Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Netanyahu rinkimų varžovas kalba apie galimą pasitraukimą iš Vakarų Kranto

Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu pagrindinis varžovas per balandžio mėnesio rinkimus Benny Gantzas iškėlė pajėgų išvedimo iš okupuoto Vakarų Kranto galimybę, tačiau šis trečiadienį paskelbtas jo pareiškimas sulaukė dešiniojo sparno politikų kritikos.
Benny Gantzas
Benny Gantzas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Savo pirmajame interviu nuo rinkimų kampanijos pradžios praėjusią savaitę buvęs armijos vadas Benny Gantzas teigiamai įvertino Izraelio pasitraukimą iš Gazos Ruožo 2005 metais.

Pasitraukimas iš Gazos buvo „patvirtintas Izraelio vyriausybės ir skausmingai, bet gerai įgyvendintas kariuomenės bei naujakurių“, sakė jis interviu laikraščiui „Yediot Aharonot“.

„Reikėtų iš to pasimokyti ir tai pritaikyti kitose vietose“, – pridūrė buvęs Izraelio gynybos pajėgų Generalinio štabo viršininkas.

Vis tik B.Gantzas tiesiogiai Vakarų Kranto nepaminėjo ir neįvardijo jokių galimo pasitraukimo iš palestiniečių teritorijos sąlygų.

59 metų politikas rinkimų kampaniją pradėjo sausio 29 dieną, žadėdamas konservatyvią diplomatijos ir saugumo politiką.

Jis sakė ketinąs išsaugoti Izraelio kontrolę strategiškai svarbiame Jordano slėnyje Vakarų Krante, o taip pat Izraelio aneksuotose Golano Aukštumose ir Rytų Jeruzalėje.

Nors interviu apie tai neužsiminė, tačiau B.Gantzas galėtų pritarti pasitraukimui iš neteisėtų nausėdijų, kurioms nepritarė Izraelio valdžia.

Pagal tarptautinę teisę, visos žydų nausėdijos palestiniečių teritorijose laikomos neteisėtomis.

Pagal anksčiau Izraelio pateiktus kelis taikos planus buvo numatyta iš dalies pasitraukti iš Vakarų Kranto ir išsaugoti didžiuosius nausėdijų blokus, užleidžiant palestiniečiams jų teritoriją Negevo dykumoje tarp Gazos Ruožo ir pietinės Vakarų Kranto dalies.

Naujausių apklausų rezultatai rodo, kad gruodžio mėnesį suformuota B.Gantzo Izraelio atsparumo partija („Hosen L'Yisrael“) per balandžio 9 dieną vyksiančius rinkimus turėtų gauti 21–24 mandatus 120 vietų parlamente.

Turėdama tiek balsų ji būtų antra pagal dydį partija Knesete po B.Netanyahu dešiniųjų partijos „Likud“.

LRVK / Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu
LRVK / Dariaus Janučio nuotr./Saulius Skvernelis susitiko su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu

B.Gantzo partijos pareiškime sakoma, kad, priešingai nei per 2005 metų pasitraukimą iš Gazos, buvęs Izraelio ginkluotųjų pajėgų vadas nekalba apie vienašališką pasitraukimą iš Vakarų Kranto nausėdijų.

B.Netanyahu varžovo komentarai sukėlė dešiniojo sparno partijų nepasitenkinimą.

„Mes sakėme, kad Benny Gantzas suformuos kairiųjų vyriausybę su arabų vadovaujamo 13 vietų parlamente turinčio Bendrojo sąrašo parlamentarais“, – pareiškė „Likud“ atstovas.

Kritikos išsakė ir naujai suformuotam ultranacionalistiniam judėjimui vadovaujantis švietimo ministras Naftali Bennettas, pasisakantis už dalies Vakarų Kranto aneksiją.

„Gantzas nusimetė savo kaukę bei aplenkė (centro kairiosios Darbo partijos lyderį) Avi Gabbay... bei nori išvaryti žydus iš jų namų, (vykdydamas) vienašališką pasitraukimą iš Judėjos ir Samarijos srities (Vakarų Kranto)", – pareiškė N.Bennettas.

Savo partiją įkūręs B.Gantzas metė rimčiausią iššūkį nuo 2009 metų premjero poste dirbančiam B.Netanyahu, kuris dar vadovavo Izraelio vyriausybei 1996–1999 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius