-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Azerbaidžano referendumas: šalies lyderis Ilhamas Alijevas triumfuoja

Baku centrinė rinkimų komisija patvirtino, kad suskaičiavus daugiau nei 72 procentus referendume atiduotų balsų 90 proc. balsavusiųjų palaikė Ilhamo Alijevo pasiūlytas pataisas, suteikiančias jam galimybę pratęsti kadenciją iki septynerių metų.
Ilhamas Alijevas
Ilhamas Alijevas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Viso referendume buvo teikiamos net 29 konstitucijos pataisos, palankios 54-erių metų Azerbaidžano lyderiui ir dar labiau sustiprinančios jo galią ir taip autokratiškoje valdžios sistemoje.

2003 metais iš tėvo šalies lyderio postą perėmęs I.Alijevas nebeturės kandidatuoti iš naujo 2018 metais. Nauji rinkimai vyks tik 2020-aisiais.

Skelbiama, kad Vakarų kritikuojamame referendume, kurio galutiniai rezultatai bus patvirtinti tik spalio mėnesį, viso balsavo apie 70 proc. rinkėjo teisę turinčių gyventojų.

Kiti pasikeitimai įtvirtino mažesnį privalomą kandidatavimo į prezidento postą amžių, o į Azerbaidžano parlamentą nuo šiol galės patekti ir aštuoniolikos sulaukę jaunuoliai.

Šios pataisos padės I.Alijevo šeimos nariams perimti svarbiausius valstybės postus jau ankstesniame amžiuje.

Referendume taip pat patvirtintos dvi naujos viceprezidentų pareigybės, kurias skirs pats I.Alijevas. Pirmasis viceprezidentas pavaduos ir reikalui esant perims prezidento pareigas.

Spėjama, kad pirmąja viceprezidente gali tapti I.Alijevo žmona Mehriban, kuri šiuo metu yra valdančiosios „Naujojo Azerbaidžano partijos“ vadovo pavaduotoja. Viceprezidentu gali tapti ir 19-metis I.Alijevo sūnus, senelio garbei pavadintas Heidaro vardu.

Referendumą ir naujas pataisas griežtai pasmerkė opozicija, kuri surengė viešus protestus Baku. Vakarų žmogaus teisių gynimo organizacijos taip pat išreiškė griežtą perspėjimą dėl valdžios koncentravimo vienose Alijevų šeimos rankose.

Tuo metu Azerbaidžano valdžios atstovai, pavaldūs I.Alijevui, teigė, kad šios konstitucinės pataisos padės užtikrinti valdžios tęstinumą ir būtinų ekonominių reformų vykdymą.

I.Alijevo ir jo šeimos įvaizdį itin sukrėtė „Panama Papers“ skandalo metu paviešinti faktai, rodantys įspūdingų valstybės turtų pasisavinimą ir jų švaistymą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius