-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

B.Johnsonas pakartojo nesieksiantis, kad „Brexit“ būtų atidėtas

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas, besiruošiantis pateikti naują „Brexit“ planą, trečiadienį paragino Europos Sąjungą ieškoti kompromiso, bet perspėjo, kad Jungtinė Karalystė yra pasiruošusi spalio 31-ąją išstoti iš bloko be jokio susitarimo, „kad ir kas nutiktų“.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

B.Johnsonas pridūrė, kad alternatyva „abiejų šalių kompromisui“, nenumatančiam jokių muitinės tikrinimų „ties arba netoli“ Šiaurės Airijos sienos, būtų Britanijos pasitraukimas be jokio susitarimo – „išeitis, kuriai esame pasirengę“.

Apie naująjį B.Johnsono pasiūlymą, kurio turinys nėra iki galo aiškus, su juo trečiadienį telefonu pasikalbės Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Tačiau J.C.Junckerio atstovė sakė, kad Briuselis dar nėra gavęs oficialaus šio plano teksto, ir perspėjo, kad bet koks susitarimas privalės išpildyti „visus apsidraudžiamosios priemonės uždavinius“, turėdama galvoje mechanizmą, turintį užtikrinti, kad Jungtinei Karalystei išstojus iš Europos Sąjungos tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos neatsirastų realios sienos.

Jungtinės Karalystės vyriausybės „Brexit“ derybininkas Davidas Frostas šiuo metu yra Briuselyje ir vėliau trečiadienį dalyvaus „techninėse derybose“ su ES atstovais.

Tuo metu B.Johnsonas pasakė kalbą per savo Konservatorių partijos suvažiavimą Mančesteryje.

Europos Komisijos atstovė Mina Andrejeva sakė, kad J.C.Junckeris ir B.Johnsonas pasikalbės po šios kalbos, 17 val. 15 min. Briuselio (18 val. 15 min. Lietuvos) laiku.

Pareigūnai sakė, kad tikisi gauti britų pasiūlymo tekstą, bet žadėjo nieko nekomentuoti iki lyderių pokalbio telefonu.

Užkulisiuose kalbama, kad tiek ES derybininkai Briuselyje, tiek Airija su britų pasiūlymais yra susipažinę, bet juos laiko niekiniais.

„Pasiūlymas iš esmės netinkantis“, – „Reuters“ pareiškė vienas įtakingas ES pareigūnas, pridūręs, kad jei Londonas toliau kalbės, esą tai paskutinis Jungtinės Karalystės pasiūlymas, teks pereiti prie derybų dėl „Brexit“ termino pratęsimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius