Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 10 /18:14

Atsistatydina Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas

Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas sekmadienį paskelbė atsistatydinantis, atverdamas kelią naujos vyriausybės suformavimui.

„Priėmiau sprendimą atsisakyti Ukrainos ministro pirmininko įgaliojimų“, – jis sakė vaizdo pranešime „10 minučių su premjeru“, kurį Ukrainos televizijos paskelbė po kelis mėnesius trukusios politinės krizės, paralyžiavusios vyriausybės darbą ir įšaldžiusios gyvybiškai svarbią Vakarų šalių pagalbą.

41 metų provakarietiško kabineto vadovas pridūrė, kad antradienį oficialiai pateiks savo atsistatydinimo raštą Aukščiausiajai Radai.

A.Jaceniukas, kuris prie vyriausybės vairo prieš daugiau kaip dvejus metus stojo gavęs sunkią užduotį patraukti šalį nuo finansinės bedugnės krašto, aiškino, kad šį sprendimą priėmė dėl kelių priežasčių.

„Politinė krizė valstybėje sukelta dirbtinai. Noras pakeisti vieną žmogų apakino politikus ir paralyžiavo jų valią imtis realių pokyčių, – teigė A.Jaceniukas. – Vyriausybės keitimo procesas virto beprotišku bėgimu vietoje. Šios krizės autoriai tapo aplinkybių įkaitais ir padarė įkaitais mus visus – vyriausybę, visuomenė, valstybę.“

Jis pridūrė, kad negalima leisti vykdomosios valdžios destabilizacijos karo metu, aiškindamas, kad tokia perspektyva bus neišvengiama, jeigu po jo atsistatydinimo nebus iškart išrinkta nauja Ukrainos vyriausybė.

„Padėties sprendimas pagaliau tapo pasiekiamas. Parlamente atsikuria koalicinė dauguma. Naujas susitarimas grindžiamas mūsų ministrų kabineto programos tikslais ir principais“, – pabrėžė premjeras.

18.14 val. L.Linkevičius: nebuvo netikėta

A.Jaceniuko sprendimas trauktis iš užimamų pareigų nebuvo netikėtas, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras. Lino Linkevičiaus teigimu, Ukraina turi visas galimybes sėkmingai įveikti dabartinę krizę.

„Mes raginame sutelkti visas valdžios grandis bendram darbui ir reformoms, situacija yra aštri, vyksta karas, todėl laiko negalima eikvoti vidinėms rietenoms, ginčams ir kovoms“, – BNS sakė L.Linkevičius.

Reikia pastebėti, kad Ukrainoje pasitikėjimas vyriausybe pastaruoju metu krito labai žemai, todėl tęsti darbą šiomis sąlygomis matyt jau buvo nebeįmanoma, – sakė L.Linkevičius.

Jis pastebėjo, kad premjero pakeitimą galėjo inicijuoti tik pats A.Jaceniukas, nes jis Aukščiausioje Radoje neseniai laimėjo balsavimą dėl pasitikėjimo.

„Todėl dabar tik jo atsistatydinimas galėjo pajudinti iš vietos šitą priešpriešą, kuri susiformavo pastaruoju metu Ukrainoje. Reikia pastebėti, kad Ukrainoje pasitikėjimas vyriausybe pastaruoju metu krito labai žemai, todėl tęsti darbą šiomis sąlygomis matyt jau buvo nebeįmanoma. Vyriausybė labai sunkiai galėjo efektyviai dirbti neturėdama pasitikėjimo tiek politinių partijų, tiek visuomenės apskritai“, – teigė L.Linkevičius.

Stabilumas ir kurso perėmimas

„Padaręs viską, kad būtų užtikrintas stabilumas ir kurso perėmimas, skelbiu apie sprendimą perduoti Ukrainos vyriausybės vadovo įgaliojimus ir pareigas“, – sakė jis.

A.Jaceniuko ministrų kabinetas vasarį atlaikė dramatišką balsavimą dėl nepasitikėjimo. Tačiau dvi partijos protestuodamos pasitraukė iš valdančiosios koalicijos, kuri dėl to neteko daugumos Ukrainos parlamente.

Jei parlamentarai nesuformuos naujos koalicijos ir nesusivienys aplink naują premjerą, galbūt prireiks pirmalaikių rinkimų, kurių prezidentas Petro Porošenka stengėsi išvengti, baimindamasis tolesnio situacijos šalyje destabilizavimo.

A.Jaceniukas priminė, kad Petro Porošenkos partijos frakcija parlamente pasiūlė į premjero postą dabartinį Aukščiausiosios Rado pirmininką Volodymyrą Hroismaną.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas

A.Jaceniukas pabrėžė, kad jo partija „Liaudies frontas“ liks valdančiosios koalicijos narė.

Jis pridūrė dabar laikantis „savo uždavinius platesniais negu vyriausybės vadovo įgaliojimai“. Be kita ko, A.Jaceniukas sakė norintis sutelkti dėmesį į valdančiosios koalicijos veiklos ir funkcijų kontrolę bei skatinti tarptautinį palaikymą Ukrainai.

Tarptautinis palaikymas Ukrainai

Tarp dalykų, kuriais A.Jaceniukas ketina užsiimti, yra parlamentinės koalicijos veiklos ir funkcionavimo kontrolė, tarptautinis palaikymas Ukrainai ir kitos kryptys.

„Nuo šiandienos savo užduotis matau plačiau nei vyriausybės vadovo įgaliojimai. Nauji rinkimų įstatymai. Konstitucinė reforma. Teismų reforma. Koalicinė naujos vyriausybės kurso kontrolė. Tarptautinis palaikymas Ukrainai. Ukrainos narystė Europos Sąjungoje ir NATO. Tai – mano programos dalis“, – pareiškė A.Jaceniukas.

A.Jaceniukas griežtai smerkdavo numanomą Maskvos palaikymą jau dvejus metus besitęsiančiam prorusiškų separatistų sukilimui, taip pat sugebėjo 2015 metų pradžioje užtikrinti savo šaliai gyvybiškai svarbų Tarptautinio valiutos fondo (TVF) finansinės pagalbos paketą, todėl jo partija per pernai spalį vykusius parlamento rinkimus tapo antra didžiausia parlamente.

Tačiau A.Jaceniuko partijos populiarumas nusmuko iki vos dviejų procentų.

Jis suformavo parlamentinę koaliciją su prezidento bloku ir keliomis mažesnėmis partijomis, kuri sugebėjo priimti kai kurias sunkias ir labai nepopuliarias diržų veržimo reformas, kurių reikalavo TVF.

Tačiau A.Jaceniuko partijos populiarumas nusmuko iki vos dviejų procentų – tiek dėl skaudžių ekonomikos reformų, tiek dėl įtariamo nesugebėjimo kovoti su valdininkų korupcija.

Tęs kursą

A.Jaceniuko sprendimas atsistatydinti reiškia, kad Ukrainoje artimiausiomis dienomis atsiras iš esmės pertvarkyta vyriausybė, kuri tęs provakarietišką Kijevo kursą.

A. Jaceniukas gimė universiteto dėstytojų šeimoje Černivciuose Ukrainos vakaruose. Savo politinę karjerą jis pradėjo 2001-aisiais, tapęs Krymo, autonominės rusakalbės respublikos Pietų Ukrainoje, ekonomikos ministru.

Po Oranžinės revoliucijos 2004 metais A. Jaceniukas ėmė laikytis labiau provakarietiškos darbotvarkės ir tapo artimu charizmatiškos Julijos Tymošenko, buvusios vyriausybės vadovės sąjungininkas.

2007 metais prezidentas Viktoras Juščenka paskyrė jį užsienio reikalų ministru, kuris tapo kompromisine figūra augant priešpriešai tarp tuometinio prezidento ir J.Tymošenko.

Eidamas ministro pareigas, A. Jaceniukas į užsienio keliones vykdavo reisiniais lėktuvais, skirtingai nei daugumos posovietinių valstybių vyriausybių pareigūnai.

„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas
„Scanpix“/„Sputnik“ nuotr./Arsenijus Jaceniukas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius