Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija šūkį „Žyve, Belarus“ paskelbė nacistiniu simboliu

Baltarusijos Vidaus reikalų ministerija šūkį „Žyve, Belarus“ („Tegyvuoja Baltarusija“) ir atsakymą į jį „Žyve“ įtraukė į draudžiamų nacistinių simbolių sąrašą.
Tradicinė „Černobylio kelio“ eisena
Asociatyvi nuotr. / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie tai ketvirtadienį praneša „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) baltarusių redakcija.

VRM nutarimas buvo paskelbtas Baltarusijos teisinės informacijos portale. Dokumente minimas šūkis vadinamas „kolaboraciniu pasveikinimu“, „SD 13-ojo baltarusių policijos bataliono ir „Waffen-SS“ 30-osios grenadierių (pėstininkų) divizijos simboliu“.

VRM nurodo, kad šūkis sakomas pakeliant dešinę ranką ištiesta plaštaka. Dokumente nesakoma, ar šūkis „Žyve, Belarus“ nepakeliant dešinės rankos taip pat bus laikomas nacistiniu. Šį šūkį dažnai naudoja baltarusių opozicijos atstovai.

Kaip pranešė RFE/RL baltarusių redakcija, šūkio prilyginimo nacistiniams simboliams iniciatorius yra Baltarusijos valdžią palaikantis istorikas ir Atstovų Rūmų deputatas Iharis Marzaliukas. Jis tvirtina, kad šis baltarusiškas pasveikinimas yra nukopijuotas nuo nacių „Sieg Heil“.

RFE/RL pranešime sakoma, kad šūkio „Žyve, Belarus“ autoriumi laikomas baltarusių literatūros klasikas Janka Kupala. Šie žodžiai parašyti viename iš jo 1907 metų eilėraščių. Dar prieš Pirmąjį pasaulinį karą šūkis išpopuliarėjo tarp baltarusių inteligentų.

Baltarusijoje į valdžią atėjus Aliaksandrui Lukašenkai, valstybinės įstaigos liovėsi naudojusios šį šūkį, bet jį perėmė opozicijos šalininkai. Tačiau net 2020 metais „Žyve, Belarus“ skambėjo per vieną A.Lukašenkos šalininkų mitingą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius