Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Bagdadas paskelbė ultimatumą kurdų pajėgoms atsitraukti iš Kirkuko

Bagdadas kurdų pajėgoms įsakė iki sekmadienio paryčių atsitraukti iš naftos turtingos Kirkuko provincijos, prieš trejus metus jų užimtos vykstant kautynėms su džihadistų grupuote „Islamo valstybė“ (IS), pranešė vienas aukšto rango kurdų pareigūnas.
Irako pajėgos netoli Kirkuko
Irako pajėgos netoli Kirkuko / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip nurodoma, ultimatumas buvo paskelbtas tūkstančiams Irako karių ir jų sąjungininkų pajėgų susitelkus prie etniškai mišraus, bet istoriškai kurdų daugumą turinčio Kirkuko, ruošdamiesi potencialiai ginkluotai konfrontacijai su kurdų kovotojais – pešmergais.

Įtampa tarp buvusių sąjungininkių kovoje su IS išaugo po praėjusio mėnesio referendumo dėl Irako šiaurinio kurdiškojo regiono nepriklausomybės. JAV vadovaujama koalicija, remianti kovą su terorizmu, primygtinai prašo abi puses susitaikyti.

„Pešmergų kovotojams iki sekmadienio paryčių liepta grįžti į 2014 metų birželio 6-osios pozicijas“, – naujienų agentūrai AFP sakė kurdų pareigūnas, nenorėjęs būti įvardytas.

Pareigūnas patikslino, kad nustatytas terminas – sekmadienis 2 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku.

Irako prezidentas Fuadas Masumas, kuris pats yra kurdas, anksčiau šeštadienį surengė nepaprastąjį susitikimą su kurdų vadovais Suleimanijos mieste, esančiame į pietus nuo autonominio kurdų regiono.

Kol kas neskelbiama, ar šios derybos davė kokių nors rezultatų.

Penktadienį Irako vyriausybės pajėgos užėmė į pietus nuo Kirkuko provincijos, anksčiau kurdams priklausiusias, pozicijas. Tarp jų yra ir Tazat Churmatu miestas, kur gyventojų daugumą sudaro irakiečiai šiitai.

Irako kariuomenė ir kurdų kovotojai (pešmergai) buvo svarbūs JAV vadovaujamos koalicijos sąjungininkai kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS). Jeigu tarp jų prasidėtų ginkluoti susirėmimai, Vakarų vyriausybėms iškiltų didelis iššūkis.

Etniškai mišrus, bet istoriškai kurdų daugumą turintis Kirkuko regionas yra viena iš kelių teritorijų, perimtų pešmergų iš Irako kariuomenės, kai daug jos dalinių pakriko 2014 metais, IS džihadistams surengus žaibišką puolimą ir užėmus didžiules teritorijas į šiaurę ir vakarus nuo Bagdado.

Tačiau Bagdadas dabar griežtai priešinasi kurdų užmojams prisijungti šią naftos turtingą provinciją prie šiaurinio autonominio Kurdistano regiono ir tvirtina, kad ją susigrąžins.

Kirkuko provincijoje yra pagrindiniai Irako šiauriniai naftos telkiniai. Nors šiuo metu daugiau naftos išgaunama šalies pietuose, Bagdadas ir kurdai įnirtingai ginčijasi, kam turi priklausyti Kirkuko naftingasis rajonas.

JAV nerimauja dėl naujo konflikto

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas penktadienį paragino Irako vyriausybę ir kurdų sukarintas pajėgas užmiršti tarpusavio nesutarimus ir susitelkti kovai prieš „Islamo valstybę“.

„Visi savo dėmesį turi nukreipti į kovą su ISIS, – sakė J.Mattisas.– Dabar negalime atsigręžti vieni prieš kitus. Nenorime, kad viskas peraugtų į ginkluotą susirėmimą.“

Skrisdamas atgal į Vašingtoną po trijų dienų vizito Floridoje Pentagono vadovas žurnalistams sakė, kad JAV mėgina nuraminti abi puses ir padėti nuspręsti dėl tolimesnių veiksmų.

JAV nerimauja, kad atslūgstant kovai su IS, ilgai rusenęs tarpkonfesinis konfliktas tarp kurdų, sunitų ir šiitų vėl įsiplieks.

J.Matisas sakė, kad kol kas prie Kirkuko realių susirėmimų tarp Bagdado pajėgų ir pešmergų kovotojų nebuvo. Anot gynybos sekretoriaus, JAV pajėgos, dirbančios su Irako ir kurdų daliniais, siekia „užtikrinti, kad neįsipliekstų tikras konfliktas“.

„Mėginame švelninti padėtį. Reikia visiems kartu nutarti, kaip judėsime į priekį ir išliksime budrūs savo priešo atžvilgiu“, – aiškino J.Matisas.

Anot jo, JAV lyderiai dirba su abiem pusėmis, siekdami rasti kompromisą diplomatiniu būdu.

„Privalome rasti būdą judėti į priekį, – sakė J.Mattisas. – Geografijos nepakeisime, vienaip ar kitaip jie turės gyventi šalia vieni kitų.“

Vėliau penktadienį Pentagone susirinkusiems žurnalistams J.Mattisas sakė, kad stebi situaciją.

„Žinoma nenorime, kad nugalėjus ISIS iškiltų kita teroristinė organizacija ir kad atsinaujintų seni nesutarimai bei įtampa.“

„Negalime prarasti budrumo, kai esame taip arti tikslo sutriuškinti ISIS. Taigi, dirbame ir mėginame padėti išspręsti šią problemą“, – sakė J.Mattisas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius