-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijoje minint respublikos įkūrimo 100-metį – masiniai suėmimai

Minske ir kituose Baltarusijos miestuose „Laisvės dieną“ susirinkę švęsti baltarusiai masiškai suiminėjami. Kaip praneša charter97.org, sulaikyta daugiau nei 100 žmonių vien todėl, kad atėjo į šventę. Kovo 25-ąją baltarusiai mini Baltarusijos Liaudies Respublikos įkūrimo 100-metį.
Masiniai suėmimai Baltarusijoje
Masiniai suėmimai Baltarusijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašome portale, 100-mečio proga Minske ir kituose Baltarusijos miestuose vyksta šventiniai renginiai, skirti pirmos nepriklausomos valstybės šiuolaikinėje Baltarusijos istorijoje jubiliejui.

Vidurdienį Minske buvo suplanuotas eitynės „Orumo ir laisvės žygis“, tačiau Baltarusijos sostinės valdžia jam leidimo neišdavė. Vis dėlto buvo kviečiama ateiti į Jokūbo Koloso aikštę, iš kur ketinta judėti į aikštę prie Operos teatro, kur planuojamas šventinis mitingas ir koncertas, kuriam leidimas išduotas.

Tačiau jau likus pusvalandžiui iki vidurdienio pasirodė pranešimų, kad sulaikomi aktyvistai, kurie iš regionų ketino važiuoti į Minską. Iš Babruisko nepavyko atvykti penkiems iš jų, prie namų sulaikytas politikas Nikolajus Statkevičius, žurnalistė Olga Čaičic.

Pradėjus rinktis žmonėms į J.Koloso aikštę, teisėsauga ėmėsi ir sulaikinėti juos. Kaip skelbiama, per kelias valandas tokių sulaikytų jau yra apie 30. Tarp jų ir „Belsat“ žurnalistai Ekaterina Andrejeva bei Sergejus Kovalevas.

Žmonės į aikštę nešėsi raudonas ir baltas gėles, kurių spalvos atitinka Baltarusijos vėliavos, šiuo metu uždraustos, spalvas. Padaugėjus suėmimų besirenkantys žmonės ėmė skleisti ir pačias raudonai baltai raudonas vėliavas, už ką specialiųjų tarnybų pareigūnų, OMON rankose taip pat atsidūrė ne vienas žmogus.

Neišvengta ir pasistumdymų, bet kad jų metu kas nors būtų nukentėjęs, nepranešama. Tarp sulaikytųjų ne tik politikai ir žurnalistai, bet ir paprasti žmonės, atėję į aikštę, kai kurie vyresnio amžiaus, taip pat dvasininkas.

Skelbiama, kad aikštėje susirinko apie tūkstantis žmonių.

Visoje Baltarusijoje, kaip praneša charter97.org, sulaikyta apie 100 žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje

Pernai per kovo 25 d. opozicijos žygtį buvo suimta per 700 žmonių, kas paskatino Europos Sąjunga perspėti Minską. Analitikai sako, kad po pernykščių neramumų Minskas leido minėti žymią datą baimindamasis naujų Briuselio priekaištų.

Prieš kelias dienas Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė neprieštaraująs Baltarusijos Liaudies Respublikos įkūrimo 100-mečio proga rengiamam mitingui ir teigė nurodęs valstybės organams nesikišti į diskusijas dėl šios šventės, tačiau jis pats sakė manąs, kad demonstracijos jo šaliai nereikalingos.

Minsko miesto vykdomasis komitetas patenkino Baltarusijos opozicijos prašymą leisti kovo 25 dieną Baltarusijos Liaudies Respublikos įkūrimo 100-mečio proga surengti mitingą ir koncertą.

„Scanpix“/AP nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje
„Scanpix“/AP nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje

Tačiau organizatoriai buvo perspėti, kad mitingo dalyviai galės naudoti tik plakatus, transparantus, šūkius ir simbolius, atitinkančius skelbiamą tikslą – paminėti Baltarusijos Liaudies Respublikos įkūrimo 100-metį – ir nustatyta tvarka įregistruotas vėliavas ir ženklus.

Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybę 1918 metais paskelbė grupė Baltarusijos nacionalinio judėjimo veikėjų. Kaip nepriklausoma valstybė Baltarusija egzistavo trumpiau nei metus: 1919-aisiais baltarusių vyriausybė buvo priversta emigruoti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Masiniai suėmimai Baltarusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius