Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusijos opozicija per mitingą ragino ES tvirtai stoti prieš Aliaksandrą Lukašenką

Valdžios nesankcionuotame opozicijos mitinge, kuris Baltarusijos sostinėje įvyko šeštadienį, opozicijos lyderis Vladimiras Nekliajevas ragino Europos Sąjungą (ES) tvirtai stoti prieš Aliaksandrą Lukašenką ir smerkė idėją apdovanoti šį autoritarinį lyderį už gerą elgesį.
Mitingas Minske
Mitingas Minske / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Žinome vieną dalyką: su Lukašenka valdžioje situacija niekada nepasikeis“, – sakė jis per mitingą Jakubo Kolaso aikštėje, kuriame dalyvavo ir tik prieš šešias savaites iš kalėjimo paleistas opozicijos lyderis Nikolajus Statkevičius.

ES neatmeta galimybės keturiems mėnesiams atšaukti sankcijas Baltarusijai, taip pat ir A.Lukašenkai taikomus suvaržymus, jei sekmadienį vykstančių rinkimų metu valdžia paskutinę minutę nesiims jokių represinių priemonių.

Diplomatiniai šaltiniai penktadienį sakė, kad Bendrijos užsienio reikalų ministrai atitinkamą sprendimą gali priimti pirmadienį, užbaigdami tris savaites trukusias sudėtingas derybas dėl to, kaip reaguoti į A.Lukašenkos žingsnį rugpjūtį suteikti malonę šešiems kalintiems politiniams kaliniams bei į jo indėlį į vasarį Minske vykusias svarbias taikos derybas dėl Ukrainos.

Vienas šaltinis sakė, kad šis sprendimas priklausys nuo to, ar sekmadienio rinkimai praeis taikiai.

Diplomatai sako, kad ES „juodajame sąraše“ esantiems 140-čiai asmenų keturiems mėnesiams – nuo spalio galo iki vasario pabaigos – bus atšauktas lėšų įšaldymas ir kelionių draudimas. Ginklų embargas liks galioti.

V.Nekliajevas, kuris buvo įkalintas ir 2010-aisiais, po didelių protestų dėl A.Lukašenkos ginčijamos pergalės rinkimuose, pridūrė, kad šiame nesankcionuotame proteste dalyvavo palyginti nedaug žmonių, nes „žmonės tiesiog bijo“.

N.Statkevičius savo ruožtu irgi ragino ES tvirtai stoti prieš A.Lukašenką. „Šie žmonės baltarusių akyse atrodys savo idealų išdavikai“, – apie Europos pareigūnus sakė jis.

Kiti kalbėjusieji ragino šalies valdžią pakeisti įstatymus, kurie, jų nuomone, varžo valios pareiškimo laisvę. Tada akcijos dalyviai susiėmė už rankų ir išklausė „maldą už Baltarusiją“.

Įvairiais vertinimais, mitinge ir prieš tai vykusiose beveik trijų kilometrų eitynėse pagrindiniu Minsko prospektu dalyvavo nuo tūkstančio iki pusantro tūkstančio žmonių.

Opozicijos veikėjai, eidami maždaug 400 protestuotojų kolonos priekyje, susiėmė už rankų ir ragino minią boikotuoti rinkimus, o demonstrantai skandavo tokius šūkius kaip „Saša, išeik!“, turėdami omenyje A.Lukašenką. Kai kurie dalyviai mojavo ES vėliavomis.

Milicininkai akcijos metu nieko nesulaikė.

„Manau, kad mes, akcijos organizatoriai, gausime eilinius šaukimus į teismą“, – pasibaigus akcijai žurnalistams pareiškė Vieningosios piliečių partijos lyderis Anatolijus Lebedka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius