-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aviakatastrofos Irane chronologija: pataikė dvi raketos, skrydis truko 7 minutes

Iranui prisipažinus, kad numušė Ukrainos keleivinį lėktuvą „Boeing 737“, laikraštis „The New York Times“ pateikia tragedijos chronologiją: į orlaivį paleistos dvi raketos, skrydis truko vos septynias minutes.
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“
Irane sudužo Ukrainai priklausantis keleivinis lėktuvas „Boeing 737“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš Teherano į Kijevą skridęs Ukrainos tarptautinių oro linijų laineris į orą pakilo praėjus keturioms valandoms po to, kai Iranas raketomis smogė amerikiečių karinėms bazėms Irake. Tuomet Irano priešraketinės gynybos sistemos buvo karinėje parengtyje.

„The New York Times“ rašo, kad dėl pernelyg sunkaus krovinio, lėktuvo pakilimas šiek tiek vėlavo, tačiau jis nebuvo nukrypęs nuo įprasto maršruto.

Per pirmąsias tris minutes laineris pasiekė 2,4 km aukštį, visą tą laiką buvo matomas radaruose. Po kelių minučių elektroninės sistemos nustojo veikti, orlaivis perdavė paskutinį signalą.

Per kelias sekundes orlaivį „Boeing 737“ numušė Irano priešlėktuvinė raketa. Orlaivis užsidegė, tada lėktuvui smogė dar viena raketa, kuri buvo paleista iš slaptos Irano karinės bazės.

Lėktuvas per kelias minutes nukrito ant žemės, kur nugriaudėjo dar vienas sprogimas. Nuolaužos pasklido beveik 500 metrų atstumu nuo tos vietos, kur nukrito orlaivis.

Pasak „The New York Times“, iš viso skrydis truko septynias minutes.

VIDEO: Irane sudužus Ukrainos keleiviniam lėktuvui žuvo 176 žmonės

Iš pradžių tikinęs, kad orlaivis nukrito dėl techninio gedimo, Teheranas galiausiai pripažino per klaidą numušęs keleivinį lėktuvą. Žuvo visi 176 jame buvę žmonės, tarp jų – 11 ukrainiečių.

Raketų sistemų specialistas Stevenas Zaloga naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė, kad „Boeing 737“ numušimą lėmė keletas klaidų, susijusių ir su technologijomis, ir su priešraketinių gynybos sistemų valdymo metodologija.

Pasak S.Zalogos, priešraketinės gynybos sistemos turi mechanizmų, kurie turėtų užkirsti kelią tokiems incidentams, tačiau šiuo atveju jie nesuveikė. Be to, Irano pareigūnai neatsakė į daugybę klausimų apie tragediją.

Pavyzdžiui, tyrėjai norėtų žinoti, kodėl Teherano oro uostas veikė įprastai po to, kai Irano raketos buvo paleistos į JAV bazes Irake, ir buvo tikimasi atsakomųjų smūgių.

Kompensacijos artimiesiems

Su Irano prezidentu Hassanu Rouhani pasikalbėjęs Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis teigė, kad Teheranas pažadėjo teisti visus už lėktuvo numušimą atsakingus asmenis ir suteikti ukrainiečių ekspertams visą paramą, kurios reikės veiksmingam bendradarbiavimui.

Ukrainos vyriausybė nurodė, kad kiekvieno žuvusio ukrainiečio šeima iš valstybės gaus 7,5 tūkst. eurų atitinkančią sumą.

VIDEO: Paviešinti vaizdai, užfiksuoti iš įvykio vietos po Ukrainos oro linijų lėktuvo aviakatastrofos

V.Zelenskis taip pat sakė, kad Iranas pažadėjo greitai identifikuoti ir sugrąžinti aukų palaikus.

Iranas taip pat pakvietė lėktuvo katastrofos tyrime dalyvauti ekspertus iš Kanados, Prancūzijos, Ukrainos ir Jungtinių Valstijų.

Nors pasirodė filmuota medžiaga, kurioje, regis, matyti katastrofos vietą valantys buldozeriai, Revoliucinės gvardijos vadas neigė, kad gadinami kokie nors įrodymai.

„Mes nieko nelietėme“, – sekmadienį parlamentui sakė generolas majoras Hosseinas Salami.

„Nejudinome lėktuvo nuolaužų, nekeitėme įvykio vietos, nejudinome oro gynybos sistemos ir nekeitėme radiolokatorių duomenų“, – tvirtino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius