Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija: Ramiojo vandenyno šalys teigiamai vertina Australijos diplomatines pastangas

Pietų Ramiojo vandenyno regiono šalys „labai teigiamai“ įvertino Kanberos „įsitraukimo atnaujinimą“, pareiškė naujasis Australijos ministras pirmininkas, Vakarų šalims neramiai stebint, kaip Kinija stiprina diplomatines pastangas įtvirtinti savo įtaką regione.
Anthony Albanese'is
Anthony Albanese'is / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anthony Albanese'io komentarai buvo išsakyti sekmadienį televizijai „Sky News“ duotame interviu, tuo metu, kai Kinijos užsienio reikalų ministrui Wang Yi lankosi Fidžyje, kur susitiko su šalies lyderiais ir kitais viso regiono atstovais.

Wang Yi, kelionę po pietinį Ramiojo vandenyno regioną pradėjęs ketvirtadienį nuo Saliamono Salų, turėtų aptarti plataus susitarimo projektą ir penkerių metų planą, kuris gerokai sustiprintų bendradarbiavimą saugumo ir ekonomikos srityse su Pietų Ramiojo vandenyno regiono valstybėmis.

Visgi A.Albanese'is mano, kad atsinaujinusios pačios Australijos diplomatinės pastangos buvo gerai įvertintos.

„Atsakas buvo labai teigiamas“, – teigė ministras pirmininkas, paklaustas apie Ramiojo vandenyno šalių lyderių reakciją į pastarojo meto pastangas, įskaitant naujosios užsienio reikalų ministrės Penny Wong vizitą Fidžyje praėjusią savaitę.

Pasak premjero, ankstesnė Australijos vyriausybė laikėsi netinkamo kurso Ramiojo vandenyno regiono atžvilgiu tiek pagalbos, tiek „bendradarbiavimo dėl vertybių“ prasme.

„Mūsų kaimynėms Ramiojo vandenyno salose klimato kaitos klausimas yra absoliutus nacionalinio saugumo klausimas“, – pažymėjo A.Albanese'is.

Be aktyvesnių veiksmų aplinkosaugos srityje, jis taip pat paminėjo pagalbos didinimą ir planą Ramiojo vandenyno regione įkurti gynybos akademiją.

Per neseniai Australijoje įvykusią rinkimų kampaniją A.Albanese'io centro kairioji leiboristų partija teigė, kad akademijoje mokysis Papua Naujosios Gvinėjos, Fidžio, Tongos, Rytų Timoro, Vanuatu ir Saliamono Salų pajėgų nariai.

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi turėtų likti Fidžio sostinėje bent iki antradienio, kur jis dalyvaus susitikime su užsienio reikalų ministrais iš viso Ramiojo vandenyno regiono.

Susitarimo projektas ir penkerių metų planas, nutekinti artėjant susitikimui, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP, leistų Kinijai atlikti svarbesnį vaidmenų regiono saugumo srityje.

Australijos užsienio reikalų ministrė P.Wong praėjusią savaitę per savo vizitą Fidžyje perspėjo Ramiojo vandenyno regiono lyderius dėl susitarimo.

„Mes viešai išreiškėme savo susirūpinimą dėl saugumo susitarimo“, – teigė ji.

Pekinas praėjusį mėnesį pasirašė didelės apimties paktą su Saliamono Salomis, o Vakarų vyriausybės nerimauja, kad šis susitarimas gali padėti Kinijai stiprinti karinį buvimą regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius