-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Baltarusijos opozicija apskųs draudimą surengti Minske Laisvės dienos mitingą

Baltarusijos opozicija antradienį pareiškė apskųsianti Minsko valdžios sprendimą uždrausti surengti mitingą Laisvės dienai paminėti.
Protestuotojos Minske
Protestuotojos Minske / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Žinoma, nesutinkame su akcijos uždraudimu, laikome jį nepagrįstu ir neteisėtu“, – pareiškė opozicinio Baltarusijos liaudies fronto (BNF) vadovas Ryhoras Kastusiovas ir pridūrė, kad opozicija kreipsis į teismus. Jo komentaras paskelbtas BNF svetainėje.

Partijos pirmininkas pridūrė, kad dabar akcijos organizatoriai neturi teisės kviesti žmonių į masinį renginį.

„Atsižvelgiant į draudimą, kiekvienas pilietis savarankiškai sprendžia, kaip paminėti šventę – asmeniškai, ar su draugais ir bendražygiais“, – pažymėjo R.Kastusiovas.

Anksčiau buvo pranešta, kad sostinės valdžia oficialiai uždraudė rengti demonstraciją Laisvės dienai paminėti.

Prašymą dėl Laisvės dienai skirto mitingo organizavimo Minsko vykdomajam komitetui pateikė trys juridiniai asmenys: visuomeninė organizacija BNF „Adradženne“, Baltarusijos socialdemokratų partija (BSDP) ir judėjimas „Už laisvę“.

Baltarusijos valstybės saugumo komiteto (KGB) vadovas anksčiau paskelbė apie planuojamus bandymus destabilizuoti padėtį šalyje per kovo 25–27 dienomis numatomas protesto akcijas ir pareiškė, kad valdžia imsis griežtų priemonių.

1918 metų kovo 25-ąją buvo paskelbta Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybė. Oficialiai ši data Baltarusijoje neminima, bet opozicija ją švenčia kaip Laisvės dieną, ir tradiciškai Minsko gatvėse vyksta jai skirti renginiai.

Baltarusijos Liaudies Respubliką 1918-aisiais paskelbė nacionalinio judėjimo veikėjų grupė. Kaip savarankiška valstybė BLR egzistavo 1918–1919 metais, vėliau jos vyriausybė buvo priversta emigruoti. Istorikai iki šiol ginčijasi, ar galima BLR vadinti valstybe – kai kas teigia, jog tai buvo tik bandymas sukurti valstybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius