Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australija saugos savo universitetus nuo užsienio šalių kišimosi

Australija ėmėsi savo universitetų apsaugos nuo užsienio šalių kišimosi, suformavusi darbo grupę slaptų mokslinių tyrimų, kibernetinės gynybos ir žodžio laisvės apsaugai užtikrinti.
Kinijos rėmėja Sidnėjuje
Kinijos rėmėja Sidnėjuje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Augant susirūpinimui dėl Kinijos poveikio Australijos universitetams, švietimo ministras Danas Tehanas pranešė apie pradedamas intensyvesnes švietimo įstaigų konsultacijas su valdžios atstovais, įskaitant žvalgybos agentūras.

Pagrindinį dėmesį darbo grupė skirs kibernetinės gynybos stiprinimui, intelektinės nuosavybės apsaugai ir bendradarbiavimui su užsieniečiais bei užsienio organizacijomis, siekiant užtikrinti, kad šie ryšiai nekenkia valstybės nacionaliniams interesams.

D.Tehanas pabrėžė, kad būtina rasti pusiausvyrą tarp „nacionalinių interesų“ ir universitetų „laisvės tęsti tyrimus ir bendradarbiavimą, praplečiantį mūsų žinias ir vedantį prie gyvenimo kokybę gerinančių naujovių“.

Abejonių dėl šios pusiausvyros kilo po virtinės kompiuterinių įsilaužimų, kontroversiškų dotacijų ir universitetų bendruomenės bauginimų, siejamų su Pekinu.

Pernai Australijos nacionaliniame universitete porą dešimtmečių kaupti universiteto darbuotojų ir studentų duomenys dėl duomenų saugumo pažeidimo tapo lengvai prieinami.

Australijos universitetai iš Pekino gavo dešimtis milijonų dolerių Konfucijaus institutų, vengiančių Kinijos valdančiajai Komunistų partijai nepatogių klausimų, steigimui.

Universitetai atsisakė registruoti minėtus institutus pagal naujus užsienio šalių kišimąsi reglamentuojančius įstatymus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Honkonge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Honkonge

Honkonge vykstantys neramumai atsispindi ir Australijos universitetų studentų gyvenime – demokratiją palaikantys studentai buvo bauginami Pekiną palaikančių kinų studentų grupių, jų asmeninė informacija buvo paskelbta internete.

„Mūsų ištikimybės žodžio laisvei išbandymas: ar mes norime toleruoti kitų, ypač tų, kuriems mes nepritariame, žodį“, – sakė D.Tehanas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius