Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aukšto rango lyderis: Talibanas nori taikos

Talibano aukšto rango pareigūnai, įskaitant judėjimo lyderio pavaduotoją politiniais klausimais, antradienį Maskvoje susitiko su Afganistano politiniais veikėjais ir sakė esą įsipareigoję taikai Afganistane, nors JAV vadovaujamos derybos atrodo įstrigusios.
Afganistano specialiosios pajėgos ir kariuomenė Kundūze
Afganistano specialiosios pajėgos ir kariuomenė Kundūze / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo žinios Talibanas nėra keitęs nuo praėjusio rudens, kai prasidėjo derybos su JAV. Vienas Talibano įkūrėjų, jo politinis lyderis mula Abdul Ghani Baradaras sakė, kad talibai nori užbaigti 18 metų trunkantį konfliktą, bet susitarimą pasirašys tik išėjus iš Afganistano užsienio pajėgoms.

Talibanas „tikrai įsipareigojęs dėl taikos, bet galvoja, kad pirmiausia turi būti pašalinta kliūtis taikai“, sakė A.G.Baradaras per retą pasirodymą televizijoje, prasidedant dviejų dienų susitikimui, skirtam paminėti Rusijos ir Afganistano diplomatinių santykių užmezgimo 100-ąsias metines.

„Ta kliūtis yra Afganistano okupacija, ir ji turėtų baigtis“, – pridūrė A.G.Baradaras, kuris padėjo mulai Omarui įkurti Talibaną. Sausio mėnesį, paleistas iš Pakistano kalėjimo, jis buvo paskirtas mulos Omaro pavaduotoju politiniais klausimais.

Antradienio susitikime Maskvoje ir vėl nebuvo prezidento Ashrafo Ghani administracijos aukšto rango atstovų, tačiau turėjo dalyvauti Kabulo administracijos taikos tarybos pirmininkas. Talibanas vyriausybę laiko JAV marionetiniu režimu.

Taip pat dalyvavo kiti afganų politikai, tarp jų buvęs prezidentas Hamidas Karzai ir kandidatai, rugsėjį planuojamuose prezidento rinkimuose mesiantys iššūkį A.Ghani.

Tai buvo jau antras kartas, kai Talibano lyderiai Rusijoje susitiko su afganų politiniais veikėjais. Vasario mėnesį vykusiame retame abiejų šalių susitikime Talibano atstovai ir Afganistano politikai kartu meldėsi ir šnekučiavosi prie vaišių stalo.

Buvęs karo vadas Atta Muhammadas Nooras sakė, kad ankstesnis susitikimas Maskvoje davė „gan pozityvių rezultatų“.

„Mes už gerus santykius su savo broliais, su Talibanu, – sakė A.M.Nooras. – Truputį atsitraukime, priimkime vieni kitus ir sudarykime sąlygas taikos startui“.

Atrodo, kad Maskvos įtaka šiam procesui didėja. Praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad Vašingtonui pavyko susitarti su Rusija ir Kinija dėl pagrindinio taikos susitarimo, dėl kurio deramasi Afganistane, formulės.

Tačiau prieš kelias savaites Dohoje įvykęs JAV taikos pasiuntinio Zalmay Khalilzado ir Talibano šeštasis derybų ratas pasibaigė šalims nepasiekus apčiuopiamos pažangos.

Pasak Talibano, taikos derybos įstrigo dėl esminio klausimo: kada iš Afganistano bus išvestos užsienio šalių pajėgos.

Tačiau JAV nesutinka tartis dėl pajėgų išvedimo kaip vienos iš sutarties sąlygų, kol Talibanas nepateiks saugumo garantijų, nepaskelbs paliaubų ir neprisiims kitų įsipareigojimų. Vienas jų – pradėti dialogą su Kabulo vyriausybe ir kitais Afganistano atstovais.

Antradienio susitikimą pradėjęs Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, kad Rusija ir Afganistanas turi „bendrą tikslą – kovą su terorizmu“, ir pakartojo, kad Maskva pritaria visiškam užsienio pajėgų išvedimui.

Sovietų Sąjunga ir Afganistanas kariavo 9-ajame dešimtmetyje. Po brutalaus, devynerius metus trukusio konflikto Maskva pasitraukė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius