-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusija tiria įtariamų Rusijos samdinių numanomą sąmokslą įvykdyti „teroro aktų“

Baltarusija ketvirtadienį pranešė pradėjusi baudžiamąjį tyrimą dėl grupės sulaikytų įtariamų Rusijos samdinių numanomo sąmokslo įvykdyti „teroro aktų“ artėjant prezidento rinkimams, taip pat nurodė, kad ieško dešimčių kitų galbūt šalyje esančių kovotojų.
Andrejus Ravkovas
Andrejus Ravkovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį Baltarusijos saugumo tarnybos sulaikė netoli Minsko 32 Rusijos piliečius, kaip manoma, priklausančius Rusijos privačiai karinei kompanijai „Wagner“. Dar vienas Rusijos pilietis buvo areštuotas šalies pietuose.

Baltarusijos saugumo tarybos vadovas Andrejus Ravkovas sakė, kad yra iškelta baudžiamoji byla ir kad sulaikytiesiems ketinama pateikti kaltinimus dėl rengimosi įvykdyti „teroro aktų“.

„Trisdešimt trys sulaikyti, dar iki 200 yra Baltarusijoje, remiantis operatyvine informacija. Vyksta paieškos – tai tarsi adata šieno kupetoje“, – žurnalistams teigė A.Ravkovas.

Baltarusijos valstybės saugumo komitetas (KGB) nurodė, kad sulaikytieji priklauso „Wagner“ – slapiai karinei firmai, esą kontroliuojamai Rusijos prezidento Vladimiro Putino vieno iš sąjungininkų ir naudojamai Maskvos interesams ginti Ukrainoje, Sirijoje ir Libijoje.

Trečiadienio areštai įvyko Baltarusijai ruošiantis rugpjūčio 9-ąją vyksiantiems prezidento rinkimams, per kuriuos autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka sieks jau šeštos kadencijos.

Pastarosiomis savaitėmis A.Lukašenkos režimas areštavo virtinė opozicijos šalininkų ir kandidatais į prezidento postą siekusių užsiregistruoti veikėjų.

Šalyje, turinčioje 9,5 mln. gyventojų, dėl to kilo protestų, o 37 metų politikos naujokė Svetlana Tichanovskaja greitai iškilo kaip pagrindinė A.Lukašenkos varžovė.

Prezidentas kaltino kai kuriuos savo kritikus, kad jie esą yra „lėlininkų“ Maskvoje marionetės.

Lukašenkos varžovai – perspėti

A.Ravkovas kalbėjo po susitikimo su kitais kandidatais, besivaržančiais su A.Lukašenka, įskaitant S.Tichanovskąją. Jie buvo perspėti, kad per rinkimų kampanijos mitingus bus sugriežtintos saugumo priemonės.

„Kandidatams pateikta tam tikros informacijos. Bus organizuojami renginiai, imantis griežtesnių saugumo priemonių“, – sakė A. Ravkovas.

Jis pridūrė, kad masiniai renginiai „vyks be suvaržymų, bet neperžengiant tam tikrų ribų“.

Valstybinė naujienų agentūra BelTA pranešė, kad šalies tarnybos gavo informacijos apie 200 kovotojų atvykimą į šalį – esą ruošiantis „destabilizuoti padėtį per rinkimų kampaniją“.

A.Lukašenka trečiadienį per skubiai sušauktą Valstybės saugumo tarybos posėdį pareikalavo, kad Maskva pateiktų paaiškinimų.

„Jeigu jie kalti – būtina iš šios padėties išeiti oriai“, – per televiziją kalbėjo prezidentas.

Rusijos ambasadorius Minske Dmitrijus Mezencevas ketvirtadienį ryte sakė, kad buvo iškviestas į Baltarusijos užsienio reikalų ministeriją aptarti šio incidento, pranešė Rusijos naujienų agentūros.

Rusija yra Minsko artimiausia politinė ir ekonominė partnerė, bet abiejų šalių ryšiai kai kada tampa įtempti.

„Provokacija“

BelTA nurodė, kad areštuoti rusai vilkėjo „kariškus drabužius“ ir turėjo sunkių lagaminų.

Pranešime sakoma, kad numanomi kovotojai išsidavė, nes, kitaip negu įprasta rusų turistams, nevartojo alkoholio.

„Jie nevartojo alkoholio ir nesilankė pramogų vietose. Jie laikėsi uždarai, kad neatkreiptų dėmesio“, – rašo BelTA. Agentūra pridūrė, kad vyrai buvo apsistoję vienoje sanatorijoje.

Nacionalinė televizija parodė keletą Rusijos pasų, esą priklausančių areštuotiesiems, taip pat dolerių ryšulėlius, prezervatyvų paketus ir popieriaus lapus su arabiškais tekstais.

Atrodo, kad sulaikytieji taip pat turėjo Sudano svarų.

Rusijos publicistas Zacharas Prilepinas, kovęsis Rytų Ukrainoje kartu su Maskvos remiamais separatistais, sakė pažįstąs kai kuriuos iš sulaikytųjų.

Savo „Facebook“ žinutėje Z.Prilepinas kėlė prielaidą, kad kovotojai Baltarusija tikriausiai naudojosi kaip tranzito tašką vykdami „į kažkokią kitą vietą“. Pasak jo, Baltarusija apie tai „neabejotinai labai gerai žino“.

Kitaip negu Rusija, Baltarusija nėra įsivedusi griežtų karantino suvaržymų dėl koronaviruso pandemijos, todėl skrydžiai šalyje vyksta įprastu režimu.

Vienas aukšto rango Rusijos senatorius ketvirtadienį pareiškė, kad incidentas Baltarusijoje ir pareiškimai, esą sulaikytieji ruošėsi įvykdyti teroro aktų, gali būti provokacija, paruošta prezidento Aleksandro Lukašenkos aplinkos žmonių, jo oponentų ar trečiųjų šalių.

„Šį konfliktą galėjo išprovokuoti kažkas iš Lukašenkos aplinkos, kas nėra sudomintas Rusijos ir Baltarusijos santykių plėtra. Arba kažkas iš priešingos stovyklos iškėlė šią idėją ar mestelėjo informacijos. Nemanau, kad Lukašenka asmeniškai užsiima tokiais dalykais, siekdamas įgyvendinti savo planus [prieš rinkimus]“, – naujienų agentūrai „Interfax“ pareiškė Federacijos Tarybos Užsienio reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas Vladimiras Džabarovas.

Jis taip pat neatmetė galimybės, kad teiginiai apie 200 kovotojų buvimą Baltarusijoje, šalyje artėjant prezidento rinkimams, yra „trečiojoje šalyje“ parengtos provokacijos padarinys.

„Šie pareiškimai apie 200 kovotojų – atrodo, kad tai yra provokacija, sumanyta kažkurioje trečiojoje šalyje ir gabiai įmesta į informacinę erdvę, kad esant įtemptai padėčiai prieš rinkimus būtų galima „užvesti“, taip sakant, „Batką“, tai yra prezidentą Lukašenką“, – sakė V. Džabarovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius