-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusiai rengiasi naujiems protestams „prieš diktatorių“, kviečiama į masinį streiką

Po audringo sekmadienio Baltarusijoje tikėtini nauji neramumai jau pirmadienį. Populiarus tinklaraštininkas „NEXTA“ internete paragino baltarusius vėl protestuoti visoje šalyje nuo 19 valandos.
Protestuotojai Minske
Protestuotojai Minske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Negana to, protestuotojams buvo pažerta patarimų, kaip elgtis, jei pareigūnai vėl imsis brutalių represijų – kaip ir sekmadienį, kai taikiai protestavę žmonės buvo užpulti ašarinėmis dujomis, kurtinančiosiomis granatomis ir guminėmis kulkomis.

VIDEO: Po ginčytinų prezidento rinkimų Baltarusijoje įsižiebė protestai: žmonės reikalauja demokratijos

„Diktatorius pradėjo karą!“ – skelbiama „NEXTA“ pranešime tinkle „Telegram“.

„Draugai, po vakarykščių įvykių Lukašenka negali likti valdžioje. Jis pralaimėjo rinkimus“, – rašoma žinutėje ir priduriama, kad prieš einant į gatves būtina pasiruošti – pasipuošti apsauginiais šalmais, užsidėti saugos akinius, turėti respiratorių ar dujokaukių.

Taip pat rekomenduojama su savimi turėti nedidelius pirmosios pagalbos rinkinius, nes gali prireikti tvarsčių, dezinfekcinių skysčių, nuskausminamųjų. „Nepamirškite apie vandenį!“ – skelbiama pranešime.

Kaip 15min patvirtino Minske jau kurį laikas esantis Europos humanitarinio universiteto Vilniuje komunikacijos vadovas Maksimas Milta, žmonės bent jau sostinėje iš tiesų kviečiami rinktis aikštėje prie stelos – paminklo „Minskas – miestas didvyris“.

Žmonių prašoma burtis tik mažomis grupelėmis. Beje, ne tik Minske – kituose miestuose baltarusiai irgi raginami keliauti į centrą, o riaušių milicijai priešintis automobiliais blokuojant kelius.

„Mūsų reikalavimai paprasti: surengti naujus rinkimus be Lukašenkos ir paleisti politinius kalinius“, – rašoma „NEXTA“ žinutėje.

„Buvo skelbiama, kad susitikti su žmonėmis išeis Tichanovskaja, bet neatskleidžiama kur. Siekiama nesukurti precedento, kurį būtų galima interpretuoti kaip jos kvietimą nesankcionuotam susibūrimui“, – 15min teigė M.Milta, priminęs, kad sekmadienį gatvėse Svetlanos Tichanovskajos nebuvo – saugumo sumetimais.

Negana to, opozicija Baltarusijoje skelbia visuotinį streiką – nuo antradienio vidurdienio.

Bet Žlobino mieste vienas streikas jau esą prasidėjo: jį esą paskelbė Baltarusijos metalurgijos gamyklos darbininkai.

Anot Tut.by, į gamyklą netrukus atvyko riaušių milicija, ir nors gamyklos vadovybė teigia, kad jokio streiko nėra, vienas darbininkų RBC patvirtino, kad kol kas du cechai nedirba. Kita vertus, yra pranešimų, kad 60 darbininkų buvo sulaikyti.

M.Milta, Minske protestuose dalyvavęs ir 2006, ir 2010 metais, po sekmadienio įvykių turi tris pastebėjimus.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Maksimas Milta

„Esminis skirtumas – labai pasikeitusi demografija. Vakar nemačiau nė vieno pažįstamo žmogaus, nors Minske gyvenau 15 metų ir pažįstu labai daug pilietinės visuomenės atstovų, kitų aktyvistų.

Maksimas Milta: visada būdavo aiškus scenarijus – susiburiam aikštėj, einam prospektu į kitą aikštę. Arba susiburiam aikštėj ir statom palapinių miestelį. Dabar viskas vyko visur iš karto.

Nieko nemačiau iš pažįstamų, tad manau, kad demografija buvo kitokia. Mačiau daug neįgalių žmonių, daug garbingo amžiaus žmonių, ir turtingesnių, ir labiau apšiurusių“, – pasakojo M.Milta.

Antra, jis sutiko be galo daug žmonių, kurie teigė niekada anksčiau nedalyvavę jokiuose protestuose.

„Visi sakė, kad pirmą kartą išėjo. Trečia, žmonės veikė labai decentralizuotai gerąja šio žodžio prasme – jie nebuvo priklausomi nuo kažkokio scenarijaus, ir tai yra stiprybė. Jie prisitaikė prie aplinkybių – tai buvo intensyvios horizontalios mobilizacijos pavyzdys.

„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Minske
„Scanpix“/AP nuotr./Neramumai Minske

To Minske dar nebuvau matęs. Visada būdavo aiškus scenarijus – susiburiam aikštėj, einam prospektu į kitą aikštę. Arba susiburiam aikštėj ir statom palapinių miestelį. Dabar viskas vyko visur iš karto.

Veikimo būdas labai pasikeitė, o šios trys aplinkybės man leidžia teigti, kad žmonės nepabijos išeiti vėl. Žmonės jau įveikė savo baimę“, – 15min tvirtino M.Milta.

Jis neabejoja, kad vakare interneto ryšys Baltarusijoje vėl bus arba blokuojamas, arba smarkiai slopinamas. Ir dabar internetas veikia tik naudojant VPN: „Kaip kokiame Irane.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius