branduolinių ginklų turinčių supervalstybių, ir košę tektų srėbti J.Bideno administracijai.

Vašingtonas diplomatinius santykius su Taibėjumi nutraukė 1979 metais, siekdamas pagerinti ryšius su Kinija, tačiau Amerika išlieka įtakingiausia Taivano sąjungininkė ir pagrindinė ginklų tiekėja.

Vašingtonas istoriškai buvo atsargus palaikydamas oficialius ryšius su Taibėjumi, bet padėtis smarkiai pasikeitė prie JAV vairo stojus D.Trumpui. Tarp abiejų šalių aštrėjant įtampai dėl įvairių nesutarimų, pradedant koronavirusu ir baigiant prekyba bei nacionaliniu saugumu, D.Trumpas vis dažniau pradėjo naudoti Taivano kortą kaip atsaką Pekino politikai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Per D.Trumpo kadenciją JAV pardavė Taivanui modernios ginkluotės už maždaug 18 mlrd. dolerių ir suintensyvino oficialius vizitus į salą. Pernai rudenį Taivane apsilankė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas ekonomikos augimo, energijos ir aplinkos klausimams Keithas Krachas, tapęs aukščiausio rango Valstybės departamento pareigūnu, apsilankysiu šioje saloje nuo 1979 metų.

Sekmadienį valstybės sekretorius M.Pompeo paskelbė, kad atšaukia dešimtmečius galiojusius suvaržymus dėl oficialių amerikiečių pareigūnų kontaktų su Taivanu.

Reaguodamas Pekinas griežtai įspėjo Vašingtoną, kad jis „sulauks ryžtingo atsakomojo Kinijos smūgio“ ir „brangiai sumokės“, jei K.Craft apsilankys Taivane.

Taivano, vienos pažangiausių Azijos demokratijų, saugojimas nuo kinų invazijos yra vienas iš retų klausimų, kuriuo Vašingtone sutaria abi didžiosios partijos.

Tačiau J.Bidenas, pasisakantis už mažiau konfrontacinį nei D.Trumpo diplomatijos stilių, kol kas nepateikė aiškių užuominų, kokia bus jo administracijos politika dėl Taivano.

Vašingtone įsikūrusio Strateginių ir tarptautinių studijų centro Taivano ir Kinijos reikalų ekspertė Bonnie Glaser sakė, kad Taibėjus „nusivils, tačiau patirs ir tam tikrą palengvėjimą“ dėl paskutinę minutę atšaukti K.Craft vizito.

„Taivanas nenori trinties su būsima administracija“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius