Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Australijos policija aiškinasi, kodėl Sidnėjaus užpuolikas taikėsi į moteris

Australijos policija aiškinasi, kodėl užpuolikas, kuris sausakimšame prekybos centre Sidnėjuje peiliu mirtinai subadė šešis ir sužeidė dar tuziną žmonių, taikėsi į moteris, pirmadienį sakė policijos komisarė.
DAVID GRAY / AFP
DAVID GRAY / AFP

Policija nušovė užpuoliką – 40 metų benamį Joelį Cauchi (Džoelį Košį) – ir sako, kad jis veikė vienas.

Australijos policija anksčiau pranešė, kad šeštadienį Sidnėjaus prekybos centre „Westfield Bondi Junction“ netoli garsiojo Bondajaus paplūdimio vyras užpuolė žmones peiliu ir šešis iš jų nužudė. 

Policija atmeta teroristinį motyvą ir nurodo, kad užpuolikas sirgo psichikos liga.

Naujojo Pietų Velso policijos komisarė Karen Webb (Karen Veb) sakė, kad detektyvai, aiškindamiesi nusikaltimo motyvą, apklaus J. Cauchi šeimos narius. Prekybos centro saugumo kamerų įrašai rodo, kad J. Cauchi taikėsi į moteris.

„Šie įrašai kalba už save, ar ne? Tai tikrai viena iš mūsų tyrimo linijų“, – transliuotojui „Australian Broadcasting Corp.“ (ABC) sakė K. Webb.

„Tai akivaizdu man, akivaizdu detektyvams – kad [...] pažeidėjas buvo nukreipęs dėmesį į moteris ir vengė vyrų“, – pridūrė komisarė.

Tarp nužudytųjų yra tik vienas vyras – pakistaniečių pabėgėlis Farazas Tahiras, dirbęs prekybos centre apsaugininku. Jis buvo neginkluotas.

Dauguma iš 12 sužeistųjų taip pat yra moterys, nurodė K. Webb.

Turimi įrodymai bus pateikti koroneriui, rengsiančiam ataskaitą dėl žmonių žūties aplinkybių. K. Webb tikisi, kad koroneris taip pat imsis klausimo, ar prekybos centro – vieno didžiausių Australijoje – apsaugininkai turėtų būti ginkluoti.

Dviejų aukų artimiesiems, gyvenantiems užsienyje, pranešta apie netektį, nurodė policija. Šios dvi aukos yra 30 metų F. Tahiras iš Pakistano ir 27 metų Yixuan Cheng (Isiuan Čeng) iš Kinijos. Taip pat žuvo 47 metų Jade Young (Džeid Jang), 25 metų Dawn Singleton (Don Singlton), 55 metų Pikria Darchia (Pikrija Darčija) ir 38 metų Ashlee Good (Ešli Gud).

Aštuoni sužeistieji, tarp jų A. Good devynių mėnesių dukra, pirmadienį tebebuvo gydomi ligoninėje. Kūdikio būklė buvo kritinė, bet sekmadienio naktį šiek tiek pagerėjo ir dabar vertinama kaip rimta, nurodė sveikatos apsaugos pareigūnai.

Kitų ligoninėse tebegydomų sužeistųjų būklė įvairi – nuo kritinės iki stabilios.

Visoje Australijoje vėliavos ant vyriausybinių įstaigų pastatų pirmadienį buvo nuleistos iki pusės stiebo – aukoms pagerbti buvo paskelbta nacionalinė gedulo diena. Pirmadienio vakarą ant Sidnėjaus operos rūmų „burių“ dėl specialaus apšvietimo matysis juodas kaspinas.

Policija sekmadienį septynių aukštų prekybos centro kontrolę sugrąžino naudotojams, bet dar nepaskelbta, kada centras vėl bus atidarytas.

Antradienį detektyvai apklaus policijos pareigūnę Amy Scott (Eimi Skot), nušovusią užpuoliką. Teigiama, kad ši inspektorė išgelbėjo daug gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius