Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Baltarusijoje iškelta baudžiamoji byla Lenkų sąjungos pirmininkei ir keliems nariams

Baltarusijos generalinė prokuratūra ketvirtadienį pranešė iškėlusi baudžiamąją bylą valdžios nepripažįstamos Lenkų sąjungos Baltarusijoje (SPB) pirmininkei Andželikai Borys ir keliems kitiems aktyvistams, o kai kurie šios organizacijos nariai informavo, kad jų namuose atliktos kratos.
Baltarusijos vėliava
Baltarusijos vėliava / 123RF.com nuotr.

„Generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą Baltarusijoje neregistruotos vadinamosios Lenkų sąjungos pirmininkei ir kitiems asmenims“ pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už sąmoningą tautinės, religinės arba socialinės nesantaikos kurstymo ir „nacizmo teisinimo“, sakoma prokuratūros pranešime.

Prokurorai teigia, kad SPB nariai savo veiksmais „siekė reabilituoti nacizmą, pateisinti baltarusių tautos genocidą“.

„Nurodyti asmenys, įvardijantys save minėtos sąjungos nariais, nuo 2018 metų iki dabar Gardino miesto ir kitų srities gyvenviečių teritorijose, įtraukdami nepilnamečius, organizavo ir surengė virtinę neteisėtų masinių renginių, skirtų pagerbti antisovietinių banditų grupuočių dalyvius, veikusius per Didįjį Tėvynės karą ir po jo, įvykdžiusius plėšimų, žudžiusius Baltarusijos taikius gyventojus, naikinusius turtą“, – pridūrė Generalinė prokuratūra.

Tuo metu Lenkų sąjunga pranešė, kad milicija surengė kratų jos aktyvistų namuose.

„Valkaviske milicininkai atvyko atlikti kratos Maryjos Ciškouskos, Lenkų sąjungos Baltarusijoje vietos padalinio pirmininkės ir SPB vyriausiosios valdybos narės, namuose, o Gardine – pas Andrzejų Poczobutą“, – sakoma organizacijos tinklalapyje trečiadienį paskelbtame pranešime.

A.Poczobuto žmona Oksana per „Facebook“ parašė, kad į namus atvyko „kaukėti milicininkai, paskambinti neleidžia“. Vėliau ji pridūrė, kad krata vykdoma atliekant tyrimą dėl nesantaikos kurstymo.

Anksčiau trečiadienį Gardino teismas skyrė A.Borys 15 parų arešto už SPB šiemet organizuotą Kaziuko mugę. Lenkų sąjunga pareiškė, kad A.Borys persekiojimą laiko mėginimu įbauginti Baltarusijos lenkų mažumą.

A.Borys buvo sulaikyta antradienį vakare Gardine.

A.Borys vadovaujama Lenkų sąjunga neregistruota Baltarusijoje. Ji veikia lygiagrečiai Minsko oficialiai pripažįstamai Lenkų sąjungai Baltarusijoje, nuo kurios 2005 metais atskilo.

Vasario pabaigoje Baltarusijos ir Lenkijos santykiuose prasidėjo nauja įtampos aštrėjimo banga. Vasario 28 dieną Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului pasirodžius neoficialiame renginyje, skirtame „prakeiktųjų karių dienai“, Baltarusijos URM įteikė notą Lenkijos laikinajam reikalų patikėtiniui Baltarusijoje Marcinui Wojciechowskiui.

Lenkijos generalinio konsulato Breste konsului, o vėliau ir generalinio konsulato Gardine vadovui buvo nurodyta išvykti iš Baltarusijos.

Lenkija savo ruožtu paskelbė nepageidaujamais šalyje tris baltarusių diplomatus.

Bresto prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl karo nusikaltėlių heroizavimo, buvo sulaikytas vienas iš renginį organizavusios įstaigos „Lenkų mokykla“ steigėjų. Bresto srities prokuratūra taip pat paragino srities vykdomąjį komitetą sugriežtinti kultūros ir švietimo paslaugas teikiančių organizacijų veiklos kontrolę. Vėliau prokuratūra kreipėsi į teismą dėl „Lenkų mokyklos“ likvidavimo.

„Prakeiktaisiais kariais“ vadinami praėjusio amžiaus 5-ame dešimtmetyje Lenkijoje veikusių antisovietinių ir antikomunistinių pogrindžio organizacijų nariai. Jų lyderiui Romualdui Rajsui, slapyvardžiu „Rudasis“, buvo įvykdyta mirties bausmė už nusikaltimus prieš taikius gyventojus. Jis prisidėjo prie 79 baltarusių nužudymo rytų Lenkijoje 1946 metais, vėliau pripažinto genocido aktu.

Lenkų radikalai heroizuoja R.Rajsą, o lenkų Nacionalinės atminties instituto paskelbtas jo išteisinimas išprovokavo diplomatinį konfliktą tarp Minsko ir Varšuvos. Baltarusija pareikalavo iš Lenkijos oficialių paaiškinimų ir iškvietė į URM šalies ambasadorių. Tąsyk Baltarusijos URM pareiškė, kad tokių nusikaltėlių, kaip „Rudasis“, pateisinti neįmanoma.

Baltarusijoje nuo rugpjūčio vyksta beprecedenčiai protestai dėl prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas Aliaksandras Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų demokratijos tuos rinkimus laiko suklastotais.

Daugelis opozicijos lyderių buvo areštuoti, kiti buvo priversti palikti šalį. Protestuotojai reikalauja A.Lukašenkos atsistatydinimo, politinių kalinių paleidimo ir naujų rinkimų. Baltarusijos saugumo pajėgos brutaliai malšino protesto akcijas, todėl demonstracijų formatas pasikeitė – jos persikėlė į kiemus ir vyksta skirtinguose Minsko rajonuose.

Žmogaus teisių gynėjų duomenimis, nuo demonstracijų pradžios buvo sulaikyta daugiau nei 30 tūkst. žmonių, dar tūkstančiai buvo sumušti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius