Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrai palydėjo žuvusį ultradešiniųjų politiką (atnaujinta 16.58 val.)

Tūkstančiai austrų šeštadienį išlydėjo nesantaiką šalyje sėjusio kraštutinių dešiniųjų politiko Joergo Haiderio, kuris XX amžiaus dešimtajame dešimtmetyje buvo smerkiamas dėl simpatizavimo naciams, palaikus.
Akimirkos iš laidotuvių.
Akimirkos iš laidotuvių. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Apie 25 tūkst. žmonių dalyvavo J.Haiderio pagerbimo ceremonijoje, kuri vyko Alpių kalnuose esančios Austrijos pietinės Karintijos žemės sostinėje. Žuvęs politikas daugiau nei dešimtmetį buvo šios žemės gubernatorius, o daugelis jį laikė žmonėms artimu lyderiu, turėjusiu didelę įtaką Vienos politikai.

J.Haideris taip pat buvo vienas iš nedaugelio tarptautinio pripažinimo sulaukusių Austrijos politikos veikėjų. 200-2006 metais jis vadovavo koalicinės vyriausybės dešiniajam sparnui, o savo tiesmuka ir bekompromise retorika padėjo sustiprinti imigracijai nepalankias nuostatas Europos Sąjungos politikoje.

„Jis nei vieno žmogaus nepalikdavo abejingu – teigiama arba neigiama prasme“, – po atviru dangumi vykusioje atminimo ceremonijoje sakė Austrijos kancleris Alfredas Gusenbaueris.

Didžiausią neigiamą šlovę J.Haideris įgijo praeito amžiaus 10-ame dešimtmetyje, kai išpeikė Austrijos vyriausybę užsimindamas apie „teisingą darbo politiką“ Adolfo Hitlerio Trečiajame reiche. Vienuose parlamento debatuose jis taip pat yra pavadinęs nacių įsteigtas koncentracijos stovyklas „pataisos stovyklomis“.

J.Haideris taip pat kritikavo Austrijos nacionalinio suverenumo nuosmukį dėl integracijos į ES, o jo modernus populizmas padėjo susilpninti centristinės pakraipos partijų įtaką šalies vyriausybėje. Politikas teigė, kad šios partijos nesupranta kasdienių gyventojų rūpesčių.

„Jis buvo ne tik politikas, bet ir visų draugas“, – sakė 27 metų Yvonne Graessl.

„Nors jo pažiūros buvo laikomos kontraversiškomis ir ginčytinomis, jis pasisakė už Europos demokratiją. Haideris išreiškė vien vietos ir Austrijos, bet ir Europos žinią“, – sakė Albertas Gardinas atvykęs iš Venecijos pagerbti politiko.

J.Haideris žuvo per autoavariją ankstų spalio 11 dienos rytą. Nuo tada daugelis gedinčių žmonių, vilkinčių tradiciniais žalios ir rudos spalvos drabužiais, prie vyriausybės rūmų padėjo dešimtis vainikų.

Apie 12 tūkst. žmonių penktadienį aplankė jo uždarą karstą, šalia kurio buvo pastatytos įdegusio ir kasdieniškais rūbais vilkinčio J.Haiderio nuotraukos ir raudonos žvakės.

„Jis buvo ne tik politikas, bet ir visų draugas“, – sakė 27 metų Yvonne Graessl.

Šviesios spalvos medinį J.Haiderio karstą, papuoštą raudonais žiedais ir juosta, šeši juodai pasirengę vyrai vyriausybės rūmų skambant gedulingai pučiamųjų orkestro muzikai.

J.Haideris žuvo Karintijoje, kai jo prabangus automobilis nulėkė nuo kelio skriedamas 140 kilometrų per valandą – dvigubai didesniu nei leidžiama – greičiu. Politikas važiavo į šeimos susitikimą mamos jubiliejaus proga.

J.Haiderio postą perėmęs buvęs jo atstovas Stefanas Petzneris sakė prieš nelaimę matęs pasilinksminti nevengusį 58 metų politiką prie naktinio klubo. Vėliau nustatyta, kad avarijos metu alkoholio kiekis J.Haiderio kraujyje beveik keturis kartus viršijo vairuotojams leidžiamą normą.

„Nors tai nepakeis nei vieno fakto apie jo mirtį, mėginsiu atkurti, kaip viskas nutiko“, – S.Petzner penktadienį sakė Austrijos dienraščiui „Oesterreich“.

J.Haideris šiemet dar kartą pasirodė didžiosios Austrijos politikos scenoje, kai pradėjo vadovauti atskilusiam dešiniųjų Aljansui už Austrijos ateitį.

Dvi kraštutinės dešiniosios partijos – J.Haiderio aljansas ir Laisvės partija, kuriai šis politikas priklausė anksčiau – surinko trečdalį balsų praeitą mėnesį vykusiuose parlamento rinkimuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius