Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 01 /17:25

B.Johnsonas: nesugebėjimas susitarti dėl klimato veiksmų išprovokuos pyktį

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį atidarė istorinį viršūnių susitikimą, rengiamą Jungtinių Tautų klimato konferencijos COP26 kuluaruose, ir perspėjo pasaulio lyderius, kad jie gali užsitraukti būsimų kartų pasmerkimą, jeigu nesiims ryžtingų veiksmų.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

„Pasaulio pyktis ir nekantrumas bus nesuvaldomas, jeigu šios COP26 Glazge nepadarysime momentu, kai imsimės realiai [veikti] dėl klimato kaitos – ir mes galime realiai [susitarti] dėl anglių, automobilių, pinigų ir medžių“, – savo įžanginėje kalboje sakė Britanijos premjeras.

B.Johnsonas atkartojo 18-metės švedų klimato aktyvistės Gretos Thunberg, atvykusios į Glazgą kartu su tūkstančiais kitų protestuotojų, žodžius, ragindamas viršūnių susitikimo dalyvius vengti tuščiažodžiavimo.

Jeigu lyderiai „klups kalbėdami arba neatsižvelgs į mūsų užuominas“, ateities kartos „mums neatleis“, perspėjo premjeras.

„Jie žinos, kad Glazgas buvo istorinis posūkio taškas, kai istorija nesugebėjo pasikeisti“, – pridūrė B.Johnsonas

„Jie mus teis su kartėliu ir apmaudu, aptemdančiu [reiškiamą] bet kokių nūdienos klimato aktyvistų – ir jie bus teisūs“, – tęsė jis.

Anot B.Johnsono, nuolat šylančios Žemės planetos padėtis dabar panaši į išgalvoto slaptojo agento Džeimso Bondo – kai jis buvo prikaustytas prie tiksinčios bombos ir stengėsi rasti būdą išvengti sprogimo.

Britanijos vyriausybės vadovas Glazge susirinkusiems lyderiams sakė, kad „mūsų padėtis daugmaž tokia pati“ – tik dabar „tiksintis paskutiniojo teismo dienos įrenginys“ yra tikrovė, o ne išmonė.

B.Johnsonas atkreipė dėmesį, kad būtent Glazge britų išradėjas Jamesas Wattas patobulino anglimis kūrenamą garo variklį, tapusį vienu svarbiausių XIX amžiaus pramonės revoliuciją lėmusių veiksnių.

Tikimasi, kad per šį viršūnių susitikimą lyderiai sugebės susitarti dėl priemonių, leisiančių pasaulio klimato atšilimą apriboti 1,5 Celsijaus laipsniu, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Šiuo metu klimatas jau yra atšilęs 1,1 laipsnio. Dabartinės prognozės, pagrįstos iki šiol paskelbtais planais riboti į atmosferą išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų (ŠESD) kiekį, rodo, kad iki kito šimtmečio pradžios klimatas gali atšilti 2,7 laipsnio ir kad būtų smarkiai viršyta mokslininkų daugmaž saugia laikoma 2 laipsnių riba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius