-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 09 04 /09:18

B.Johnsonas patyrė smūgį: parlamentarai stoja prieš „Brexit“ be susitarimo

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį vakare patyrė didelį pralaimėjimą parlamente, maištaujantiems parlamentarams balsavus už „Brexit“ kontrolės perėmimą ir privertus lyderį pareikšti, kad jis sušauks naujus visuotinius rinkimus.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

328 balsais, įskaitant 21 konservatoriaus, kurie atsuko nugarą B.Johnsonui ir dabar gali būti išmesti iš partijos, balsus, buvo atvertas kelias premjero oponentams trečiadienį pateikti įstatymo projektą, kuriuo bus siekiama neleisti Didžiajai Britanijai spalio 31 dieną išstoti iš Europos Sąjungos be „skyrybų“ sutarties.

Premjero „Brexit“ strategiją palaikiusių parlamentarų buvo 301.

Tai buvo reikšminga diena Britanijos parlamente – jis sėkmingai metė iššūkį ministrui pirmininkui dėl itin svarbios „Brexit“ politikos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Didžiulį maištą savo Konservatorių partijos gretose B.Johnsonas patyrė vos šešios savaitės po to, kai užėmė ministro pirmininko postą. Jis prieš lemtingąjį antradienio balsavimą dėl „Brexit“ liko be darbinės daugumos Bendruomenių Rūmuose, kai torių parlamentaras Philipas Lee perbėgo pas proeuropietiškuosius liberaldemokratus.

Nauji rinkimai būtų jau treti per ketverius metus. Neaišku, ar B.Johnsonas iškart gautų dviejų trečdalių pritarimą parlamente, reikalingą naujiems rinkimams surengti, nes oponentai nerimauja, kad jis galėtų atidėti rinkimų datą jau po „Brexit“, taip iš esmės prastumdamas išstojimą be sutarties.

Pirmalaikiai rinkimai?

B.Johnsonas antradienį sakė, kad pateiks parlamentui siūlymą surengti pirmalaikius rinkimus.

„Nenoriu rinkimų, bet jei parlamentarai rytoj balsuos už derybų sustabdymą ir... dar vieną beprasmį „Brexit“ atidėjimą, potencialiai – daugeliui metų, tuomet tai bus vienintelis kelias tai išspręsti“, – kelios minutės po pralaimėto balsavimo pareiškė jis Bendruomenių Rūmams.

Vis dar neaišku, kaip ir kada Britanija, referendume daugiau kaip prieš trejus metus nusprendusi pasitraukti iš ES, išstos iš bloko. Nauji rinkimai sudarytų sąlygas brutaliai kovai dėl rinkėjų paramos išstojimui be sutarties, tolesnėms deryboms ar, galbūt, naujam referendumui dėl paties išstojimo klausimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Už „Brexit“ pasisakantis demonstracijos dalyvis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Už „Brexit“ pasisakantis demonstracijos dalyvis

Partijos maištininkai siekia užkirsti kelią išstojimui be sutarties, nes baiminamasi, kad toks „Brexit“ smarkiai pakenktų ekonomikai ir išprovokuotų Britanijoje ilgą recesiją bei galimą vaistų ir maisto produktų trūkumą.

B.Johnsonas ir jo šalininkai sako, kad šie nuogąstavimai yra perdėti ir kad „Brexit“ parėmę rinkėjai reikalauja veiksmų, o ne tolesnių kalbų.

Po vasaros atostogų sugrįžę parlamentarai leidosi į įnirtingus debatus, daugelis jų premjerui šaukė: „Atsistatydink!“

„Be moralės ir daugumos“

Anksčiau antradienį du įtakingi konservatoriai užsiminė apie savo sprendimą verčiau nesiekti perrinkimo nei vykdyti B.Johnsono „Brexit“ politiką. Buvę vyriausybės nariai Justine Greening ir Alistairas Burtas taip pat užsiminė ketinantys atsistatydinti.

Pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas sakė, kad nesutiks su naujais rinkimais, kol nebus įstatymo, užkertančio kelią išstojimui be sutarties.

„Jis neranda draugų Europoje. Jis praranda draugus namie. Jo vyriausybė yra be mandato, be moralės ir, nuo šiandien, be daugumos“, – sakė J.Corbynas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Jeremy Corbynas

Liepos mėnesį premjeru tapęs B.Johnsonas bandė pažaboti jo „Brexit“ planams nepritariančius konservatorius ir perspėjo, kad jie bus pašalinti iš partijos, jei parems parlamento pastangas blokuoti ar atidėti išstojimą.

Tokia ministro pirmininko pozicija papiktino daugelį ilgamečių, garsių jo Konservatorių partijos narių.

Dominicas Grieve'as, kuris buvo generalinis prokuroras Davido Camerono vyriausybėje, pareiškė, jog grasinimai pašalinti iš partijos parodo B.Johnsono „negailestingumą“.

J.Greening sakė bijanti, kad jai brangi partija „virsta Nigelo Farage'o „Brexit“ partija“, paminėdama didžiausią JK euroskeptiką ir jo vadovaujamą partiją.

Buvęs iždo kancleris Philipas Hammondas perspėjo dėl „gyvenimo kovos“, jei pareigūnai bandys sutrukdyti jam dalyvauti kituose rinkimuose.

Laiko blokuoti šalies išstojimą iš ES be sutarties lieka vis mažiau. B.Johnsonas praėjusią savaitę apsukriai pasiekė, kad jo politiniai oponentai turėtų dar mažiau laiko: užsitikrino karalienės Elizabeth II leidimą įšaldyti parlamento darbą nuo rugsėjo vidurio iki spalio 14 dienos, kai liks vos dvi savaitės iki numatytos „Brexit“ datos – spalio 31-osios.

Šis sprendimas supurtė JK politinę areną ir įsiutino proeuropietiškus bei „Brexit“ be sutarties scenarijui nepritariančius įstatymų leidėjus.

Premjero oponentai nori užblokuoti tą jo sprendimą teisme Škotijoje, kurio teisėjas sprendimą gali priimti jau trečiadienį.

Kituose teismuose iškeltos dar dvi svarbios bylos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius