Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžanas – valstybė, kurioje lyderis savo žmoną paskyrė viceprezidente

Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas peržengė dar vieną ribą, toldamas nuo demokratijos. Jis paskyrė savo žmoną Mehriban šalies viceprezidente, taip užtikrindamas, kad jam negalint eiti pareigų, šios pereitų į jo žmonos rankas.
Ilhamas Aliyevas ir Mehriban Aliyeva
Ilhamas Aliyevas ir Mehriban Aliyeva / AFP/„Scanpix“ nuotr.

52 metų Mehriban Aliyeva yra I.Aliyevo sukurtos „Naujojo Azerbaidžano“ partijos vicepirmininkė. Ji vadovauja ir vyro tėvo, taip pat buvusio šalies lyderio garbei pavadinto Heidaro Aliyevo fondo veiklai.

55 metų I.Aliyevas jau ne pirmus metus kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais, opozicijos atstovų persekiojimu, valstybės lėšų grobstymu ir savivale.

Rinkimai ir referendumai, padedantys jam užtikrinti savo galią, nepripažįstami kaip demokratiniai procesai. Manoma, kad Aliyevų šeimai priklauso milijardų dolerių verti turtai ir susigrobti gamtos išteklių šaltiniai.

Viceprezidento ir dviejų jo pavaduotojų postai buvo patvirtinti praėjusių metų rugsėjo mėnesį. Opozicijos atstovai bandė priešintis šiam balsavimui, kurį iš anksto sufabrikavo vienose rankose laikoma šalies valdžia, tačiau jų pastangos buvo bergždžios.

„Aliyeva vaidina svarbų vaidmenį šalies socialiniame, politiniame, kultūriniame ir tarptautiniame gyvenime jau ilgus metus“, – liaupsino savo žmoną, naujai išrinktą viceprezidentę Azerbaidžano lyderis.

„Jos įvairi veikla, dažniausiai, būdavo sėkminga. Aš rėmiausi šiais argumentais, spręsdamas dėl jos kandidatūros į viceprezidento postą“, – porino I.Aliyevas.

Ruošia postą sūnui?

Konstitucinės pataisos įtvirtino, kad šalies lyderiui negalint eiti jo pareigų jas perima nebe premjeras, kaip buvo anksčiau, o būtent viceprezidentas.

Referendumo būdu šalies prezidento kadencija buvo prailginta nuo penkerių iki septynerių metų, o amžiaus limitas sumažintas iki tiek, kad opozicijos atstovai pradėjo spekuliuoti, jog I.Aliyevas jau ruošia postą savo sūnui Heidarui, kuriam šiuo metu yra 19 metų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ilhamas Alijevas

Azerbaidžano teisininkas Akifas Qurbanovas viešai užginčijo šį prezidento žingsnį. Socialiniuose tinkluose jis pastebėjo, kad Azerbaidžane yra galiojantis įstatymas, draudžiantis pareigūnams paskirti į jiems pavaldžius postus giminaičius.

Turan naujienų agentūra patvirtino, kad vasario mėnesio protestai baigėsi tuo, kad Azerbaidžane buvo sulaikyti dešimtys opozicijos atstovų.

Opozicijos ir žiniasklaidos teisės ir laisvės ribojamos

Su opozicijos atstovais I.Aliyevas elgiasi be skrupulų. Anksčiau režimo kalinta žymi žurnalistė Khadija Ismaiylova pastebėjo, kad šie suėmimai yra bandymas įbauginti ir nutildyti opoziciją, parodant, kieno rankose galia.

Kh.Ismaiylova buvo kalinama septyniolika mėnesių, valdžiai bandant atkeršyti jai dėl straipsnių, demaskuojančių Aliyevų šeimos korupciją ir turto grobstymo atvejus.

Kh.Ismaiylova buvo kalinama septyniolika mėnesių, valdžiai bandant atkeršyti jai dėl straipsnių, demaskuojančių Aliyevų šeimos korupciją ir turto grobstymo atvejus.

Tai jau ne pirmi referendumai, kai Aliyevai į savo pusę pakreipia galios svertus. 2002 metais jie prastūmė įstatymo pataisas, leidžiančias referendumo rezultatus laikyti legitimiais, kai už klausimą balsuoja daugiau nei 50 proc. rinkėjų.

Prezidento pareigas po šio referendumo galėjo perimti jau ne žmonių rinkto parlamento pirmininkas, o prezidento skirtas premjeras.

Po 2009 metų referendumo buvo panaikintas dviejų kadencijų prezidentavimo limitas ir įvesta „personalinio imuniteto“ pataisa, leidžianti aukštiems pareigūnams nesuteikti informacijos apie savo praturtėjimo šaltinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius