Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija prašo ES atšaukti sankcijas

Baltarusijos užsienio reikalų ministras paragino ES šalis atsisakyti sankcijų politikos ir atkurti dialogą. Ketvirtadienį radijo stoties „Svoboda“ žurnalistas Rickardas Jozwiakas paskelbė apie balandžio pradžioje ES diplomatinių įstaigų gautą laišką, kurį pasirašė Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makėjus.
Vladzimiras Makėjus
Vladzimiras Makėjus / „Scanpix“/AP nuotr.

Kreipimasis datuotas balandžio 6 d. Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas primena, kad šiemet sukanka 30 metų nuo Baltarusijos ir Europos Sąjungos diplomatinių santykių užmezgimo. Tuo metu, žlugus geležinei uždangai, buvo daug vilčių, tačiau dabar situacija tarp Rytų ir Vakarų Europos yra daug blogesnė nei Šaltojo karo metais, sako Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

V.Makėjus pažymi, kad Baltarusija ir ES anksčiau išgyveno skirtingus santykių laikotarpius, tačiau pavyko daug pasiekti, ypač 2016–2019 m.: plėtėsi prekybinis bendradarbiavimas, buvo sušvelnintas vizų režimas, veikė tarpvalstybinės programos ir pan.

V.Makėjaus kreipimasis
V.Makėjaus kreipimasis

„Ar visi šie abipusiai pasiekimai jau praeityje?“ – klausia jis.

„Nuo 2020 m. įvykių grandinė Baltarusiją ir ES sugrąžino beveik į „ledynmetį“, – rašo jis ir priduria, kad pasienyje tarp mūsų išaugo nauja „Berlyno siena“.

Anot jo, ES įvestos sankcijos „smogė paprastiems žmonėms“, o prieš Baltarusiją tarptautinėse organizacijose pradėta „raganų medžioklė“.

„Jei ES sankcijų politika siekiama „pakeisti Baltarusijos elgesį“, bijau, kad dėl to ES Baltarusijoje bus vis mažiau ir mažiau. Ar tai atitinka kieno nors interesus Europoje?“ – klausia Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Anot jo, Baltarusija daugelį metų skambino pavojaus varpais, kad šis regionas taps nauja Europos parako statine, tačiau niekam tai nerūpėjo, o dabar tikrovė pasirodė esanti „blogesnė už drąsiausius košmarus“.

„Leiskite dar kartą paaiškinti mūsų poziciją dėl karšto konflikto, vykstančio prie mūsų namų slenksčio, – rašo V.Makėjus. – Kategoriškai atmetame bet kokias insinuacijas, kad Baltarusija kaip nors susijusi su karo veiksmais Ukrainoje. Baltarusija neketina būti įtraukta į karą. Mūsų istorijoje jau užteko karų“.

Pasak ministro, dabartinėje situacijoje visi turėtų atsisakyti kaltinimų ir etikečių klijavimo, kurstančios retorikos ir vienašališkų apribojimų bei permąstyti būsimų Baltarusijos ir ES santykių bei Europos saugumo paradigmą.

„Visi pasitelkime diplomatines priemones, kad atnaujintume dialogą, kuris bet kokiomis aplinkybėmis yra vienintelė priemonė rasti išeitį. Tikiuosi, kad išmintis, pragmatizmas, parama visų Europos šalių, įskaitant Baltarusiją, suverenitetui ir nepriklausomybei bei siekis išlaikyti taiką ir gerovę visiems mums padės mums siekti šių tikslų“, – užbaigė V.Makėjus.

Baltarusijos portalo zerkalo.io žiniomis, panašius laiškus Užsienio reikalų ministerija išsiuntė ne tik Briuseliui, bet ir bent kelioms Europos šalims per jų ambasadorius.

Ketvirtadienį Baltarusija paskelbė, kad mėnesiui vienašališkai įveda bevizį režimą Lietuvos ir Latvijos piliečiams, kurie galės lankytis visoje Baltarusijos teritorijoje ir net pasienio zonoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius