Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 18 /18:43

Australijos konservatoriai gali netikėtai išsaugoti valdžią, rodo transliuotojo prognozė

Australijos valdančioji konservatorių koalicija atrodo užsitikrinusi netikėtą pergalę per šeštadienį vykusius parlamento rinkimus – visuomeninis transliuotojas prognozuoja, kad opozicinei Leiboristų partijai nepavyko užsitikrinti daugumos, prognozuotos prieš balsavimą rengtų sociologinių tyrimų ir balsavusių rinkėjų pirmųjų apklausų.
Scottas Morrisonas
Scottas Morrisonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Australija

Transliuotojas ABC paskelbė, kad rinkimus laimėjo premjero Scotto Morrisono koalicija, nors kol kas neaišku, ar jo vyriausybė bus mažumos, ar daugumos.

Rinkimų rezultatai smarkiai nuvylė ir tapo didele nesėkme apklausų vykdytojams, kurie pergalę prognozavo opozicinei Leiboristų partijai, vadovaujamai Billo Shorteno.

Kai kurie lažybų tarpininkai paskubėjo išmokėti laimėjimus, tikėdamiesi koalicijos pralaimėjimo, ir tik atkakliausieji dar nepripažįsta pralaimėjimo.

Ankstyvieji rezultatai parodė susiskaidžiusį elektoratą, kuriame mažumos populistinės ir dešiniosios partijos atlieka svarbų vaidmenį, tačiau užtruks šiek tiek laiko, kol viskas nurims.

Tarp tokių partijų atstovų yra ir Pauline Hanson, kurios partija neigia kaltinimus prašius finansavimo iš JAV ginklų lobistų, bei Clive'as Palmeris, vadinamas Australijos Donaldu Trumpu, ištaškęs dešimtis milijonų populistinei kampanijai.

Australijoje balsuoti privaloma ir galioja sudėtinga balsavimo sistema, kurioje rinkėjai reitinguoja kandidatus, o tarp šalies valstijų egzistuoja dideli politiniai, ekonominiai ir kultūriniai skirtumai.

Liberalų rėmėjas Anthony Chingas teigė, kad numatomas rezultatas yra „neįtikėtinas“.

„Visi manė, kad mes nelaimėsime“, – sakė jis.

Didelė dalis pergalės laurų tenka S.Morrisonui, kuris atėjo į valdžią praėjusių metų rugpjūtį po to, kai jo liberalų partija iš posto išvertė nuosaikesnį ministrą pirmininką Malcolmą Turnbullą, taip pat priklausiusį minėtai partijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius