Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Johsonas susikirto su rinkimų konkurentu J.Corbynu dėl „Brexit“ ir D.Trumpo

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas ir opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas antradienį apsikeitė kandžiais komentarais apie „Brexit“ ir Donaldą Trumpą, prasidedant prieškalėdinei nuožmiai rinkimų kampanijai.
Jeremy Corbynas, Borisas Johnsonas
Jeremy Corbynas, Borisas Johnsonas / „Scanpix“ nuotr.

Pagrindinis B. Johnsono varžovas pirmalaikiuose gruodžio 12-osios rinkimuose nesugebėjo tinkamai paaiškinti, kokią poziciją jis užima, dar nuo 2016 metų referendumo, kuriame nedidele balsų persvara britai pasisakė už išstojimą iš Europos Sąjungos.

Dabar naujas oficialus leiboristų siekis yra derėtis dėl ES atžvilgiu draugiškesnio išstojimo susitarimo su Briuseliu, o po to leisti britų rinkėjams patiems nuspręsti, ar pritarti naujajam susitarimui, ar tiesiog likti Bendrijoje.

VIDEO: EK pirmininkas J.-C.Junkeris apie pasiektą JK ir ES „Brexit“ susitarimą: galite būti laimingi

Tačiau J.Corbynas nesako, ar jis tikrai sieks dar vieno referendumo, kad būtų pritarta jo susitarimui. Tuo metu dauguma aukšto rango partijos narių net nepritaria „Brexit“ ir sako, kad sieks pasilikti ES.

B.Johnsono Konservatorių partijos nariai bando atkreipti dėmesį, kad patys leiboristai neturi vieningos nuomonės šiuo lemiamu šiuolaikinės britų politikos klausimu ir patys yra susiskaldę.

„Dabar atėjo laikas viską atskleisti“, – rašė B.Johnsonas viešame laiške B.Corbynui.

„Ar jūs manote, kad reikia gerbti 2016 metų referendumo rezultatus ir JK turi išstoti iš ES? – klausė premjeras jo biuro paskelbtame laiške. – Ar jūs įsipareigojate siekti pritarimo jūsų „susitarimui“ antrame referendume?“

„Aiškus ir paprastas“

J.Corbynas atsikirto, kad Leiboristų partija grąžina tautai galimybę priimti sprendimą klausimu, kuriam sprendimo politikai nesugebėjo rasti daugiau nei trejus metus.

„Iš tiesų tai nėra labai sudėtinga“, – sakė J.Corbynas savo šalininkams.

„Toriams nepavyksta [įgyvendinti] „Brexit“ trejus metus. Leiboristų vyriausybė išspręs „Brexit“ [problemą] per šešis mėnesius, suteikdama jums, britams, paskutinio žodžio galimybę“, – sakė veteranas socialistas.

„Ir nepaisant to, kuo jus nori įtikinti kai kurie apžvalgininkai, leiboristų „Brexit“ planas yra aiškus ir paprastas“, – sakė jis.

J.Corbynas apkaltino B.Johnsoną išduodant britų interesus dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo, siekiant viliojančio prekybos susitarimo po „Brexit“.

„Jie reikalauja lygiuotis [į juos]", – sakė J.Corbynas, kalbėdamas apie Vašingtono reikalavimą Londonui sušvelninti maisto saugumo normų reikalavimus ir leisti JAV žemės ūkio bendrovėms konkuruoti JK rinkoje.

„Ir jūs pamatysite viso to kainą... spaudimą mūsų ekonomikai ir tose bendrovėse dirbančių žmonių teisėms“, – kalbėjo leiboristų lyderis.

J.Corbynas, aršus D Trumpo kritikas, birželio mėnesį atsisakė kvietimo dalyvauti karalienės Elizabeth II vakarienėje, organizuotoje Baltųjų Rūmų šeimininko vizito Londone proga.

Apklausų kaupiklio „Britain Elects“ duomenimis, šiuo metu leiboristai atsilieka nuo konservatorių 11 procentinių punktų.

Tačiau po rinkimų leiboristai galėtų formuoti vyriausybę su mažesnėmis opozicijoje esančiomis proeuropietiškomis partijomis, jeigu tik partneriams pavyktų susitarti, kas turėtų vadovauti vyriausybei.

Prieš „Brexit“ pasisakanti Liberalų demokratų partija užėmė antrą vietą gegužę vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose, kuriuos JK teko surengti dėl „Brexit“ atidėjimų.

Liberaldemokratų lyderė Jo Swinson antradienį Londone oficialiai paskelbė savo partijos rinkimų kampanijos pradžią. Visuomenės apklausos rodo, kad šiuo metu pagal populiarumą partija užima trečią vietą ir galėtų tikėtis maždaug 18 proc. rinkėjų balsų.

Tačiau ji kategoriškai atsisako palaikyti J.Corbyną – oficialų opozicijos lyderį – ir pati nori tapti vyriausybės vadove.

„Aš visiškai, kategoriškai atmetu galimybę, kad liberaldemokratai savo balsais atves Jeremy Corbyną į [Dauniningo gatvės] 10 numerį“, – pareiškė ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nigelas Farage'as

„Jis išsisukinėja svarbiausiu šios dienos klausimu ir neduos tiesaus atsakymo – net dabar, jei paklausite, ar priklauso „Pasilikti“ ar „Išstoti“ stovyklai – jis nepaskys, kaip jis balsuos“, – kalbėjo žurnalistams politikė.

Populistinę Nigelo Farage'o euroskeptikų partiją „Brexit“ šiuo metu palaiko 11 proc. rinkėjų. Tai didina spaudimą B.Johnsonui, kuris tikisi per rinkimų kampaniją į savo pusę palenkti dešiniųjų pažiūrų euroskeptikus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius