-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Netanyahu nusivylė sąjungininko N.Modi atsisakymu pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu pirmadienį sakė esąs nusivylęs Indijos atsisakymu paremti Jeruzalės pripažinimą jo šalies sostine, bet neleisiąs, kad tai sugadintų jo istorinį vizitą šioje Azijos milžinėje.
B,Netanyahu ir N.Modi Indijoje
B,Netanyahu ir N.Modi Indijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

B.Netanyahu taip pat pažadėjo, kad Izraelis „pasivys“ žydų poros, žuvusios per 2008 metų atakas Mumbajuje, žudikus. Šios poros sūnus lydi Izraelio premjerą jo šešių dienų vizito Indijoje metu.

Izraelio lyderis atvyko sekmadienį, drauge su didžiausia verslininkų delegacija, kokią tik yra pasiėmęs į savo užsienio vizitus.

B.Netanyahu žiniasklaidos grupei „India Today“, kuri jo interviu paskelbė pirmadienį, sakė, kad palaiko „ypatingus santykius“ su Indijos premjeru Narendra Modi.

Tačiau pasirengimą vizitui temdė Indijos sprendimas prisidėti prie daugiau kaip 100 valstybių, praėjusį mėnesį balsavimu Jungtinėse Tautose pasmerkusių Vašingtono deklaruotą Jeruzalės pripažinimą Izraelio sostine.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B,Netanyahu ir N.Modi Indijoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./B,Netanyahu ir N.Modi Indijoje

„Natūralu, kad esu nusivylęs, bet galvoju, jog šis vizitas liudija faktą, kad mūsų santykiai juda į priekį daugeliu frontų“, – interviu sakė B.Netanyahu.

Prieš jo vizitą Indija taip pat atšaukė 500 mln. dolerių (412 mln. eurų) vertės sutartį pirkti iš Izraelio prieštankinių raketų „Spike“.

Izraelis yra svarbus ginklų Indijai tiekėjas ir kasmet jai eksportuoja karinės įrangos vidutiniškai už 1 mlrd. dolerių (0,82 mlrd. eurų), bet N.Modi nori atsikratyti savo šalies, kaip didžiausios pasaulyje importuotojos gynybos srityje, statuso.

Vis dėlto B.Netanyahu vėl buvo optimistiškai nusiteikęs dėl šios raketų pirkimo sutarties.

„Viliuosi, kad vizitas gali padėti išspręsti šį klausimą, nes galvoju, kad yra pagrįsta galimybė mums pasiekti teisingą sprendimą“, – sakė jis.

B.Netanyahu yra pirmas per 15 metų Izraelio lyderis, apsilankęs Indijoje.

Pareiškęs, kad iki vizito pabaigos negalima pateikti jokių detalių, B.Netanyahu pridūrė: „Mūsų santykiai gynybos srityje yra gan reikšmingi ir apima daug dalykų. Galvoju, kad esminis žodis yra „gynyba“.

Mes norime apsiginti. Nesame agresyvios šalys, bet labai įsipareigojusios užtikrinti, kad niekas negalėtų vykdyti agresijos prieš mus.“

B.Netanyahu yra pirmas per 15 metų Izraelio lyderis, apsilankęs Indijoje.

Jį ir jo žmoną Sarą Delio oro uoste pasitiko N.Modi, liepos mėnesį patekęs į istoriją kaip pirmasis Izraelyje apsilankęs Indijos lyderis.

N.Modi taip pat akcentavo, kad šis „istorinis vizitas dar labiau sutvirtins artimą mūsų šalių draugystę“.

B.Netanyahu tikisi pasirašyti naujų susitarimų energetikos, aviacijos ir kino srityse. Be to, jis aplankys Tadž Mahal mauzoliejų, N.Modi gimtąją Gudžarato valstiją, o Mumbajuje susitiks su Bolivudo garsenybėmis.

Jis taip pat aplankys žydų centrą, kuris buvo užpultas per 2008 metų Mumbajaus atakas. Tai bus emocingas ir simbolinis gestas mažytei Indijos žydų bendruomenei.

B. Netanyahu lydi 11-metis Moshe Holtzbergas, kurio tėvai žuvo per pakistaniečių kovotojų įvykdytas ir 166 gyvybių pareikalavusias Mumbajaus atakas.

„Galiausiai mes pasivysime šiuos žudikus, bet tikslas taip pat yra užkirsti kelią būsimiems žudikams“, – minėtame interviu sakė B.Netanyahu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius