Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 26 /15:21

Atskleista įžymiojo „Islamo valstybės“ teroristo „Džihadisto Johno“ tapatybė

Po juoda kauke besislapsčiusio iš Jungtinės Karalystės kilusio „Islamo valstybės“ teroristo tapatybė pagaliau atskleista, skelbia BBC.
Džihadistas Johnas su japonų įkaitais
Džihadistas Johnas su japonų įkaitais / Kadras iš filmuotos medžiagos

JAV ir Jungtinės Karalystės įkaitus be gailesčio žudęs teroristas yra vakarų Londone gyvenęs ir universitete studijavęs Mohammedas Emwazis.

Jo tapatybė atskleista po „The Washington Post“ atlikto, daugiau nei 1300 puslapių užėmusio tyrimo. Šio, britišku akcentu pasižymėjusio teroristo tapatybės paieškos truko jau daugiau nei pusę metų, nuo pirmųjų vaizdo įrašų pasirodymo.

Jis kaltinamas kraupiomis mažiausiai kelių dešimčių įkaitų egzekucijomis.

Londono policija kol kas nepatvirtino pranešimų, esą tas IS budelis iš tikrųjų yra Kuveite gimęs M.Emwazi, užaugęs Britanijos sostinės vakariniame rajone.

„Šiuo metu neketiname patvirtinti jokios tapatybės arba pateikti naujos informacijos apie pažangą šiame tebevykstančiame antiteroristiniame tyrime“, – sakė sostinės policijos Kovos su terorizmu štabo atstovas Richardas Waltonas.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su Vidaus reikalų ministerija, jos pareigūnai atsisakė komentuoti žiniasklaidos pranešimus.

Britanijos dienraštis „The Guardian“ ir BBC įvardijo „Džihadisto Johno“ tapatybę, bet nenurodė savo šaltinių.

Britanijos žiniasklaida anksčiau kėlė prielaidą, kad tas IS budelis yra kitas britas džihadistas.

Kad „Džihadistas Johnas“ iš tikrųjų yra M.Emwazi, kuriam maždaug 25 metai, nurodė jo draugai ir kiti su šiuo reikalu susiję asmenys, rašo „The Washington Post“. Laikraštis citavo vieną gerą to kovotojo pažįstamą, kuris sakė: „Neabejoju, kad Mohammedas yra „Džihadistas Johnas“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ džihadistai

Straipsnyje teigiama, kad „Džihadistas Johnas“ yra kilęs iš viduriniosios klasės šeimos ir yra baigęs kompiuterinio programavimo studijas. Į Siriją jis esą išvyko apie 2012 metus. Tikėtina, kad jis radikalizavosi, kai buvo suimtas po skrydžio į Tanzaniją ir kaltintas Britanijos žvalgybos pareigūnų, jog mėgino patekti į Somalį.

„Džihadistas Džohnas“, kurio pravardė siejama su velioniu grupės „The Beatles“ nariu Johnu Lennonu, yra laikomas atsakingu už amerikiečių žurnalistų Jameso Foley ir Steveno Sotloffo, britų pagalbos darbuotojų Davido Haineso ir Allano Henningo, taip pat amerikiečio pagalbos darbuotojo Abdul Rahmano Kassigo nužudymą.

Tas IS budelis taip pat buvo matomas vaizdo įraše su japonais įkaitais Haruna Yukawa ir Kenji Goto tuojau prieš jų nužudymą.

Internete paskelbtuose įrašuose tas vyras matomas apsirengęs juodai, dėvintis veidą dengiančią kaukę, laikantis peilį ir burnojantis prieš Vakarų šalis.

Britanijos žvalgybos pareigūnai nurodo, kad Sirijoje ir Irake kaunasi apie 500 prie IS prisidėjusių Jungtinės Karalystės piliečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius