Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atskleistos J.Kuciako nužudymo detalės: sužadėtinės gyvybė atimta neplanuotai

Prieš metus įvykdytas slovakų tyrimų žurnalisto Jano Kuciako nužudymas sukrėtė visą Europą. Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos paskelbimo projektas (OCCRP), remdamasis Slovakijos policijos tyrimo duomenimis, atskleidžia daugiau žurnalisto ir jo sužadėtinės Martinos nužudymo detalių.
Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymas sukrėtė Slovakiją
Jano Kuciako ir jo sužadėtinės nužudymas sukrėtė Slovakiją / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasiūlymas buvo tiesmukiškas ir finansiškai patrauklus: 50 tūkst. eurų už nužudymą ir daugiau nei 20 tūkst. eurų skolos nurašymas. Picerijos savininkas slovakas Zoltanas Andrusko greitai priėmė sprendimą, pakeitusį ir jo gyvenimą, ir Slovakijos istoriją.

Taikinys – portalo Aktuality.sk žurnalistas J.Kuciakas.

Z.Andruskai tai nebuvo įprasta užduotis. Juk jis – ne žudikas, o praplikęs vidutinio amžiaus verslininkas su pilvuku, vėliau sakęs, kad iš tikrųjų nenorėjo nieko žudyti daugiausia dėl to, kad nežinojo, kaip tai padaryti.

Todėl jis paprašė draugo, buvusio policijos pareigūno, pagalbos. Tomašas Szabo šiek tiek labiau priminė žudiką iš Holivudo filmų: aukštas, raumeningas, skusta galva ir ryškiais skruostikauliais. Be to, jis mokėjo elgtis su ginklais ir buvo pasiryžęs įvykdyti užduotį.

T.Szabo į pagalbą pasitelkė pusbrolį Miroslavą Marčeką: atletiško sudėjimo buvusį karį, kuris mokėjo vairuoti ir žinojo, kaip elgtis su ginklais. Taip buvo sudaryta žudikų gauja.

Prieš įvykdydami užduotį vyrai mažiausiai septynis kartus aplankė J.Kuciako ir jo sužadėtinės Martinos Kušnirovos namus Velka Mačos kaime, kuris nuo sostinės Bratislavos yra nutolęs apie 60 km. Remiantis policijos duomenimis, jų vizitus įamžino stebėjimo kameros.

Pirmą kartą T.Szabo ir M.Marčekas Velka Mačoje apsilankė 2018-ųjų vasario 5-osios popietę. Jie atvyko baltu „ Peugeot 206“ automobiliu.

Namas, kurį J.Kuciakas ir M.Kušnirova buvo neseniai įsigiję bei planavo remontuoti, pasirodė ideali vieta žmogžudystei: už miesto ribų, ribojasi su tankiu mišku, nuo jo patogu pasiekti greitkelį. Atrodė, kad gatvėje nėra jokių stebėjimo kamerų.

Į Velka Mačą vyrai sugrįžo dar kelis kartus. Čia jie surado įtarimo nekeliančią vietą automobiliui pastatyti – netoli futbolo aikštės. Be to, jie stebėdavo, ką J.Kuciakas veikia vakarais.

Po to jie suprato esminę savo problemą: kaip bendrauti tarpusavyje, kad skaitmeninėje erdvėje neliktų jokių pėdsakų? Galiausiai jie sukūrė sistemą: skambinti, bet neatsiliepti. Jie manė, kad tokiu būdu mobiliojo ryšio operatorius jų skambučių neužfiksuos.

Vėliau vyrai įsigijo pigius, neišmanius mobiliuosius, kuriuos galėtų išmesti vieną kartą panaudoję. Įsigijimui pasitelkė tarpininkus, kad išvengtų Slovakijos registracijos reikalavimų.

T.Szabo su M.Marčeku pasiruošė ir ginklą: 9 mm „Luger“ pistoletą su duslintuvu. Vėliau paaiškėjo, kad ginklas buvo užtaisytas modifikuota amunicija: iš kulkų pašalinta dalis parako, kad šoviniai skrietų lėčiau ir tyliau.

Paskutinė Jano ir Martinos diena

OCCRP rašo, kad nei Janas, nei Martina, kurie abu buvo 27 metų amžiaus, nežinojo esą stebimi, nenujautė, kad į juos kėsinamasi.

Paskutinis J.Kuciako atliekamas tyrimas buvo susijęs su Slovakijoje veikiančia italų mafija „'Ndrangheta“, įskaitant pavojingus asmenis. Vis dėlto, tuo metu J.Kuciakas dirbo su viešai prieinamais duomenimis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Paskutinis nužudyto slovakų žurnalisto J.Kuciako tyrimas veda į Italijos mafiją

Ligi tol Slovakijoje nebuvo nužudytas joks žurnalistas. Pasak J.Kuciako artimųjų, jam nebūdavo grasinama, jis neturėjo jokio pagrindo manyti, kad gyvybei gresia pavojus.

Be to, pora turėjo didelių planų – štai gegužės pradžioje turėjo vykti jų vestuvės. Paskutinėse giminaičiams siųstose žinutėse jie kalbėjo apie šventę – J.Kuciakas su mama ir broliais aptarinėjo vyno butelių ženklinimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pagerbiamas nužudytas slovakų žurnalistas Janas Kuciakas ir jo sužadėtinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Pagerbiamas nužudytas slovakų žurnalistas Janas Kuciakas ir jo sužadėtinė

Atrodė, kad Jano ir Martinos gyvenimas juda teigiama linkme. Jis buvo sėkmingas ir talentingas tyrimų žurnalistas – labiau analitikas, o ne istorijų pasakotojas – kuriam patikdavo raustis po dokumentus. Martina buvo sėkminga archeologė.

Vasario 21-ąją T.Szabo ir M.Marčekas susitiko 16 val. 40 min., įsėdo į „Citroen Berlingo“ ir išvyko į Velką Mačą, vengdami mieste išdėliotų vaizdo kamerų. Jie išjungė savo asmeninius mobiliuosius ir įjungė „vienkartinius“.

Buvęs karys M.Marčekas 18 val. 28 min. automobilį sustabdė netoli futbolo aikštės. Juodai vilkintis T.Szabo išlipo iš transporto priemonės.

Jis pasiėmė ginklą ir telefoną, 18 val. 31 min. pasuko Jano ir Martinos namų link.

Netikėtai paaiškėjo, kad poros nėra namuose.

Nusėdo Jano automobilio akumuliatorius, todėl Martinai teko pas jį važiuoti. Pora namo grįžo maždaug 19 val. 30 min. Buvo tamsu, jie nusprendė pasigaminti arbatos. Martina planavo paskambinti mamai.

T.Szabo laukė netoliese. 20 val. 21 min. jis pasuko į kiemą ir įėjo pro priekines duris, kurios niekada nebūdavo rakinamos. Virtuvėje jis pamatė Martiną ir šovė jai į tarpuakį. Moteris krito ant grindų.

Rūsyje buvęs Janas išgirdo šūvį ir užbėgo laiptais aukštyn. T.Szabo buvo pasirengęs: paleido dvi kulkas į žurnalisto krūtinę netoli širdies. Janas nukrito ant laiptų.

Maždaug tuo pat metu skambino Martinos mama. Niekas neatsiliepė.

T.Szabo išėjo iš namų ir galinį kiemą ir sugrįžo į futbolo aikštę. Praėjus vos keturioms minutėms po nužudymo, M.Marčekas atvažiavo jo pasiimti.

Jie nuvyko į Z.Andrusko namus Kolarovo mieste pranešti, kad darbas atliktas, ir pasiimti pingus. Z.Andrusko išgirdęs, kad buvo nužudyta ir moteris, pasakė, kad to nereikėjo daryti – tai nebuvo plano dalis. Tačiau pažadėjo greitai perduoti pinigus.

Gautas atlygis

Kitą dieną Z.Andrusko susitiko su Zsuzsova, kuri galimai užsakė J.Kuciako nužudymą. Jie susitiko automobilyje priešais moters namus. Z.Andrusko pranešė, kad įvyko neplanuotas dalykas – antra žmogžudystė.

Zsuzsova įpyko – šaukė, kad tai yra „neįmanoma“. Vis dėlto, ji galiausiai sumokėjo Z.Andrusko: 50 tūkst. eurų 500 eurų kupiūromis buvo suvyniota į servetėlę. Z.Andrusko sau pasiliko 10 tūkst. eurų, likusią sumą padalijo bendrininkams.

Motyvai, kodėl Zsuzsova užsakė J.Kuciako nužudymą, nėra žinomi – jis niekada nerašė apie šią moterį. Tačiau ji dirbo garsiam verslininkui Marianui Kočnerui, kurio veiklą tyrė J.Kuciakas.

„Scanpix“/AP nuotr./Slovakijos laikraščiai, rašantys apie Jano Kuciako nužudymą
„Scanpix“/AP nuotr./Slovakijos laikraščiai, rašantys apie Jano Kuciako nužudymą

Vėliau Zsuzsova policijai sakė, kad M.Kočneras sumokėjo už žmogžudystę.

M.Kočnerui nebuvo pateikti su nužudymu susiję kaltinimai, tačiau jis buvo sulaikytas dėl finansinių nusikaltimų, apie kuriuos rašė J.Kuciakas.

OCCRP nepavyko susisiekti su M.Kočneru, jo advokatas atsisakė pakomentuoti.

Šokiruojančios žinios

Jano ir Martinos kūnai buvo rasti tik po keturių dienų.

Kai dvi dienas nepavyko susisiekti su dukra, Martinos mama ėmė įtarti kažką negero ir paskambino Jano šeimai. Kuciakai manė, kad jaunoji pora yra paprasčiausiai užsiėmusi.

Praėjus dar dviem dienoms Zlata Kušnirova ėmė panikuoti. Ji vėl paskambino Kuciakams ir policijai. Pareigūnai neatrodė pernelyg susirūpinę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija prie Jano Kuciako namo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Policija prie Jano Kuciako namo

„Žinote, tie jauni žmonės, jiems patinka gerti ir linksmintis“, – vienas pareigūnų sakė Z.Kušnirovai.

Tuomet Z.Kušnirova paprašė netoliese gyvenančios giminaitės nuvykti pas Janą ir Martiną. Kuciakai paprašė dukros Marios padaryti tą patį.

Praėjus valandai nuo Z.Kušnirovos skambučio policijai, pareigūnai įėjo į kiemą ir pro virtuvės langą pamatė kūną. Besibaiminantys dujų nuotekio, jie iškvietė ugniagesius ir medikus.

Po kelių minučių atvyko nužudytos poros artimieji.

„Maria man paskambino, sakė, kad policija jos neįleidžia į vidų, tačiau greitosios automobilyje nėra paciento, todėl šiek tiek atsipalaidavome, – sakė Jano tėvas Jozefas. – Manėme, kad kažkas įsibrovė į rūsį ar panašiai. Negalėjome įsivaizduoti nieko panašaus į žmogžudystę.“

Z.Kušnirovos giminaitė jau žinojo, kas nutiko, ir buvo giliai sukrėsta. Neprisiversdama pranešti naujienų, ji paskambino Zlatos sūnui Lukui ir paprašė nuvežti mamą į nuovadą. Pasakė, kad nutiko kažkas blogo.

„Mama, įvyko nusikaltimas, turime važiuoti, – Luko žodžius prisimena Zlata. – Tuomet Lukas jau žinojo, kas įvyko... Bet man neatskleidė jokių detalių, todėl visą kelią į Velkos Mačos spaudžiau jį važiuoti kiek įmanoma greičiau.“

Po trijų valandų jie atvyko į nuovadą. Z.Kušnirova prisimena pamačiusi verkiančius Kuciakus, kurie nesugebėjo pasakyti, kas nutiko.

„Tada policininkas pasakė: o, štai ji, nužudytos merginos motina. Taip sužinojau, kad Martina buvo nužudyta“, – pasakojo Z.Kušnirova.

Teisingumo paieškos

Kai apie žmogžudystę buvo praneštai visuomenei, slovakai buvo šokiruoti.

Šalyje vyko didžiausi protestai nuo komunizmo griūties laikų. Dešimtys tūkstančių piliečių reikalavo nepriklausomo tyrimo, smerkė Jano atskleisto organizuoto nusikalstamumo įtaką.

Dienų dienas nužudymo tema nedingo iš žiniasklaidos akiračio, žurnalistai kasdien vykdavo į Velką Mačą. Dirbusiems su Janu buvo suteikta policijos apsauga. Aktuality.sk biurai buvo taip pat buvo saugomi.

Neilgai trukus atsistatydino vyriausybė, įskaitant premjerą Robertą Fico, taip pat policijos vadas, Nacionalinės nusikaltimų tarnybos Kovos su korupcija departamento vadovas.

„Scanpix“ nuotr./Robertas Fico
„Scanpix“ nuotr./Robertas Fico

Z.Andrusko, T.Szabo, M.Marčekas ir Zsuzsova buvo suimti, jiems visiems pateikti kaltinimai žmogžudyste. Nežinoma apie jokius kitus asmenis, apkaltintus dalyvavimu nusikaltime.

Kuciakai ir Z.Kušnirova ligi šiol negali suvokti žmogžudysčių.

Zlata kartais vis dar apsilanko poros namuose.

„Net paskutinį kartą apsilankiusi Velka Mačoje iš skalbimo mašinos išėmiau vieną nešvarią Martinos kojinę. Norėjau ją tvirtai laikyti, priglausti prie savęs, bent akimirkai su savimi turėti gabalėlį Martinos“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius