Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Netanyahu žada po rinkimų aneksuoti Vakarų Kranto nausėdijas

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu žada aneksuoti nausėdijas okupuotame Vakarų Krante, jeigu pelnys pergalę artėjančiuose visuotiniuose rinkimuose.
Benjaminas Netanyahu
Benjaminas Netanyahu / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Įvesiu [Izraelio] suverenitetą ir šiuo atveju nėra skirtumo, ar tai bus nausėdijų grupės, ir pavienės nausėdijos“, – pareiškė jis šeštadienį duotame interviu televizijos kanalui „Channel 12“.

Tarptautinė bendruomenė per 1967 metų šešių dienų karą Izraelio okupuotoje žemėje pastatytas nausėdijas laiko neteisėtomis ir jų besitęsianti statyba laikoma didele kliūtimi taikai.

Nausėdijų aneksija gali sužlugdyti taikos procesą.

Apie aneksavimą B.Netanyahu pareiškė likus kelioms dienoms iki balandžio 9-ąją įvyksiančių visuotinių rinkimų ir šį jo pareiškimą, pasak stebėtojų, būtų galima vertinti kaip mėginimą įsiteikti dešiniųjų pažiūrų rinkėjams, kurie nemano, kad taikos susitarimas su palestiniečiais yra įmanomas.

Kitame interviu, kuris per televiziją buvo parodytas penktadienį, B.Netanyahu pareiškė, kad JAV prezidentui Donaldui Trumpui pasakė neiškeldinsiąs nausėdijų ar žmonių, net jei tai bus numatyta būsimame amerikiečių parengtame taikos plane.

„Pasakiau, jog“ iš okupuoto Vakarų Kranto „nebus perkelta nė viena nausėdija“, pareiškė Izraelio premjeras televizijos kanalui „Channel 13“.

Manoma, jog netrukus po antradienį įvyksiančių rinkimų, kuriuose B.Netanyahu sieks penktos kadencijos, Vašingtonas pateiks pasiūlymus dėl Izraelio ir Palestinos taikos.

Paklaustas, ar jis yra susipažinęs su JAV planu, Izraelio vyriausybės vadovas atsakė žinąs, „kas jame turėtų būti numatyta“.

Vakarų Kranto nausėdijose ir aneksuotoje Rytų Jeruzalėje gyvena apie 650 tūkst. izraeliečių.

B.Netanyahu palaiko glaudžius ryšius su JAV prezidentu, o palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas nutraukė santykius su Vašingtonu, kai D.Trumpas ginčytiną Jeruzalės miestą 2017 metų gruodį pripažino Izraelio sostine.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius