Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Austrijos miestas pervadins F.Porsche vardo gatvę dėl jo nacistinės praeities

Austrijos Linco miestas ketvirtadienį pareiškė planuojantis pervadinti prabangių automobilių gamintojos „Porsche“ įkūrėjo garbei pavadintą gatvę, prieštaringai vertinamus pavadinimus tiriančiai komisijai jo nacistinę praeitį pripažinus „problemiška“.
Lincas
Lincas / Indrės Bungardaitės/15min nuotr.

Austrijoje – Adolfo Hitlerio gimtinėje, kurią nacistinė Vokietija aneksavo 1938 metais ir kuri ilgą laiką save laikė auka, – vis dar karštai diskutuojama dėl gatvių ir kitų viešųjų vietų pavadinimų keitimo.

Tik per tris pastaruosius dešimtmečius šalis pradėjo rimtai nagrinėti savo vaidmenį Holokauste, kurio metu buvo nužudyta maždaug trečdalis iš šalyje gyvenusių 200 tūkst. žydų.

Už maždaug 200 km į vakarus nuo Vienos esančiame Linco mieste bus pervadinta „Porscheweg“ ir dar trys gatvės, naujienų agentūrai AFP ketvirtadienį pranešė miesto atstovė spaudai.

Tikimasi, kad miesto senatas dar šį mėnesį pritars jų pervadinimui, pridūrė ji. Nauji gatvių pavadinimai dar nenustatyti.

2019 metais Lincas šešių ekspertų komisijai pavedė ištirti miesto gatvių pavadinimus.

Lapkričio mėnesį paskelbtoje ataskaitoje komisija nurodė nustačiusi, kad 64 iš 1 158 vardų yra „probleminiai“.

Jie priklauso 61 vyrui ir trims moterims, kurie geriausiu atveju buvo „tik“ nacių partijos nariai, jei ne aktyvūs nacių ideologijos skleidėjai, pažymima ataskaitoje.

Wikipedia.org nuotr./Ferdinandas Porsche pristato Adolfui Hitleriui „Volkswagen Kaefer“.
Wikipedia.org nuotr./Ferdinandas Porsche pristato Adolfui Hitleriui „Volkswagen Kaefer“.

Antisemitais laikomi keturi vyrai, įskaitant austrų kilmės inžinierių Ferdinandą Porsche, jo vardu pavadinto prabangių automobilių prekės ženklo įkūrėją.

„F.Porsche atliko pagrindinį vaidmenį NS (nacionalsocializmo) karo ekonomikoje ir aktyviai skatino priverstinį karo belaisvių ir koncentracijos stovyklų kalinių darbą“, – sakoma miesto pareiškime, kuriame skelbiamos komisijos išvados.

Taip elgdamasis F.Porsche „sutiko su jų pačių ir jų vaikų mirtimi dėl nežmoniškų sąlygų koncentracijos stovyklose“.

Automobilių gamintoja „Porsche“ į naujienų agentūros AFP prašymą pakomentuoti situaciją iš karto neatsakė, tačiau laikraštyje „Kurier“ bendrovė nurodė nepritarianti gatvės pervadinimui.

„Mūsų nuomone, istorijos ištrynimas viešojoje erdvėje nepadeda siekti socialinės pažangos“, – sakoma „Porsche“ pranešime.

Kiti trys vardai, kuriuos komisija pripažino ypač „suterštais“ ir kurių gatvių pavadinimai bus pakeisti, yra kompozitoriaus Hanso Pfitznerio, rašytojo Franzo Reslio ir vyskupo Johanneso Maria Gfoellnerio.

Daugybė gatvių visoje Austrijoje buvo pervadintos arba jų pavadinimai papildyti lentelėmis su paaiškinimais po to, kai buvo nustatyta, kad tie pavadinimai yra rasistiniai ar dažnai skirti pagerbti antisemitiškų pažiūrų ar kitaip susitepusias istorines asmenybes.

Kitose Austrijos dalyse tebėra „Porsche“ vardu pavadintų gatvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius