-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atviras konfliktas pakurstė spėliones: ar Lenkija išstos iš Europos Sąjungos?

Po to, kai britų rinkėjai pritarė šalies išstojimui iš Europos Sąjungos (ES), imta svarstyti, kuri iš 27 likusių šalių gali pasekti Didžiosios Britanijos pavyzdžiu. „Grexit“ ir „Frexit“ – Graikijai bei Prancūzijai – buvo dvi temos, kuriomis pradėta spekuliuoti, rašo „The Associated Press“.
Lenkijos vėliava
Lenkijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dabar, po mėnesius trunkančiu atviro konflikto tarp Lenkijos konservatyvios nacionalistinės valdžios ir likusių Europos Sąjungos (ES) šalių, kai kurie lenkai kelia klausimą, ar šalis gali pasukti tuo pačiu keliu kaip ir Didžioji Britanija ir išstoti iš ES.

„Šiandien kyla klausimas dėl Lenkijos europinės ateities“, – sako Donaldas Tuskas, Europos Vadovų Tarybos pirmininkas, buvęs Lenkijos premjeras.

Lenkijoje ES labai remiama, todėl sprendimas šaliai palikti bloką sukeltų didžiulius streikus. Keletas apklausų parodė, kad lenkai stipriai remia ES idėją (daugiau kaip 70 proc.).

Vis dėlto Lenkijos opozicijos nariai vis garsiau kalba apie baimes, kad konfliktai tarp Varšuvos ir Briuselio gali vesti išsiskyrimo link. Situacija komplikavosi tuomet, kai Lenkijos valdantieji panoro padidinti teismų priklausomybę nuo jų valdomos Teisingumo ministerijos. ES taip pat išreiškė susirūpinimą dėl Belovežo girioje kertamų medžių. Nepaisant to, kad Europos teisingumo teismas nurodė sustabdyti medkirtystę paskutinėje Senajame žemyne išlikusioje pirmykštėje girioje, lenkai nurodymams nepakluso. Jei taip ir toliau, Lenkijai gali būti taikomos didžiulės baudos.

Lenkijos vyriausybės atstovas Rafalas Bochenekas reikalavo, kad Lenkijos lyderiai bandytų Lenkiją išlaikyti bloke.

„Lenkija yra ES narė ir ketina būti pagrindiniu partneriu kitoms valstybėms narėms“, – sakė penktadienį „The Associated Press“ R.Bochenekas. „Mes turime daugybę ambicingų projektų ir iššūkių, kuriuos turime ES įgyvendinti. Mes bendradarbiausime su Europos partneriais“, – tęsė jis.

Opozicijai priklausanti politikė Katarzyna Lubnauer neseniai sakė, kad „lenkai“ yra tokie „euro entuziastai“, kad niekas iš valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ partijos nepripažintų, kad jų tikslas palikti bloką. Vis dėlto, anot jos, „kai matome tai, kas dabar vyksta, mūsų neapleidžia nuojauta, kad rengiamasi tokiam žingsniui“. Vis dėlto pasitraukimas iš ES, pasak jos, esą vyks etapais.

D.Tuskas ketvirtadienį padarė panašų pareiškimą, sakydamas, kad suvokia „arogantišką“ atsisakymą laikytis ES teismo sprendimo dėl medkirtystės kaip „bandymą Lenkiją įvelti į konfliktą su ES“.

„Man atrodo, kad tai įžanga į paskelbimą, kad Lenkijai Europos Sąjungos nereikia, ir kad Lenkijos ES taip pat nereikia“, – pareiškė jis. „Manau, kad tokia akimirka būtų viena iš labiausiai pavojingų mūsų istorijoje. Bijau, kad mes artėjame prie šios akimirkos“.

R.Bochenekas pavadino D.Tusko pareiškimą vienu iš daugelio „melų“, kuriuos esą jis yra apie Lenkiją pasakęs.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris regi formalius žingsnius, kurių imamasi prieš Lenkijos teisinę sistemą, kaip būdą išlaikyti dialogą su Varšuva ir išspręsti problemas, pranešė EK vyriausiojo atstovo spaudai pavaduotoja Mina Andreeva.

„Mes dirbame tam, kad išlaikytume bloką drauge“, – nukirto ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius