-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Balsavimas dėl „Brexit“ sutarties kitą savaitę gali ir neįvykti – įmanoma viskas

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May parlamento nariams sakė, kad trečias balsavimas dėl „Brexit“ sutarties kitą savaitę gali ir neįvykti. Gali būti, kad tam nebus pakankamos paramos, rašo BBC.
Theresa May
Theresa May / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį sakė, kad kad „Brexit“ likimas dabar yra Britanijos rankose.

ES vadovai sutiko atidėti išstojimo datą bent dviem savaitėm.

Jei Jungtinės Karalystės parlamentarai pritars ministrės pirmininkės siūlomam susitarimui dėl „Brexit“, išstojimas būtų atidėtas nuo kovo 29 iki gegužės 22 dienos. Kitu atveju Didžioji Britanija iki balandžio 12 turi pateikti naują planą.

Keturi aiškūs pasirinkimai

BBC skelbia, kad penktadienį vakare visiems parlamentarams išsiųstame laiške Th.May rašo: „Jei paaiškėja, kad nėra pakankamos paramos priimti susitarimą dėl „Brexit“ kitą savaitę arba parlamentas ją dar kartą atmes, galime prašyti dar vieno termino pratęsimo prieš balandžio 12 d.“

Tuomet atidėti „Brexit“ daug vėlesniam laikui bus įmanoma tik tuo atveju, jeigu Britanija dalyvaus gegužę vyksiančiuose Europos Parlamento rinkimuose.

Šį variantą Th.May įvardino kaip vieną iš keturių „aiškių pasirinkimų“. Kartu dar buvo įvardinti ir kiti pasirinkimai, pavyzdžiui, 50 straipsnio atšaukimas, kas jos nuomone būtų „referendumo rezultatų išdavimas“.

Tai leistų atšaukti pranešimą apie ketinimą išstoti iš Europos Sąjungos (ES). Taip pat tarp pasirinkimų buvo įvardintas išstojimas iš ES be jokios sutarties, arba Th.May suderėtos „Brexit“ sutarties patvirtinimas kitą savaitę.

Verslas ir ekonomistai sako, kad „Brexit“ be jokio susitarimo sukeltų didžiulę sumaištį tiek Britanijoje, tiek ES ekonomikose.

Viskas įmanoma

D.Tuskas sakė, kad kol kas išlieka visos galimybės, įskaitant scenarijų, kad Britanija apskritai atšauks „Brexit“. Pastaroji idėja buvo iškelta elektroninėje peticijoje Britanijos parlamentui, kurią pasirašė jau daugiau kaip 3 mln. žmonių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Tuskas ir Theresa May

„Iki balandžio 12-osios įmanoma viskas: (išstojimas su) sutartimi, ilgas atidėjimas – jeigu JK nuspręs iš naujo apgalvoti savo strategiją – arba (procedūros pagal ES sutarties) 50-ąjį straipsnį atšaukimas. Tai yra JK vyriausybės prerogatyva“, – aiškino jis.

„Brexito“ likimas yra mūsų draugų britų rankose. Esame pasiruošę blogiausiam, bet tikimės geriausia. Kaip žinot, viltis miršta paskutinė“, – pridūrė buvęs Lenkijos premjeras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius