-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Australijos opozicijos lyderiu turėtų tapti Kiniją kritikuojantis gynybos eksministras

Australijos konservatyvusis sparnas, patyręs skaudų pralaimėjimą praėjusį savaitgalį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, naujuoju opozicijos lyderiu ketina paskirti Peterį Duttoną, raginantį laikytis griežtesnio kurso Kinijos atžvilgiu.
Peteris Duttonas
Peteris Duttonas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Beveik dešimtmetį valdžioje buvusi Liberalų partija patyrė nesėkmę gegužės 21-osios rinkimuose, nuo jos nusigręžus didesnes pajamas gaunantiems miestiečiams, balsavusiems už nepriklausomus kandidatus, kurie per rinkimų kampaniją akcentavo klimato kaitos problemas.

Netgi buvęs iždo ministras Joshas Frydenbergas, nuosaikių pažiūrų politikas, anksčiau laikytas realiausiu pretendentu tapti nauju Liberalų partijos vadovu, per rinkimus neteko vietos parlamente. Jo pralaimėjimas atvėrė kelią P.Duttonui pretenduoti į šį postą.

Dabar P.Duttonas turėtų būti išrinktas opozicijos lyderiu, o jo paskyrimą daugelis vertins kaip Liberalų partijos posūkį dešinėn.

Buvęs policijos pareigūnas P.Duttonas politinėje arenoje išgarsėjo aštriais pasisakymais ir didelio atgarsio sulaukiančiais komentarais.

Dirbdamas gynybos ministru, jis Kinijos ekspansionistines ambicijas prilygino praėjusio amžiaus 4-o dešimtmečio politikai nacių iškilimo Vokietijoje laikotarpiu.

„Vienintelis būdas išsaugoti taiką – ruoštis karui“, – tąsyk sakė jis.

Eidamas imigracijos ministro pareigas P.Duttonas išprovokavo pasipiktinimo bangą pareiškęs, kad kai kurios prieglobsčio prašytojos, tvirtinusios, kad buvo išžagintos salose prie Australijos krantų įrengtuose migrantų sulaikymo centruose, siekė pastoti, kad galėtų nutraukti nėštumą žemyne.

Einant šias pareigas P.Duttonui taip pat teko atsiprašyti dėl pokšto apie klimato kaitos keliamą grėsmę Ramiojo vandenyno regionui, netyčia nuskambėjusio per mikrofoną.

„Laikas nebesvarbus, kai pro duris veržiasi vanduo“, – tąsyk sakė jis.

Ankstesniu savo politinės karjeros laikotarpiu kvynslandietis P.Duttonas boikotavo vyriausybės sprendimą šalies vardu atsiprašyti Australijos čiabuvių, prievarta atskirtų nuo šeimų. Vėliau jis apgailestavo dėl šio savo žingsnio.

„Neįvertinau šio atsiprašymo simbolikos ir svarbos čiabuviams“, – sakė jis laikraščiui „Sydney Morning Herald“ 2017 metais.

Ketvirtadienį P.Duttonas radijo stočiai 2GB sakė, kad Liberalų partija turi būti atvira nuomonių įvairovei ir atstovauti „visiems australams“.

„Tačiau ypatingą dėmesį turėtume skirti priemiesčiuose gyvenantiems žmonėms, kuriems sunku sudurti galą su galu“, – sakė jis.

Naujasis Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'is sakė, kad jo santykiai su P.Duttonu geresni nei su ankstesniu premjeru Scottu Morrisonu, kuris po partijos pralaimėjimo rinkimuose pasitraukė iš liberalų lyderio posto.

„Mano pasitikėjimas Peteriu Duttonu dar nė karto nėra sušlubavęs“, – sakė A.Albanese'is.

Premjeras pridūrė, kad viena iš jo ministrių pasielgė netaktiškai, pareiškusi, kad P.Duttonas savo išvaizda panašus su tamsos valdovą Voldemortą iš filmų apie berniuką burtininką Harį Poterį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius