Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

B.Obama neranda laiko susitikti su Vašingtone viešinčiu NATO vadovu J.Stoltenbergu

JAV prezidentas Barrackas Obama iki šiol asmeniškai nebuvo susitikęs su generaliniu NATO sekretoriumi Jensu Stoltenbergu, nors šis Aljansui vadovauja jau pusmetį. Šią savaitę J.Stoltenbergas vieši Vašingtone ir pats ta proga prašėsi susitikimo su B.Obama, tačiau iš JAV vadovo, „Bloomberg“ šaltinių teigimu, J.Stoltenbergas nesulaukė jokio atsakymo.
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir JAV prezidentas Barackas Obama
NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ir JAV prezidentas Barackas Obama / „Scanpix“/„Reuters“/AP/15min.lt fotomontažas

J.Stoltenbergas Vašingtone planuoja praleisti tris dienas. Jis dalyvauja kasmetėje NATO konferencijoje. Dar prieš vizitą NATO generalinio sekretoriaus biuras kreipėsi į Baltuosius rūmus prašydamas ta proga suorganizuoti B.Obamos ir J.Stoltenbergo susitikimą, tačiau B.Obamos administracija nė nesiteikė į tokius prašymus atsakyti.

J.Stoltenbergas prie NATO vairo stojo pernai spalį. Iki dabar su juo jau yra susitikę beveik visų 28 NATO valstybių vadovai.

Šią savaitę su NATO generaliniu sekretoriumi susitikęs Kanados premjeras Stephenas Harperis aptarė dvi augančias grėsmes – „Islamo valstybę“ ir Rusijos karą su Ukraina.

Atrodo, šios dvi temos vienos iš pačių svarbiausių B.Obamai, tačiau jų aptarti su NATO vadovu B.Obama laiko neranda.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV prezidentas Barackas Obama

Laužo tradiciją

Tai, kad iki šiol įtakingiausios NATO narės JAV prezidentas nesusitiko su naujuoju Aljanso vadovu, itin kritikuoja buvęs JAV atstovas prie NATO Kurtas Volkeris. Pasak jo, B.Obama ignoruodamas J.Stoltenbergą laužo susiformavusią ilgaamžę tradiciją.

Prezidento George'o Busho administracija laikėsi tvirtos linijos ir su NATO generaliniu sekretoriumi susitikdavo kiekvieną kartą, kai tik jis atvykdavo į Vašingtoną, – teigė K.Volkeris.

„Prezidento George'o Busho administracija laikėsi tvirtos linijos ir su NATO generaliniu sekretoriumi susitikdavo kiekvieną kartą, kai tik jis atvykdavo į Vašingtoną.

Taip buvo elgiamasi siekiant nesumenkinti jo statuso ir autoriteto“, – sakė K.Volkeris.

Jis pažymėjo, kad, be tradicijų laikymosi, B.Obama su J.Stoltenbergu tikrai turėtų, ką aptarti, nes pasaulis, o ypač Europa, yra labiausiai įtemptoje situacijoje nuo Šaltojo karų laikų.

„Todėl net sunku patikėti, kad JAV prezidentas neranda laiko pokalbiui su NATO vadovu“, – pripažino K.Volkeris.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jensas Stoltenbergas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Jensas Stoltenbergas

Darbotvarkė pustuštė

Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai Bernadette Meehan nesutiko paaiškinti, kodėl B.Obama neatsakė į J.Stoltenbergo kvietimą susitikti.

„Šiuo metu jokie skelbtini susitikimai nenumatyti“, – biurokratiškai atsakė ji į klausimą ir į diskusijas nesileido.

„Bloomberg“ šaltiniai tvirtina, kad J.Stoltenbergas buvo pasiryžęs ir „paskutinės minutės“ susitikimui, jei ne su B.Obama, tai su gynybos sekretoriumi Ashtonu Carteriu.

Be to, „Bloomberg“ pažymi, kad šią savaitę B.Obama nėra toks užimtas, kad jo nenorui susitikti su J.Stoltenbergu būtų rimtų pasiteisinimų.

Antradienį buvo numatytas tik B.Obamos susitikimas ir bendra spaudos konferencija su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani. Beje, pastarasis per vizitą Vašingtone rado laiko pasimatyti ir su J.Stoltenbergu.

Trečiadienį B.Obamos darbotvarkėje numatytas tik vienas trumpas susitikimas, o trečiadienį planuojama prezidento išvyka į Alabamą, kur jis ketina pasisakyti ekonomikos klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius