-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australai perspėjami, kad baisiausi krūmynų gaisrai gali dar tik laukti

Sidnėjui yra iškilusi katastrofiška gaisrų grėsmė, sekmadienį perspėjo vietos valdžia, ugniagesiams rytinėje Australijos dalyje skubant pasiruošti blogėjančioms sąlygoms po to, kai didžiuliai krūmynų gaisrai nuniokojo kelis miestus.
Krūmynų gaisrai Australijoje
Krūmynų gaisrai Australijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo penktadienio per gaisrus žuvo trys žmonės, o ugnis pasiglemžė daugiau nei 150 namų. Tačiau vėliau kiek atvėsęs oras suteikė ugniagesiams ir gyventojams kiek atgaivos.

Tarnybos sekmadienį vertino padarytą žalą. Naujojo Pietų Velso ir Kvynslando valstijose vis dar yra daugiau nei šimtas ugnies židinių ir vis didesnei teritorijai, įskaitant Sidnėjų, kyla grėsmė. Šiuo metu čia bei Vakarų Australijos valstijoje ruošiamasi gaisringoms sąlygoms, kurios prognozuojamos ateinančias kelias dienas.

Tai yra pirmas kartas, kai Sidnėjaus gyventojai yra perspėjami apie „katastrofišką“ gaisro pavojų. Tai didžiausias pavojaus laipsnis pagal 2009 metais įvestą sistemą.

Penktadienį ir šeštadienį didžiuliai gaisrai nusiaubė kelis Australijos miestus. Glen Ineso miesto merė sakė, kad per gaisrus jame žuvo du žmonės.

„Ugnis siekė šešis metrus (į aukštį) ir siautėjo 80 km per valandą greičiu pūtusiame vėjyje“, – nacionaliniam transliuotojui ABC sakė Carol Sparks.

Old Bare, kurio ugnis pasigailėjo dėl pasikeitusios vėjo krypties, anglimi pavirto hektarai krūmynų. Ugnis čia vis dar rusena keliuose nedideliuose plotuose.

Kvynslando valstijoje, kur yra paskelbta nepaprastoji padėtis, sekmadienį daugiau nei 1 200 ugniagesių gesino daugiau nei 50 aktyvių gaisrų.

Krūmynų gaisrai Australijoje yra dažnas reiškinys, tačiau šiųmetis gaisrų sezonas prasidėjo labai dramatiškai. Mokslininkai prognozuoja, kad šis sezonas bus labai sudėtingas, nes klimatas ir orų ciklai keičiasi, o pokyčiai prisideda prie pavojingo stiprių vėjų, aukštų temperatūrų ir sausų orų derinio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius