Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijoje prasideda prieštaringai vertinamas balsavimas dėl gėjų santuokų

Australijoje antradienį prasidėjo prieštaringai vertinama apklausa paštu dėl tos pačios lyties asmenų santuokų; balsalapiai po visą didžiulį žemyną buvo išsiuntinėti prieš numatomą įtemptą „taip“ ir „ne“ stovyklų kovą parlamente.
Australijoje prasideda prieštaringai vertinamas balsavimas dėl gėjų santuokų
Australijoje prasideda prieštaringai vertinamas balsavimas dėl gėjų santuokų / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nors parama santuokų lygybei didėjo – antradienį „Fairfax Media“ apklausa parodė, kad jai pritaria 70 proc. respondentų, – Australijoje tokios sąjungos dar nėra legalizuotos, nors politiniai ginčai trunka daugiau kaip dešimtmetį.

Konservatorių vyriausybė pasirinko neįprastą būdą – savanorišką neįpareigojamą balsavimą paštu, nes jos rinkimų pažadą surengti nacionalinį plebiscitą du kartus atmetė parlamento aukštieji rūmai Senatas.

Jeigu dauguma australų balsuos „taip“, vyriausybė šiuo klausimu surengs laisvą balsavimą parlamente, kurio metu parlamentarų nevaržys partijų politika ar balsavimo paštu rezultatai. Jeigu per balsavimą paštu bus pasakyta „ne“, parlamento balsavimo nebus.

„Raginu visus balsuoti šiame tyrime ir atsiųsti atgal (balsalapius). Aš balsuosiu „taip“, kaip ir (mano žmona) Lucy“, – šią savaitę vienam komerciniam radijui sakė ministras pirmininkas Malcolmas Turnbullas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės
AFP/„Scanpix“ nuotr./Eitynės

Nuosaikių pažiūrų M.Turnbullui šiuo klausimu nepritaria kai kurie jo valdančiosios liberalų ir Nacionalinės partijos koalicijos nariai, ir balsavimas paštu yra laikomas kompromisu.

Iki 15 mln. australų bus paklausta: „Ar turėtų būti pakeisti įstatymai, kad tos pačios lyties poros galėtų tuoktis?“. Balsalapiuose galima pažymėti atsakymą „Taip“ arba atsakymą „Ne“.

Tačiau „taip“ šalininkai yra sakę, kad šis balsų rinkimo per pašto sistemą metodas gali ne taip efektyviai įtraukti jaunesnius australus, kurie laikomi labiau linkusiais paremti įstatymo pakeitimą.

Nacionalinės partijos parlamentarai taip pat reiškė susirūpinimą Australijos pašto galimybėmis pristatyti balsalapius į kaimo vietoves visoje didžiulėje šalyje.

Balsavimas paštu baigsis lapkričio 7 dieną, jo rezultatai bus paskelbti lapkričio 15-ąją.

Nacionaliniai neįpareigojami plebiscitai, kurie skiriasi nuo konstitucinių pasekmių turinčių referendumų, Australijoje yra retas dalykas.

Iš viso buvo surengti tik trys tokie plebiscitai – du dėl ėmimo į karo tarnybą 1916 ir 1917 metais, ir vienas 1977 metais dėl to, kokia daina turėtų tapti nacionaliniu himnu.

Tačiau visi jie buvo surengti pagal Rinkimų įstatymą, ne taip kaip dabartinis balsavimas paštu, kurį vykdo Australijos statistikos biuras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius