Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje kilo ginčas dėl karūnavimo proga neapšviestų Sidnėjaus operos rūmų

Australijoje kilo ginčas dėl sprendimo atsisakyti Sidnėjaus operos rūmų apšvietimo, skirto karaliaus Karolio III karūnavimo iškilmėms.
Sidnėjaus opera
Sidnėjaus opera / „AFP“/„Scanpix“

Sidnėjaus uoste esančio architektūros šedevro burės spalvomis apšviečiamos minint įvairius svarbius įvykius – nuo LGBTQ festivalio „WorldPride“ iki invazijos į Ukrainą metinių ir karalienės Elizabeth II (Elžbietos II) mirties.

Tačiau per šeštadienio karūnavimo iškilmes simbolinio 50 metų senumo pastato vingiai liko tamsūs.

Naujojo Pietų Velso valstijos premjeras Chrisas Minnsas sakė, kad atšaukė savo pirmtakų planus apšviesti pastatą Charleso, kuris yra Australijos valstybės vadovas, garbei.

„Norėčiau, kad tai būtų skirta Australijai ir australams, pasiaukojimo ir didvyriškumo akimirkoms arba kai Sidnėjuje vyksta svarbus tarptautinis renginys“, – pirmadienį radijui teigė Ch.Minnsas.

Premjeras sakė, kad praėjusiais metais pastato burės buvo apšviestos 70 kartų, o prieš dešimtmetį – 23 kartus. Kiekvieną sykį tai padaryti kainavo nuo 80 000 iki 100 000 Australijos dolerių (49 000–61 000 eurų).

Sidnėjaus radijui „2GB“ jis teigė, kad žmonės galėjo daug kur paminėti karūnavimą, taip pat ir stebėdami renginį per televiziją.

„Renginys vyko ne Sidnėjuje, o Londone, – sakė Ch.Minnsas. – Be abejo, gerbiu naująjį karalių, tačiau atsižvelgiu į tai, kur ir kada leidžiame mokesčių mokėtojų pinigus.“

Kovo 25 dieną Ch.Minnsas tapo premjeru, kai jo Leiboristų partija laimėjo valstijos rinkimus.

„Slapta respublikonizmo kampanija“

Karūnavime dalyvavęs Leiboristų partijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is yra prisiekęs respublikonas, kurio vyriausybėje yra ministro padėjėjas respublikos klausimais.

„Dabartinė vyriausybė Australijoje vykdo slaptą respublikonizmo kampaniją, nepaisant to, kad premjeras Londone deklaravo savo ištikimybę karaliui“, – tvirtino Australijos monarchistų lygos pirmininkas Philipas Benwellas.

Naujojo Pietų Velso premjeras teigė, kad neatsiprašys tų, kurie nusivylė šiuo sprendimu.

„Nesu suinteresuotas nusiteikti prieš žmones, kurie tiki monarchija, žmonių, kurie yra rojalistai, žinoma, ne, bet, aišku, turiu būti atsargus, kur išleidžiu jų pinigus“, – sakė jis.

Apklausos rodo, kad daugelis australų nori atsikratyti monarchijos ir įvesti respubliką.

Tačiau respublikos klausimas užima antrą vietą po šiais metais vyksiančio referendumo dėl konstitucinės teisės su čiabuvių gyventojais konsultuotis dėl jiems aktualių įstatymų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius