-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 22 /14:48

„Azov“ pulko vadai paleisti į laisvę, bet iki karo pabaigos privalės būti Turkijoje

Per didelį apsikeitimą belaisviais Ukraina atidavė Rusijai su prezidentu Vladimiru Putinu siejamą prorusišką oligarchą ir politiką Viktorą Medvedčuką bei dar daugiau nei 50 rusų belaisvių, o mainais atgavo daugiau nei 200 karių, tarp jų ir Mariupolį bei „Azovstal“ ilgai gynusio pulko „Azov“ vadą Denysą Prokopenką „Redį“, jo pavaduotoją Sviatoslavą Palamarą „Kalyną“, „Azov“ vyresnįjį karininką Olehą Chomenką, 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadą Serhijų Volynskį „Volyną“ ir Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-osios brigados vadą Denysą Šlehą. Šie mainai gali būti rimtas smūgis V.Putinui, nes iki šiol didžiausi Rusijos karo šalininkai net negalėjo pagalvoti, kad D.Prokopenka bus iškeistas, o separatistinėse respublikose buvo viešai rengiamasi „Azov“ karių tribunolui.

Ukraina trečiadienio vakarą paskelbė, kad apsikeitė belaisviais su Rusija.

Ukraina atgavo rekordiškai daug – 215 – belaisvių, įskaitant karius, vadovavusius Ukrainos pasipriešinimo simboliu tapusios Mariupolio metalurgijos gamyklos „Azovstal“ gynybai.

„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais
„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais

Ukrainos pajėgos ilgą laiką atsisakė pasiduoti „Azovstal“ gamykloje, nors trūko amunicijos ir atsargų, o rusų karių buvo daugiau, todėl visoje šalyje jos buvo giriamos už pademonstruotą didvyriškumą.

V.Zelenskis: atiduoti V.Medvedčuką negaila

Rusijai perduoti 55 belaisviai, įskaitant Viktorą Medvedčuką, buvusį Ukrainos įstatymų leidėją ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininką, kaltinamą valstybės išdavyste, pareiškė Ukrainos vadovas Volodymyras Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi.

VIDEO: Сьогодні вночі Україна зустрічала з полону наших Героїв

Anksčiau Rusija teigė, kad jos nedomina V.Medvedčuko mainai, nes jis nėra Rusijos pilietis.

Dar šių metų balandį V.Zelenskis savo kalboje pasiūlė iškeisti V.Medvedčuką į ukrainiečius, patekusius į nelaisvę. Pats V.Medvedčukas panašų prašymą V.Zelenskiui ir V.Putinui išsakė vaizdo pranešime, kurį įrašė Ukrainos saugumo tarnyba. Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas atsakė, kad „apie tai negali būti nė kalbos“.

VIDEO: Украина обменяла защитников «Азовстали» на Медведчука

Gegužę, kai Rusijos kariuomenei po tris mėnesius trukusių kovų pavyko užimti „Azovstal“ gamyklą, LDPR lyderis ir Dūmos tarptautinių reikalų komiteto vadovas Leonidas Sluckis pareiškė, kad Maskva „išnagrinės klausimą“ dėl galimo D.Medvedčiuko iškeitimo į „Azov“ kovotojus. Tačiau Kremlius pakartojo, kad tokia galimybė nesvarstoma.

„Mes jau sakėme, kad Medvedčukas yra Ukrainos pilietis ir jis nėra kariškis. „Azovstal“ pasidavusių žmonių atveju kalbame apie kariškius ir nacionalistinių grupuočių narius, taigi tai visiškai skirtingos žmonių kategorijos, todėl vargu ar galime kalbėti apie kokius nors mainus“, – tuomet sakė D.Peskovas.

Tačiau pasirodė, kad tokie mainai įmanomi.

„Vieną rusų sirgalių iškeitėme į 200 karių. Iš pradžių mums buvo pasiūlyta grąžinti 50 mūsų žmonių mainais į vieną iš tų, kurie buvo Ukrainos saugumo tarnybos sulaikymo centre. Kalbėjomės, primygtinai reikalavome – 50 žmonių skaičius išaugo iki 200...

Atiduoti Medvedčuką už tikrus karius nėra gaila. Su juo atlikti visi teisės aktuose numatyti tyrimo veiksmai, Ukraina iš jo gavo viską, ko reikia tiesai baudžiamajame procese nustatyti“, – sakė V.Zelenskis.

Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas
Ukrainos saugumo tarnybų paskelbta nuotr./Viktoras Medvedčukas

Tai buvo didžiausias apsikeitimas tarp Kyjivo ir Maskvos nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

Anksčiau trečiadienį 10 karo belaisvių iš šalių, įskaitant Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę, buvo perduoti Saudo Arabijai pagal Maskvos ir Kyjivo mainus, sakė V.Zelenskis.

„Mums pavyko išlaisvinti 215 žmonių“, – per televiziją paskelbė Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas.

Buvo parodytas vaizdo siužetas, kuriame D.Prokopenka ir kiti išlaisvinti kariai vaizdo ryšiu pabendravo su V.Zelenskiu.

„Mums viskas gerai, mūsų sveikata patenkinama, ačiū jums ir visai komandai už tai, ką padarėte“, – sakė D.Prokopenka.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais

Turkijoje liks iki karo pabaigos

V.Zelenskis sakė, kad penki kariuomenės vadai, įskaitant „Azovstal“ gynybos lyderius, buvo nugabenti į Turkiją vykdant iš anksto parengtą ir su turkų prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu suderintą operaciją.

V.Zelenskis pridūrė, kad išlaisvintieji liks Turkijoje „visiškai saugiai ir patogiomis sąlygomis“ iki karo pabaigos. Jiems asmenines saugumo garantijas suteikė Turkijos prezidentas. Tokios sąlygos Rusijai buvo siūlomos nuo pat pradžių, kai „Azovstal“ gynėjai buvo apsupti, bet nepasidavė.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Andrijus Jermakas stebi apsikeitimą belaisviais
Ukrainos kariuomenės nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Andrijus Jermakas stebi apsikeitimą belaisviais

„Be 200 karių, mes susigrąžinome dar penkis karo vadus, dėl kurių teko grumtis daugiausiai, ilgiausiai, sudėtingiausiai. Jiems buvo kilusi didžiausia grėsmė. Penkis superdidvyrius“, – sakė V.Zelenskis.

„Manau, kad Medvedčuką galėjome iškeisti į vieną iš mūsų „Azov“ didvyrių, bet tai, kad gavome tiek daug, yra priežastis visai šaliai išgerti“, – komentavo V.Zelenskis.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Sviatoslavas Palamaras „Kalyna“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Sviatoslavas Palamaras „Kalyna“

Pranešama, kad kalbama apie pulko „Azov“ vadą Denysą Prokopenką, jo pavaduotoją Sviatoslavą Palamarą „Kalyną“, „Azov“ vyresnįjį karininką Olehą Chomenką, 36-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados vadą Serhijų Volynskį „Volyną“ ir Ukrainos nacionalinės gvardijos 12-osios brigados vadą Denysą Šlehą.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais: Kateryna Poliščiuk
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais: Kateryna Poliščiuk

Kartu su jais išlaisvinta ir Kateryna Poliščiuk šaukiniu Paukštelis bei „Azov“ pulko atstovas spaudai ir fotografas Dmytro Kozackis šaukiniu Orestas, kurio nuotraukos iš „Azovstal“ požemių apskriejo visą pasaulį.

Ukrainos prezidento kanceliarija pranešė, kad tarp paleistų ukrainiečių yra trys Mariupolio gynėjos – Marjana Mamonova, Jana Šumovecka ir Anastasyja Černenka. Jos į nelaisvę pateko būdamos nėščios.

Gali būti rimtas smūgis V.Putinui

Šie mainai gali būti rimtas smūgis V.Putinui, nes iki šiol didžiausi Rusijos karo šalininkai net negalėjo pagalvoti, kad D.Prokopenka bus iškeistas. Didžioji dalis pasidavusių „Azov“ karių buvo laikomi Rusijos kontroliuojamoje Donecko srities teritorijoje.

„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Iškeitimo laukiantys rusų kariai
„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Iškeitimo laukiantys rusų kariai

Dalis jų po mainų grįžo anksčiau, tačiau apie 50 karių žuvo per sprogimą Donecko srities mieste Olenivkoje, kur buvo laikomi nuteistųjų kolonijos patalpose. Rusija bandė apkaltinti Ukrainą, esą ši apšaudė koloniją, tačiau tarptautinių žiniasklaidos priemonių žurnalistų tyrimai rodė, kad sprogimas įvyko pastato viduje. Ukraina tvirtino, jog šį sprogimą surengė Rusija.

Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Praėjus pusei paros, tragedijos vietoje teberūko dūmai
Ekrano nuotr. iš „Telegram“/Praėjus pusei paros, tragedijos vietoje teberūko dūmai

D.Prokopenka ir kiti „Azov“ vadai, pasak pranešimų, buvo išvežti į Maskvą. Rusijos žiniasklaidoje buvo viešai reikalaujama jų teismo. Separatistinėse respublikose buvo viešai rengiamasi „Azov“ karių tribunolui.

Rusijos propaganda nuolat „Azov“ pulko karius vaizdavo kaip didžiausius nacius ir kaltino juos civilių žudynėmis Donbase, ši organizacija Rusijoje paskelbta teroristine, todėl jų paleidimas šalyje gali būti sutiktas nevienareikšmiškai, juolab po to, kai V.Zelenskis pareiškė, kad „Azov“ vadai ir kariai buvo iškeisti į su V.Putinu siejamą Ukrainos oligarchą ir politiką V.Medvedčuką, kurio mainus V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas anksčiau buvo viešai atmetęs.

Gegužės mėnesį, pasidavus Ukrainos kariškiams iš „Azovstal“, Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad į nelaisvę paimti karo nusikaltėliai neturėtų būti keičiami, jie turėtų būti teisiami. „Naciai nusikaltėliai neturėtų būti keičiami. Tai karo nusikaltėliai, turime padaryti viską, kad jie būtų patraukti atsakomybėn“, – sakė V.Volodinas. Tai tvirtino ir propagandistai, įskaitant Vladimirą Solovjovą.

Pasak laikraščio „The New York Times“, šis apsikeitimas yra svarbi Zelenskio, kuris pažadėjo grąžinti namo visus karo belaisvius, pergalė. Laikraštis mano, kad „Azovstal“ gynybai vadovavusių karininkų sugrįžimas tikriausiai dar labiau sustiprins Ukrainos kariuomenės kovos dvasią.

„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais
„Telegram“ kanalo „Мариуполь сейчас“ nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais

Provyriausybinė Rusijos žiniasklaida apie šiuos mainus praneša labai kukliai, pamini, kad Ukraina atidavė V.Medvedčuką, bet net nemini, jog už jį Ukrainai grąžinti „Azov“ kariai, juolab – vadai.

Į Saudo Arabiją išvežti myriop nuteisti užsieniečiai

Pasak vieno Saudo Arabijos pareigūno, informuoto apie šią operaciją, į karalystę perkelti penki JK piliečiai, du amerikiečiai ir po vieną Maroko, Švedijos bei Kroatijos pilietį.

Rijado pareiškime sakoma, kad jie atvyko į karalystę iš Rusijos ir kad Saudo Arabijos valdžios institucijos „palengvina jų saugaus grįžimo į savo šalis procedūras“.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais

JK ministrė pirmininkė Liz Truss socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė, kad britų paleidimas yra „labai sveikintina žinia... baigiasi mėnesius trukusi nežinomybė ir kančios jiems ir jų šeimoms“.

L.Truss teigė, kad juos „Rytų Ukrainoje laikė Rusijos remiami parankiniai“, ir padėkojo V.Zelenskiui bei Saudo Arabijai už pagalbą juos išlaisvinant.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas belaisviais

JK parlamento narys Robertas Jenrickas tviteryje vieną iš paleistų britų įvardijo kaip Aideną Asliną iš jo rinkimų apygardos. Šis vyras, patekęs į prorusiškų separatistų nelaisvę, birželį buvo nuteistas mirties bausme kaip įtariamas samdinys.

R.Jenricko teigimu, išlaisvinti britai „jau grįžta į JK“ ir kad A.Aslino šeima „pagaliau gali būti rami“.

Tuo metu Baltieji rūmai padėkojo V.Zelenskiui ir Saudo Arabijos sosto įpėdiniui Mohammedui bin Salmanui už tai, kad palengvino mainus.

„Tikimės, kad mūsų piliečiai sugrįš pas savo šeimas“, – sakoma JAV nacionalinio saugumo patarėjo Jake'o Sullivano pareiškime tviteryje.

Pasak Maroko ambasados Rijade pareigūno, sulaikytasis marokietis yra Brahimas Saadounas, kurį apsišaukėliška Donecko „liaudies respublika“ birželį irgi pasmerkė myriop.

Švedų užsienio reikalų ministrė Ann Linde tviteryje pranešė, kad Švedijos pilietis, kuris irgi buvo sulaikytas Donecke, „jau paleistas ir yra sveikas“. Ji taip pat padėkojo Ukrainai ir Saudo Arabijai.

Kroatijos užsienio reikalų ministerija sakė, kad per mainus paleistas kroatas Vjekoslavas Prebegas, kuris buvo sulaikytas balandį, ir padėkojo Kyjivui bei Rijadui. Ministerija pridūrė, kad namo jis grįš ketvirtadienį.

Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais
Ukrainos Saugumo tarnybos nuotr./Apsikeitimas karo belaisviais

Mainai įvyko M.bin Salmanui, faktiniam Saudo Arabijos valdovui, „tęsiant (savo) įsipareigojimą vykdyti humanitarines iniciatyvas, susijusias su Rusijos ir Ukrainos krize“, sakoma Rijado pareiškime.

Oficialios Saudo Arabijos naujienų agentūros transliuotame vaizdo įraše matyti, kaip 10 karo belaisvių, išlipusius iš lėktuvo Rijade, pasitinka Saudo Arabijos pareigūnai, o paskui juos palydi į kambarį, kuriame jie kalbasi su savo ambasadų diplomatais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius