-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos Nesvyžiuje vanduo semia požemius su Radvilų sarkofagais

Baltarusijoje esančiame Nesvyžiuje, Dievo kūno bažnyčioje, skęsta požemiai, kuriuose sustatyti sarkofagai su Radvilų palaikais, praneša Baltarusijos žiniasklaida. Tuo susirūpino parapijiečiai, informaciją TUT.BY patvirtino ir vietos klebonas, tėvas Petras Šarko.
Radvilų sarkofagas Nesvyžiaus bažnyčioje Baltarusijoje
Radvilų sarkofagas Nesvyžiaus bažnyčioje Baltarusijoje / niasvizh-kasciol.by nuotr.

Vanduo į požemio kriptą pradėjo plūsti kovo 7 dieną.

Bažnyčios požemiuose sustatyta apie 70 sarkofagų su kunigaikščių Radvilų šeimos narių palaikais. Dar prieš kelerius metus sarkofagai buvo kilstelėti nuo žemės ir sustatyti ant ąžuolinių pastolių, todėl karstai vandenyje neplūduriavo ir jiems niekas negrėsė. Tačiau patalpų sienos prisigeria drėgmės, kas tikrai ne į naudą.

Per kelias valandas vanduo pakilo keliais centimetrais. Iš pradžių bažnyčios tarnai kartu su parapijiečiais vandenį nešė kibirais, paskui vietos rajono Kultūros skyriaus darbuotojai atvežė siurblį ir žarnas, vanduo pumpuotas apie tris valandas.

Iš kur plūsta vanduo, sunku pasakyti, kadangi jis pradėjo kauptis dar trečiadienį neprasidėjus polaidžiui, kai temperatūra lauke tebebuvo minusinė. Manoma, kad problema kilo dėl avarijos vandentiekyje.

Pirmadienį į bažnyčią turi atvažiuoti restauratoriai, kurie ir ieškos, kaip problemą išspręsti.

Dievo kūno bažnyčia Nesvyžiuje yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ji pastatyta 1587–1593 m. Mikalojaus Kristupo Radvilos-Našlaitėlio iniciatyva ir lėšomis.

Po bažnyčia esančioje kriptoje mediniuose karstuose ilsisi 72 Radvilų giminės atstovai. Tai trečias pagal dydį Europoje tokio pobūdžio giminės mauzoliejus. Pirmieji čia buvo palaidoti Dievo Kūno bažnyčios fundatorius Mikalojus Kristupas Radvila Našlaitėlis, miręs 1616 m. ir jo žmona Elžbieta Eufemija Višniovecka (mirusi 1596 m.). Vėliausia urna, į kriptos sieną buvo įmūryta 2000 m. su Londone gyvenusio ir 1999 m. mirusio kunigaikščio Antonio Radvilos palaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius