Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukščiausią postą JT užimanti moteris Afganistane kalbasi su Talibanu

Į Kabulą antradienį atvyko aukščiausias pareigas Jungtinėse Tautose užimančios moters vadovaujama delegacija, turinti kalbėtis apie moterų ir mergaičių teises, Afganistaną valdančiam Talibanui tęsiant savo itin griežtą liniją.
JT moterų teisių komiteto vykdomoji direktorė Sima Sami Bahous ir iniciatyvinės grupės pirmininkė Lilianne Ploumen
JT moterų teisių komiteto vykdomoji direktorė Sima Sami Bahous ir iniciatyvinės grupės pirmininkė Lilianne Ploumen / „AP“/„Scanpix“

Kartu su generalinio sekretoriaus pavaduotoja Amina Mohammed – musulmone ir buvusia Nigerijos ministrų kabineto nare – atvyko JT lyčių lygybės ir moterų įgalinimo padalinio vykdomoji direktorė Sima Bahous ir generalinio sekretoriaus padėjėjas politiniams reikalams Khaledas Khiari, sakė JT atstovo spaudai pavaduotojas Farhanas Haqas.

Pasak jo, saugumo sumetimais negalima atskleisti delegacijos darbotvarkės ar konkrečių susitikimų Kabule.

JT pareigūnai surengė keletą aukšto lygio konsultacijų Persijos įlankos regiono šalyse, Azijoje ir Europoje, kad „aptartų padėtį Afganistane, siekdami skatinti ir apsaugoti moterų ir mergaičių teises, taikų sambūvį ir tvarų vystymąsi“, sakė atstovas spaudai.

Delegacijos nariai susitiko su 57 valstybių Islamo bendradarbiavimo organizacijos (OIC), Islamo plėtros banko, afganistaniečių moterų grupių Ankaroje ir Islamabade vadovais, taip pat su Kataro sostinėje Dohoje įsikūrusių ambasadorių ir specialiųjų pasiuntinių Afganistanui grupe.

„Vizitų metu šalys ir partneriai pripažino lemiamą JT vaidmenį ieškant ilgalaikio sprendimo ir būtinybę toliau teikti gyvybes gelbstinčią paramą“, ir paprašė suintensyvinti pastangas, „kad būtų atsižvelgta į situacijos skubumą“, sakė F.Haqas.

Gruodžio 24 dieną Talibano paskelbtas draudimas pagalbos grupėms įdarbinti moteris paralyžiuoja siuntų, reikalingų milijonų afganistaniečių išgyvenimui, pristatymą ir kelia grėsmę humanitarinėms paslaugoms visoje šalyje. Dėl šio draudimo tūkstančiai moterų, dirbančių tokiose organizacijose visame karo nuniokotame Afganistane, praranda pajamas, kurių joms labai reikia savo šeimoms išmaitinti.

Anksčiau Talibanas uždraudė mergaitėms lankyti vidurines mokyklas, o moterims – universitetus, taip pat įvedė apribojimus užsieniečių kelionėms ir jų judėjimui šalyje.

Po chaotiško JAV ir NATO pajėgų, kurios Afganistane buvo 20 metų, išvedimo 2021-ųjų rugpjūtį valdžią šalyje vėl perėmė Talibanas. Kaip ir 1996–2001 metais, kai pirmą kartą valdė šalį, talibai palaipsniui vėl įvedė islamo teisę (šariatą), išstumdami moteris iš mokyklų, darbo vietų ir pagalbos tarnybų.

Kitų šalių pareigūnai, su kuriais susitiko JT pareigūnai, teigė, kad tarptautinei bendruomenei svarbu susivienyti ir kalbėti vienu balsu, pažymėjo F.Haqas.

„Nuolat buvo pabrėžiama, kad reikia atgaivinti realų politinį kelią, ir visi tvirtai laikėsi pagrindinių principų, įskaitant moterų ir mergaičių teises į mokslą, darbą ir viešąjį gyvenimą Afganistane“, – sakė jis.

F.Haqo teigimu, grupės iš esmės susitarė kovo mėnesį surengti tarptautinę konferenciją dėl moterų ir mergaičių padėties musulmonų pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius