Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos komandosai kaltinami karo nusikaltimais Afganistane

Australijos specialiosios pajėgos Afganistane galimai padarė karo nusikaltimų, o jų vadovybė elgėsi „visiškai neatsakingai“, teigiama penktadienį nutekintoje vienoje įslaptintoje ataskaitoje dėl gynybos politikos.
Australijos kariai Afganistane
Australijos kariai Afganistane/Asociatyvinė nuotr. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Žiniasklaidos kompanijos „Fairfax Media“ paskelbtame dokumente cituojami anoniminiai specialiųjų pajėgų informatoriai, tvirtinę, jog kai kurie australų kariai, „nepaisydami žmogaus orumo“ principo, „operacijų metu naudojo nesankcionuotą ir neteisėtą jėgą“.

Ataskaitoje, kurią, „Fairfax Media“ teigimu, parengė Australijos gynybos departamento ministerijos konsultantė Samantha Crompvoets, nagrinėjamos Australijos specialiosios aviacijos tarnybos ir kitų elitinių pajėgų operacijos, vykdytos Afganistane kartu su Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų kariais po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios teroro atakų Amerikoje.

Dokumente Australijos specialiosios pajėgos apibūdinamos kaip prastai veikianti karinė organizacija, kur paplitęs nepasitikėjimas vadovybe ir konkurencija tarp įvairių elitinių dalinių.

„Dar didesnį rūpestį kelia užuominos apie elgesį, susijusį su piktnaudžiavimu narkotikais ir alkoholiu, šeiminiu smurtu, nesankcionuotos ir neteisėtos jėgos naudojimas per operacijas... ir, kai kada - įspūdis, kad nebuvo visiškai jokio atskaitingumo“, – cituojama ištrauka iš ataskaitos.

Australijos kariuomenė atsisakė atsakyti į konkrečius klausimus apie nutekintą tyrimą, bet pareiškė kompanijai „Fairfax Media“, kad „rimtai vertina kaltinimus Australijos gynybos pajėgoms“ ir pateiks rekomendacijų, atsižvelgdama į atskaitos išvadas.

Gynybos ministrė Julie Bishop taip pat atsisakė komentuoti, kadangi „šiuo metu vykdomas tyrimas“.

Opozicinė Leiboristų partija penktadienį pavadino ataskaitoje atskleistą informaciją „keliančia didelį nerimą“ ir paragino viešai paskelbti dokumentą, kadangi jame nagrinėjami su nacionaliniu saugumu susiję klausimai.

„Mūsų kariai, ypač mūsų specialiosios pajėgos, dirba sunkiomis ir sudėtingomis sąlygomis“, – pareiškime sakė šešėlinis gynybos ministras Richardas Marlesas.

„Svarbu, kad mes kaip valstybė žinotumėme, kad jie dirba profesionaliai ir teisėtai“, – pridūrė jis.

Valdančiajai Liberalų partijai priklausantis parlamentaras ir buvęs Specialiosios aviacijos tarnybos (SAS) narys Andrew Hastie pareiškė, kad į kaltinimus „turi būti žiūrima rimtai“.

„Būtina, kad visus klausimus, tiesiogiai susijusius su viešuoju interesu, laisvai nušviestų žiniasklaida“, – sakė jis radijui ABC, tačiau atsisakė išsamiau komentuoti kaltinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius