Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 29 /17:32

B.Nemcovo nužudymo byloje kaltais pripažinti visi įtariamieji

Ketvirtadienį Maskvos apygardos karinis teismas rusų opozicionieriaus Boriso Nemcovo nužudymo byloje kaltais pripažino visus penkis įtariamuosius – Zaurą Dadajevą, Anzorą ir Šadidą Gubaševus, Tamerlaną Eskerchanovą bei Chamzatą Bachajevą, praneša „Dožd“. Nužudytojo šalininkai mano, kad tikrieji šio nužudymo organizatoriai išvengė teisingumo.
Zauras Dadajevas
B.Nemcovo nužudymo byloje kaltu pripažintas Z.Dadajevas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Teisėjas pabrėžė, kad nuosprendis yra „aiškus ir neginčijamas“.

Nukentėjusių atstovai tikina, kad dėl garsaus rusų politiko nužudymo kalti keturi iš penkių įtariamųjų. Anot atstovų, Ch.Bachajevo kaltė nėra įrodyta.

Tuo tarpu šeštasis užpuolikas Beslanas Šabajevas mirė po to, kai buvo sulaikytas Čečėnijoje.

Rusijos opozicionierius buvo nušautas 2015 metų vasario 27-osios vakarą ant tilto per Maskvos upę netoli Kremliaus, kai ėjo namo.

Nors penki vyrai buvo patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl numanomos užsakomosios žmogžudystės įvykdymo, B.Nemcovo šeima ir šalininkai sako, kad nusikaltimo pėdsakai veda prie daug aukštesnio rango pareigūnų Čečėnijoje. Jie mano, kad nužudymo užsakovai išsisuko nuo teisingumo.

Teismo sprendimas turėjo būtų paskelbtas dar antradienį, tačiau procesą užvilkino dviejų prisiekusiųjų nušalinimas nuo bylos. Vieną iš prisiekusiųjų nušalino todėl, kad jos velionis vyras buvo teistas. Antrą prisiekusįjį nuo bylos nušalino todėl, kad jis į pasitarimų kambarį įsinešė pašalinės medžiagos.

Čečėnų kilmės užpuolikams už žmogžudystę tariamai buvo pažadėta 219 tūkst. eurų.

B.Nemcovo šalininkai sako, kad tyrėjai taip ir neapklausė aukšto rango pareigūnų, tarpo kurių yra ir Kremliui ištikimas Ramzanas Kadyrovas, vadovaujantis neramiai Čečėnijos respublikai Šiaurės Kaukaze, ir net nesitaikė į tikruosius kaltininkus, užsakiusius žmogžudystę, kuri buvo įvykdyta budriai policijos saugomame judriame rajone.

Netrukus po žmogžudystės, kai buvo suimtas Z.Dadajevas, R.Kadyrovas jį gynė kaip „tikrą patriotą“.

Nužudyto Kremlių įnirtingai kritikavusio Boriso Nemcovo artimųjų advokatas ketvirtadienį atkakliai tvirtino, kad jį nužudyti įsakęs asmuo nebuvo patraukas atsakomybėn, nors penkių vykdytojų kaltė pripažinta teisme.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Borisas Nemcovas
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Borisas Nemcovas

„Mes negalime sakyti, kad esame patenkinti nuosprendžiu, – sakė advokatas Vadimas Prochorovas. – Per dvejus metus, jie nesugebėjo rasti šios žmogžudystės organizatoriaus ir sumanytojo, – ryškiausios politinės žmogžudystės XXI amžiuje. Tai visiškas fiasko“.

B.Nemcovo šeima prašė tyrėjų įvertinti R.Kadyrovą galimą dalyvavimą šiame nusikaltime ir apklausti Ruslaną Geremejevą, policijos dalinio, kuriame tarnavo Z.Dadajevas, vadą.

Policijos vadas buvo iškviestas į apklausą, tačiau joje nepasirodė. Praėjusiais metais tyrėjai teismui sakė, kad jie apsilankė R.Geremejevo namuose Čečėnijoje, tačiau „niekas neatidarė durų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius