Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigiantis kadencijai ir gresiant valdžios vakuumui, M.Aounas paliko Libano prezidentūrą

Michelis Aounas sekmadienį, likus dienai iki kadencijos pabaigos ir vis dar nepaskyrus jo įpėdinio, atlaisvino Libano prezidentūrą, o tai kelia grėsmę, kad krizės krečiamoje šalyje susidarys naujas valdžios vakuumas.
Michelis Aounas
Michelis Aounas / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Libanas

Pagerbti maronitų krikščionio, buvusio kariuomenės vado ir Laisvojo patriotinio judėjimo, kuris yra susivienijęs su galingu proiranišku šiitų judėjimu „Hezbollah“, vadovo, susirinko keli tūkstančiai gerbėjų.

Laisvojo patriotinio judėjimo šalininkai, kai kurie – nešini kadenciją baigiančio valstybės vadovo, dar vadinamo „generolu“, portretais, suplūdo prie prezidentūros, įsikūrusios kalvose virš sostinės Beiruto. Dalis M.Aouno šalininkų praleido naktį palapinėse, kad galėtų palydėti kadenciją baigiantį prezidentą į jo privačius namus.

„Atvykome palydėti prezidento baigiantis jo kadencijai, pasakyti jam, kad esame su juo ir tęsime kovą šalia jo“, – sakė mokytoja Joumana Nahed.

Libano įstatymų leidėjai pastarąjį mėnesį keturis kartus bandė išrinkti naują prezidentą prieš pirmadienį baigiantis šešerių metų M.Aouno kadencijai, tačiau jiems nepavyko to padaryti, todėl baiminamasi gilėjančios politinės krizės.

89-erių M. Aouno kadenciją temdė masiniai protestai, sunki ekonominė krizė bei 2020 metų rugpjūtį įvykęs sprogimas uoste, per kurį žuvo šimtai žmonių ir buvo nuniokota didelė dalis sostinės.

Nei „Hezbollah“ stovykla, galingas ginkluotas judėjimas, kuris dominuoja Libano politiniame gyvenime, nei jo oponentai neturi aiškios daugumos, kad galėtų pasiūlyti kandidatą, kuris pakeistų M.Aouną.

Libanui vadovauja laikinoji vyriausybė, nes nuo pavasarį įvykusių parlamento rinkimų politiniai nesutarimai neleido sudaryti naujo ministrų kabineto.

Be to, Libanas dar neįgyvendino daugumos reformų, reikalingų tam, kad galėtų gauti milijardines Tarptautinio valiutos fondo (TVF) paskolas.

Kai kurie sekmadienį prie prezidentūros susirinkę žmonės prisiminė ankstesnius neramumus šalyje, kurią 1975–1990 metais draskė kruvinas pilietinis karas ir ištisus dešimtmečius trukusi kaimyninės Sirijos karinė intervencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius